EVENIMENT
Ialomița: Adăposturile de protecție civilă, abandonate de autorități
Adăposturile de protecție civilă sunt spații special amenajate pentru a oferi sprijin populației în cazul unor dezastre. La nivelul județului Ialomița există 15 astfel de locații, care pot adăposti 1345 de persoane. Doar unul singur se află în grija unei administrații locale, restul aparținând unor operatori economici. În majoritatea cazurilor, adăposturile civile au nevoie de întreținere și reparații. Responsabilitatea în realizarea acestor lucrări cade atât în sarcina operatorilor privați, cât și în cea a administrațiilor locale. Iar ca de fiecare dată, nu există nici fonduri și nici interes pentru remedierea acestor probleme...
Starea adăposturilor civile În cadrul ultimei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, desfășurată în cadrul Instituției Prefectului Județul Ialomița, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Barbu Catargiu» al Județului Ialomița au expus, pentru a doua oară în acest an, situația adăposturilor de protecție civilă din județul nostru. 15 la număr, aceste adăposturi se află în incinta unor clădiri ce aparțin unor societăți comerciale. Un ordin al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență obligă atât operatorii privați, cât și administrațiile locale pe raza cărora se află adăposturile de protecție civilă să facă eforturi comune pentru întreținerea și reabilitarea acestor spații. La nivelul județului Ialomița există 15 adăposturi de protecție civilă care, în caz de dezastru, pot oferi protecție pentru un număr de 1345 de persoane. În cadrul ședinței CJSU, oficialii ISU Ialomița au prezentat un plan de măsuri care obligă administrațiile locale dar și operatorii economici care dețin adăposturile de protecție civilă să facă eforturi comune pentru reabilitarea acestora. În mare parte, cele mai multe probleme sunt generate de instalațiile de aerisire, infiltrații ale apei subterane sau zidirea «accidentală» a ieșirilor de salvare. La toate acestea se adaugă și faptul că unele adăposturi au primit altă destinație, fiind transformate în spații pentru depozitarea documentelor.
Adăpost complet nefuncțional La Țăndărei, în incinta fostei fabrici de zahăr a orașului, există unul dintre cele mai mari adăposturi de protecție civilă din județ, din punct de vedere al numărului de persoane care pot intra aici în cazul unui dezastru. Spațiul poate adăposti 132 de persoane dar, potrivit reprezentanților ISU Ialomița, este complet nefuncțional. «Adăpostul este inundat din infiltrații și se află într-o stare avansată de degradare. Fabrica de zahăr pe amplasamentul căreia a fost construit a fost demolată!» arată oficialii ISU Ialomița, într-un document oficial. Iar acesta nu este singurul adăpost de protecție civilă cu probleme. La Slobozia, de exemplu, singurul adăpost ce poate oferi protecție unui număr de 170 de persoane a fost transformat în «Arhivă». Dincolo de schimbarea destinației, adăpostul are probleme la sistemul de ventilație a aerului și «necesită filtre» după cum au consemnat specialiștii ISU Ialomița. Contactat telefonic pentru a oferi un punct de vedere oficial cu privire la această situație, șeful ISU Ialomița, col. Laurențiu Bîcu, nu a răspuns la telefon. De asemenea, angajații Biroului de Presă al instituției au promis că vor reveni cu detalii, însă până la închiderea ediției aceștia nu au oferit nicio declarație.
Demersuri pentru identificarea unor noi adăposturi
Conform «Planului de măsuri pentru verificarea și aducerea în stare de operativitate a adăposturilor de protecție civilă de la nivelul județului Ialomița», oficialii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Ialomița au trasat ca principală responsabilitate administrațiilor locale din județ, pe raza cărora există blocuri, să facă demersuri pentru a identifica, la subsolul acestor imobile, spații ce pot fi transformate în adăposturi de protecție civilă. Utilizarea subsolurilor de blocuri în astfel de spații este un demers destul de complicat, având în vedere faptul că multe din subsolurile blocurilor au nevoie de reparații, precum adăposturile de protecție civilă din evidențele ISU Ialomița. La Slobozia, de exemplu, mai bine de jumătate din subsolurile celor peste 400 de blocuri din oraș, sunt inundate sau prezintă infiltrații. Lucrările de întreținere ar trebui realizate pe cheltuiala proprietarilor de apartamente, însă aceștia se lasă foarte greu convinși să contribuie cu fonduri. Operatorul regional de apă Urban SA și-a asumat public executarea de lucrări de întreținere a subsolurilor, însă acest demers s-a încheiat la scurt timp după ce câteva subsoluri de bloc au fost vidanjate. În prezent, pentru a scoate apa din subsoluri, locatarii trebuie să notifice Urban SA Slobozia, iar societatea, în funcție de timpul și muncitorii pe care îi are la dispoziție, intervine punctual. De regulă, timpul de așteptare pentru o astfel de lucrare poate să dureze și până la 60 de zile, conform declarațiilor proprietarilor apartamentelor din oraș care au cerut sprijinul Urban SA Slobozia.
7 Septembrie 2024, 10:25 (2094 vizualizări - 0 comentarii)