REPORTAJ
Muzeul Județean Ialomița, partener la expoziția europeană «Dacia! Regatul aurului și argintului»
Argintul dacic din Ialomița, prezent la expoziția europeană din Olanda
Începând cu luna iulie 2024, 84 monede de argint aflate în colecția Muzeului Județean Ialomița sunt expuse în cadrul expoziției europene «Dacia! Regatul aurului și argintului» din Țările de Jos (Olanda). Conform organizatorilor, aproape 700 de bunuri din metale prețioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România, vor face parte din cadrul expoziției până în ianuarie 2025. «Muzeul Județean Ialomița este un muzeu viu. Iar această expoziție la care participăm este încă o dovadă în acest sens!» confirmă directorul Muzeului Județean, Florin Vlad. Cele 84 de piese care fac parte acum din Tezaurul Dacic al României au fost descoperite în anul 1989 în Ialomița, la Borănești.
Un tezaur redat publicului Deși se află într-un amplu proces de reabilitare, Muzeul Județean Ialomița a răspuns invitației de a participa la un proiect cultural de anvergură europeană, cu piese din bogata sa colecție. Astfel, Muzeul Județean Ialomița continuă misiunea sa de valorificare a pieselor de patrimoniu din colecțiile muzeale prin expoziții, ca principală modalitate de a aduce în fața publicului mărturii palpabile ale istoriei unei zone. Expoziția, intitulată «Dacia! Regatul aurului și argintului» este găzduită la Muzeul «Drents» din Assen și este organizată împreună cu Muzeul Național de Istorie a României, cu sprijinul Ministerului Culturii. Vernisajul expoziției a avut loc la începutul lunii iulie 2024, iar piesele expuse, aproape 700 de bunuri din metale prețioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România, vor putea fi admirate până la sfârșitul lunii ianuarie 2025. Cele 84 de monede descoperite se aflau în circulație în secolul IV î.Hr. Sunt drahme histriene și tetradrahme macedonene, de o inestimabilă valoare istorică și culturală. Organizatorii acestei expoziții de nivel continental își propun să aducă în fața publicului din Vestul Europei o parte mai puțin cunoscută din istoria ancestrală a spațiului Est-european, care, prin caracterul de unicitate al vestigiilor arheologice, este una extrem de bogată și cu amprente clare și importante asupra devenirii ulterioare a Vechiului Continent.
Povestea descoperirii tezaurului «Tezaurul, aflat într-o oală spartă și apoi, pierdută, a fost descoperit de doi copii... și predat autorităților locale. După o călătorie din post în post de la Coșereni la Urziceni și Slobozia, monedele au fost predate Muzeului Județean!». Aceasta este povestea tezaurului de argint dacic descoperit în 1989, la Borănești. Povestea, spusă de către arheologii Elena Rențea și Gheorghe Poenaru Bordea într-un articol de specialitate din acei ani devine în lunile care urmează unul dintre punctele de atracție ale expoziției «Dacia! Regatul aurului și argintului» din Țările de Jos (Olanda). Directorul Muzeului Județean Ialomița, Florin Vlad, arată că «monedele sunt o dovadă clară a unei lumi într-o continuă efervescență comercială, în spațiul locuit de geto-daci la Dunărea de Jos cu aproximativ 2500 de ani în urmă, urmare a comerțului practicat cu polis-urile grecești de la Marea Neagră. Trebuie spus faptul că, la început, autohtonii încă nu-și aveau propria monedă. Drahma grecească, folosită un timp ca monedă de schimb, a devenit apoi model pentru fabricarea ulterioară a monedelor geto-dacilor. Din acest motiv, participarea Muzeului Județean Ialomița la expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului“ din Țările de Jos este o expresie în plus a modului în care instituția noastră înțelege să valorifice unicitatea și importanța colecțiilor aflate în patrimoniu, la nivel național, și iată, de această dată, și la nivel european!».
Despre expoziția «Dacia! Regatulaurului și argintului»
Muzeul Național de Istorie a României precizează că expoziția prezintă publicului olandez o selecție reprezentativă a bunurilor din metale prețioase provenind din descoperiri arheologice de pe teritoriul actual al României. Partea cea mai importantă a expoziției se concentrează asupra Epocii Fierului, respectiv asupra obiectelor atribuite culturii geto-dacice. Printre cele mai importante piese prezentate în cadrul expoziției se regăsesc brățările dacice din Sarmizegetusa Regia, coiful de la Coțofenești, diadema de la Bunești-Averești, piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stâncești, tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Solonețu Nou, București-Herăstrău, Senereuș și Poiana Gorj, dar și tezaurele de aur din Epoca Bronzului și Prima Epocă a Fierului de la Perșinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmășag și Sacoșul Mare.
3 August 2024, 10:10 (1528 vizualizări - 3 comentarii)
Muzeul Județean Ialomița: Expoziție-eveniment cu prilejul Zilei Naționale a României
Muzeul Județean Ialomița: Expoziție cu tematică militară
Slobozia: Incursiune în istoria navelor de război la Muzeu
Consiliul Județean plătește pentru auditoriul președintelui Moraru
Muzeul Județean de Istorie, o instituție în derivă
Comentariile cititorilor:
(5 August 2024, 22:59)
@Dana Toate instituțiile de cultura au înființat post de jurist in organigrama. Pai unde să își angajeze cunoștințele mai marii județului? Se auzise că vor fi comasate instituțiile de cultura, dar văd că nu se mișcă nimic. Cât este ziua de mare angajații se plimba prin oras. După atâta reabilitare este greu sa te apuci de acțiuni culturale. Mai este puțin și vine Tanti Tudora!
(4 August 2024, 18:56)
felicitari ! asa se realizeaza educatia. asa se relizeaza schimbul cultural.cel mai bun ambasador al unui popor e patrimoniul cultural. acum asteptam ca dupa reabilitarea muzeului sa vedem si la Slobozia colectii valoroase ale altor muzee din tara sau din strainatate. Doamne ajuta !
(4 August 2024, 07:03)
Noroc cu strămoșii și faptele lor, să mai căpușeze unii banii publici. Vă dați seama că la acest muzeu era nevoie și de un jurist care nu-si gaseste de lucru toată luna și nimeni nu controlează ce face,culmea, pripășit în curtea muzeului pe caii anticorupției.