ANCHETĂ
Politică, administrație și afaceri
Viitorul Cartier «Ianache» din Slobozia: cum se pregătește un tun imobiliar!
La 34 de ani de la Revoluție, Slobozia continuă să plătească tribut aleșilor locali învestiți în funcții de către electorat. De-a lungul anilor, orașul a fost marcat de scandaluri publice permanente, vârf al unui iceberg care ascunde «corupție» și «trafic de influență». Aleșii locali care activează în politică și administrație candidează pentru a obține reprezentarea populară. Iar o dată ajunși în funcții, indiferent de partidul din care provin, își folosesc puterea cu care au fost învestiți pentru a manipula legislația, administrația și economia locală. Sigur, până aici nimic nou sub Soare. Întrebarea e până când? Mai exact până când vor plăti slobozenii pentru decizii legale, dar imorale, al căror unic scop este acela de a îmbogăți protipendada locală?
Acționarii locali ai Quasar Agency SRL La începutul anului 2022, în București, se înființa firma Quasar Agency SRL din al cărei acționariat fac parte administratorul public al județului Ialomița, Alexandru Dănuț Potor (cu 44,5% din acțiuni) și consilierul local PSD Slobozia Ștefan Țintă (cu 11%) din acțiuni. În treacăt fie spus, Ștefan Țintă «uită» să precizeze în declarația sa de avere că este acționar al acestei firme. Pe lista acționarilor figurează, alături de ei, și un cuplu, Mehnmet Sait Kocakli și Veronica Marcela Kocakli (fiecare cu 11% din acțiuni), un anume Gabriel Robert Răducanu (cu 11,5% din acțiuni) și Angelo Nino Vasile Munteanu (cu 11% din acțiuni). Îi menționăm pe ultimii patru pentru că asupra lor vom reveni în cursul relatării noastre în încercarea de a demonstra că firma Quasar Agency SRL ar putea avea toate premisele constituirii unui «grup organizat», mai mult sau mai puțin infracțional. Deocamdată însă, e doar o banală agenție imobiliară ca atâtea alte agenții, din al cărei acționariat fac parte doi oficiali locali. Iar timp de 7 luni, până la 1 august 2022, în firmă nu se întâmplă nimic semnificativ. La 1 august 2022 însă, firma cumpără într-o singură zi 11 parcele de teren arabil în zona de Nord a orașului, în Tarlaua 519. În aceeași perioadă în care administrația locală anunța că va realiza un nou Plan Urbanistic General pentru orașul Slobozia, la 13 de ani de la aprobarea ultimului PUG, în anul 2009. Și iarăși, până aici nimic suspect, că doar România e o țară liberă și fiecare agenție imobiliară e liberă să investească unde consideră de cuviință.
Achiziții din bani împrumutați în nume propriu Primul semn de întrebare privind achiziția celor 11 parcele de teren, majoritatea în suprafață de 5000 de mp, apare la lecturarea declarației de avere a administratorului public Alexandru Dănuț Potor din 15 iunie 2023. Declarația, aferentă anului 2022, precizează că Potor a acordat două «împrumuturi în nume personal» Quasar Agency SRL în valoare de 1,32 milioane de lei și încă unul de 100000 de euro. Mulți bani, chiar și pentru un administrator public... Aceeași declarație de avere, la capitolul «datorii», precizează că Alexandru Dănuț Potor a împrumutat la rândul său puțin peste 917000 de lei de la Investcapital LTD și alte trei persoane private. Printre acestea se numără și Monica Dinco, de la care a împrumutat fix 248050 lei, cu obligația de a-i restitui în următorii 2 ani. Cine este Monica Dinco? Ei bine, aici situația se complică, iar dovezile devin circumstanțiale. Monica Dinco este sora directorului general al Urban SA, Adrian Stoicescu, finul lui Alexandru Potor. Reamintim că Alexandru Potor l-a susținut pe Adrian Stoicescu pentru funcția de director al Urban SA imediat după preluarea acestui operator de apă și canalizare de către Consiliul Județean Ialomița de la administrația locală din Slobozia. La momentul respectiv, presa locală a speculat printr-o serie de articole această numire pe filieră politică, însă situația a rămas neschimbată.
«Orașul în 15 minute»
În septembrie 2021, arhitectul șef al orașului, Ioana Neculae, declara că «actualizarea PUG reprezintă o prioritate a orașului Slobozia» și că PUG-ul existent e depășit. În aprilie 2023, după mai bine de un an și jumătate de așteptare, Primăria Slobozia organizează prima întâlnire publică de prezentare a variantei preliminare a Planului Urbanistic General al orașului Slobozia. PUG-ul a fost realizat de un arhitect cunoscut la nivel internațional, Sorin Gârbea, iar tema căruia acesta i-a subscris PUG-ul a fost «orașul în 15 minute», fapt care presupune ca toate facilitățile urbane să se afle la maxim 15 minute distanță de orice zonă locuită. Planul Urbanistic General se află acum în cea de-a doua etapă de derulare și urmează a fi aprobat în cadrul Consiliului Local Slobozia.
Cartierul de pe Ianache, Tarlaua 519 Un an mai târziu, în octombrie 2023, firma Xander SRL, aparținând fostului șef al Serviciului Urbanism al Primăriei Slobozia, Sorin Brânză, depunea un memoriu tehnic explicativ aferent unui Plan Urbanistic Zonal, memoriu care ar fi permis administrației locale să emită un aviz de oportunitate pentru edificarea unui cartier în suprafată de 56,6 ha «cu destinația zonă de locuințe individuale, zonă de locuințe mici, zonă de comerț-servicii, zonă parcuri, grădini publice și plantații de protecție (...)». Memoriul, nesolicitat de către administrația locală, mai precizează faptul că PUZ-ul prezentat nu schimbă destinația stabilită prin PUG-ul aprobat anterior de către Consiliul Local. Memoriul, care ar fi urmat să fie plătit firmei după semnarea avizului, este, în fapt, o replică in extenso a unei documentații depusă în 2021 de către Vasile Munteanu, tatăl lui Angelo Nino Vasile Munteanu, în vederea obținerii unui Certificat de Urbanism pentru construirea Cartierului «Ianache». Certificatul de Urbanism este semnat de către Alexandru Ambruș, șef al Serviciului Urbanism la acea vreme și de primarul Dragoș Soare, care la momentul acela avea mai puțin de 6 luni de mandat. Precizările ni se par importante din perspectiva unor viitoare concluzii.
Urban SA anunță extinderea rețelei de apă În aceeași perioadă în care studiul de oportunitate pe care, repetăm, firma Xander SRL l-a pus gratuit la dispoziția Primăriei Slobozia, aștepta semnătura primarului, Urban SA anunța oficial Primăria Slobozia că și-a propus să investească în extinderea rețelei de apă și canalizare a orașului, în toate zonele în care va fi nevoie, grație accesării unor finanțări europene. În același timp, directorul general al Urban SA făcea publică lista cu cele 26 de noi zone de «restructurare urbană» care au generat sau vor genera un consum mai mare de apă în următorii ani. Printre aceste zone de extindere a rețelei de apă se numără și zona Nordului, unde Urban SA anunță că va realiza o extindere în lungime de 3,2 kilometri, cu 400 de branșamente și 300 de branșamente ale blocurilor de locuit, pentru «un număr de 1500 de locuitori deserviți». Inutil să precizăm că în zona de Nord a orașului nu există nici 300 de locuri, nici 1500 de locuitori care ar putea fi branșați la rețeaua de apă...
Primăria se jură că nu fură Informațiile prezentate mai sus sunt cunoscute atât la nivelul administrației locale din Slobozia, cât și la nivel politic, atât în PNL, cât și în PSD. Primarul Dragoș Soare susține că nu va fi de acord niciodată să semneze și să continue o procedură pe care Primăria nu o consideră oportună și transparentă. «Există multe semne de întrebare privitoare la realizarea acestui Cartier... În zonă sunt mai mulți proprietari. Ar fi nevoie de o întâlnire cu toți acești oameni! Tocmai de aceea am amânat semnarea avizului de oportunitate și analizăm situația. Cu privire la celelalte aspecte semnalate, nu mă pot pronunța în acest moment...» a declarat acesta. Declarațiile primarului Dragoș Soare confirmă scenariul prezentat de noi și ridică semne de întrebare suplimentare. Cine sunt proprietarii de teren din zonă? Când se vor realiza investițiile edilitare în infrastructura rutieră? Din ce fonduri va suporta administrația toate aceste costuri suplimentare?
Miza din spatele acestei «inginerii imobiliare» Nu susținem că informațiile prezentate de noi sunt indubitabile. Și suntem deplin conștienți că multe dintre dovezile prezentate sunt circumstanțiale. Dar realitatea vieții politice și administrative județene ne permite să rezumăm acest scenariu astfel. O agenție imobiliară din care fac parte administratorul public al județului (Alexandru Dănuț Potor) și un dezvoltator imobiliar care este consilier local (Ștefan Țintă) a achiziționat terenuri agricole într-o zonă în care administrația locală intenționează să se extindă grație realizării unui nou Plan Urbanistic General. După aceea, o firmă de proiectare oferă Primăriei Slobozia un memoriu care prezintă un Plan Urbanistic Zonal pentru un viitor cartier de locuințe, intitulat «Ianache». Memoriul se inspiră dintr-un proiect investițional inițiat ilegal, în urmă cu mai bine de 10 ani, de către omul de afaceri Vasile Munteanu al cărui fiu, surprinzător, face parte din acționariatul agenției imobiliare. Concomitent cu depunerea memoriului, Urban SA a anunțat extinderea rețelei de apă și canalizare a orașului către zona de Nord, pe bani publici. Aprobarea acestui proiect investițional de către Primăria Slobozia ar putea ridica brusc valoarea terenurilor achiziționate. Iar aici intră în ecuație Mehnmet Sait Kocakli și Veronica Marcela Kocakli, ceilalți doi acționari ai firmei Quasar Agency SRL. Surse din mediul politic confirmă faptul că în spatele acestora s-ar afla un fond de investiții extern interesat să achiziționeze «zone imobiliare la cheie». În acest fel, investiția acționarilor firmei Quasar Agency SRL ar putea crește de până la 10 ori. Cât despre Gabriel Robert Răducanu și legăturile acestuia cu «grupul»... Vom reveni!
Adrian Stoicescu, directorul general al Urban SA În 25 februarie 2021, Adrian Stoicescu este numit director al Urban SA Slobozia. Domnul Stoicescu a fost recomandat pentru preluarea funcției de către Alexandru Potor, fapt pe care l-a recunoscut ulterior public. În iunie 2021, Consiliul Județean Ialomița preia Urban SA și îl transformă în operator regional. În aceeași perioadă, Urban SA își anunță intențiile de a extinde rețeaua de apă. Un an și jumătate mai târziu costurile pentru un metru cub de apă se dublează. În toată această perioadă, Urban SA anunță investiții de zeci de milioane de lei în extinderea rețelelor de apă și canalizare. În august 2023, prețul unui metru cub de apă furnizată, preluată și epurată depășește 15 lei.
Prima vilă nu se uită niciodată Cartierul «Ianache» există deja, fiind reprezentat de 6 vile, construite de omul de afaceri Vasile Munteanu la marginea orașului. Cartierul a fost finalizat în perioada administrației Stoica, mai mult fără autorizații, pe un teren arabil. Respectivele case au fost vândute de către Vasile Munteanu la prețuri care au plecat de la 100000 de euro. Ulterior, administrațiile locale care s-au succedat au fost obligate să facă demersuri pentru ca imobilele să intre în legalitate și să se tranzacționeze. Certificatul de Urbanism semnat de către oficialii Primăriei Slobozia în mai 2021, pentru extinderea Cartierului «Ianache», nu poate înlocui PUZ și nici PUG...
11 Martie 2024, 09:20 (19366 vizualizări - 18 comentarii)
«Comisia Dytras» a abandonat ancheta administrativă de la stația de epurare a orașului
A început lupta politică pentru controlarea investițiilor edilitare la Slobozia
Prejudiciu potențial de 6,7 milioane de euro la stația de epurare a orașului
PSD a prezentat situația majorării pensiilor în Ialomița
Comentariile cititorilor:
(27 Martie 2024, 07:34)
Chiar nu ecista nimeni care sa-i traga la raspundere pe toti acesti sarlatani ? Politia? Procuratura?Judecatoria? Serviciile ?....yoti platiti fin bani publici.....VAI DE NOI!!!!
(17 Martie 2024, 23:20)
Cam lung articolul, vă pierdeți în amănunte... vă scapă esențialul. Concluzia... atenție la vot că instituțiile care trebuie să ia măsuri sau să verifice, dorm.
(17 Martie 2024, 18:59)
Acuma am priceput ca Munteanu e Olandezu' :)))) A tunat si i-a adunat!
(15 Martie 2024, 00:58)
Mă întreb, dacă iese (...) Primar , ce va fi în următorii 4 ani?
(13 Martie 2024, 20:17)
Câtă nesimțire!!! Vrea finul sa fie și primar, sau ce o mai vrea! Nu va este rușine de oamenii cărora le cereți votul pesedeilor? Vreți să faceți case pe spinarea oamenilor care au o amarata de pensie de 1300 lei? V-ați unit cu turcii sa faceți șmecherii? Nu va mai satura Dumnezeu! Încrengătură asta este de câțiva ani, dar s-au lovit de administrația (...).
(12 Martie 2024, 13:02)
Deci, ca sa intelegem si noi: de aceea ne-a marit URBAN pretul apei NEPOTABILE? ca sa aiba fonduri sa extinda retelele de apa si canal catre cartierul baietilor destepti? sau cum? Prosteala aia pe fata cum ca am consumat mai multa apa in decembrie pt ca am avut musafiri chiar ne insulta inteligenta, domnule "finul lui topor". Culmea, in decembrie n-am avut niciun musafir, ba chiar am mai plecat si din localitate...iar apa n-a ramas deschisa; stii ce zic? Chiar credeam ca la Urban a fost adus vreun manager exclusiv pe criterii de competenta/performanta? nasi/fini/cumetrii politici
(12 Martie 2024, 07:49)
e...acum exercitiu de imaginatie ....Hotor ...Primar...mare caterinca zic
(12 Martie 2024, 05:48)
Nu poți face omletă fără să spargi ouăle, mai pui puțină brânză și o coci la Soare. Te dezbraci de caracter și mănânci cu mâna, ca pe cuscus, ca să te saturi. Cei cu demnitate stau departe, sau sunt reprezentați. Cert este că nu se înghesuie, fiecare beneficiind de câte un troc, după posibilități de mărimi diferite dar fără să se certe. La început, căci ochiul dracului veghează iar banii nu au miros. Apropo de bani, tote bune și frumoase! Sper că în această ecuație nu implică banii contribuabililor, căci putem fi cu toții coproprietari. În rest totul este aproape ok! Poate faceți și un heleșteu, în Piața Revoluție, că nu ne deranjează. Are balta pește.
(11 Martie 2024, 22:52)
Băi, să faceți cu fundație că altfel pățiți ca cei din Galați! Nu fiți zgârciți!
(11 Martie 2024, 22:15)
Ce surpriză, băieții cu panourile nu apar? E șmecherie! Pretenii de voluntariat!
(11 Martie 2024, 21:33)
Tun imobilar frumos și la Ciochina! Dl primar a furat din islazu comunal, și-a mărit curtea fermei cu ceva! De autorizatii și respectarea legii, nu mai zic! Gândește diabolic doar pentru funcție! S-a aliat acum și cu fostul!
(11 Martie 2024, 21:21)
Ciudat este ca nimeni nu sesizează ANI , referitor la ...!
(11 Martie 2024, 17:10)
Am o propunere: toți locuitorii orașului sa nu mai plătim apa decât la jumătate de preț. Sa vedem dacă o oprește la toți.
(11 Martie 2024, 13:19)
Problema nu este ca s-ar face un nou cartier - foarte bine, sa se faca! Problemele sunt altele. Prima problema este ca se face intr-o locatie in afara a ceea ce in urbanism se numeste "vatra satului", adica in afara zonei definite ca "sigura" din punct de vedere al inundatiilor (adica zona indiguita suficient si cu canalizare pluviala dimensionata corect). Natura a fost si va fi mereu total imprevizibila, iar raul Ialomita la un moment dat, intr-un context extraordinar, va inunda zona, iar proprietarii pagubiti vor da in judecata primaria pentru ca nu le-a asigurat protectia si a permis constructia. A doua problema mare este ca prin planul urbanistic "revizuit", devenim obligati sa asiguram utilitati in zona, pe banii nostri. Aici este "tunul" de fapt. Un investitor imobiliar serios face el toate utilitatile: apa, canal, gaz, curent, internet dar si drumurile. Dar la noi se sta cu mana intinsa la banul public.
(11 Martie 2024, 13:07)
Pai voi credeati ca petrecerile de Martisor sunt platite de Rotor!