EVENIMENT

Proces la Tribunalul Ialomița
Clădiri subevaluate la Sfântu Gheorghe, pentru diminuarea taxelor locale
Proprietarii clădirilor sunt obligați să depună la Serviciile de Taxe și Impozite Locale rapoarte de evaluare pentru imobilele pe care le dețin. Pe baza acestor documente sunt stabilite, ulterior, taxele pe care aceștia trebuie să le plătească. Cu acceptul evaluatorilor și al reprezentanților primăriilor, bunurile sunt subevaluate pentru ca nivelul dărilor către bugetele locale să fie mai mic. Analizând cuprinsul unui dosar civil înregistrat pe rolul Tribunalului Ialomița, reporterii ziarului nostru au descoperit o astfel de situație în comuna Sfântu Gheorghe. Administrația locală a fost dată în judecată de administratorul firmei Reland SRL pentru că i-a impus să plătească taxe și impozite mai mari pentru imobilele aflate în incinta fermei pe care o deține deși, potrivit raportului de evaluare întocmit, valoarea acestora era de 6 ori mai mică! Cazul pune pe tapet o situație ce ar putea fi generalizată la nivelul primăriilor ialomițene...
Evaluare la limita legii Conform Codului Fiscal, raportul de evaluare pentru clădirile aflate în patrimoniu se solicită persoanelor juridice în cazul în care valoarea clădirii nu a fost actualizată în ultimii 3 ani. Raportul de evaluare pentru impozitare se realizează de către un expert în evaluarea proprietăților imobiliare, acreditat de Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România. Neactualizarea valorii impozabile, așa cum impune Codul Fiscal, oferă dreptul administrațiilor locale de a majora impozitele pentru persoanele juridice de până la 25 de ori. Pentru a evita această supraimpozitare, persoanele juridice fac demersuri pentru evaluarea clădirilor, însă, în foarte multe cazuri, cu acceptul evaluatorilor și al reprezentanților primăriilor, bunurile imobile sunt subevaluate. O diminuare a valorii specificate în raportul de evaluare pentru impozitare înseamnă și o scădere a nivelurilor taxelor și impozitelor locale datorate bugetelor primăriilor. Iar astfel de practici nu sunt străine administrațiilor locale din județul Ialomița. În repetate rânduri, instituții ale Statului, cu rol de verificare a situațiilor financiare ale primăriilor din județul nostru, precum Curtea de Conturi a României, au atras atenția cu privire la astfel de neconcordanțe pe care le-ar fi descoperit în urma acțiunilor de control. Toate aceste inadvertențe au rămas însă în notele de constatare, fără a se lua măsuri. Pentru stabilirea corectă a cuantumului taxelor și impozitelor locale, primăriile pot respinge rapoartele de evaluare pentru impozitare și pot iniția demersuri pentru recalcularea taxelor și impozitelor locale la valoarea adevărată a bunurilor. Dar cine a dat curs unor astfel de acțiuni până acum?
Studiu de caz la Primăria Sfântu Gheorghe Pornind de la această ipoteză, reporterii ziarului nostru au descoperit pe rolul Secției Civile a Tribunalului Ialomița un dosar în care Primăria Sfântu Gheorghe a fost acționată în instanță de către administratorul societății Reland SRL, firmă care deține pe raza localității o fermă, pentru că, în 2023, a stabilit sume suplimentare de plată pentru societate, deși, potrivit raportului de evaluare pentru impozitare, valoarea taxelor și impozitelor datorate bugetului local era mult mai mică. Procesul se judecă de aproape 2 ani, fără ca judecătorii să fi ajuns la vreo concluzie. Potrivit documentelor depuse la dosar, societatea Reland SRL i-a solicitat evaluatorului Valentin Bodeanu, din Urziceni, să evalueze toate clădirile din incinta fermei. Conform documentului oficial, 6 grajduri pentru vite, imobile pentru care se percepe impozit, au fost transformate, «din pix», în silozuri pentru cereale, imobile pentru care nu se percepe impozit. Pentru o mai bună transparență, administrația locală din Sfântu Gheorghe a solicitat la rândul său către Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România o contraexpertiză a raportului de evaluare pentru impozitare realizat de evaluatorul Valentin Bodeanu. Societatea care a verificat documentul a ajuns la concluzia că: «În raportul de evaluare al domnului Valentin Bodeanu au rezultat valori diminuate de peste 6 ori ale clădirilor evaluate. Mai mult, conform declarațiilor evaluatorului Valentin Bodeanu care a întocmit raportul de evaluare verificat, acesta nu a efectuat inspecția în teren a clădirilor la data de referință a evaluării. Totodată, nu există documente de autorizare sau de schimbare a destinației grajdurilor de vaci în silozuri sau magazii». Potrivit raportului de evaluare contestat, valoarea impozitelor și taxelor datorate de societatea Reland SRL a fost stabilită la suma de 550 mii de lei. Experții care au analizat raportul de evaluare prin care clădirilor le-a fost schimbată destinația și transformate din grajduri în silozuri, au ajuns la concluzia că valoarea impozitelor și taxelor locale datorată de societate, pentru perioada 2019-2023, este de 3,3 milioane de lei. Mai mult, contraexpertiza solicitată de Primăria Sfântu Gheorghe a identificat 15 clădiri pentru care este necesară plata impozitelor, nu 6 câte au fost trecute în raportul de evaluare inițial.
Instituțiile Statului păstrează tăcerea Pentru depozitarea cerealelor în spații special amenajate, așa cum sunt silozurile, este necesară o aprobare scrisă din partea Direcțiilor pentru Agricultură Județene. În cazul de față, Direcția pentru Agricultură Județeană Ialomița arată faptul că a autorizat 6 clădiri cu destinația silozuri sau magazii, pe care Reland SRL le deține în incinta fermei din comuna Sfântu Gheorghe. Într-un răspuns oficial înaintat la solicitarea judecătorilor, reprezentanții instituției susțin că nu știu cum grajdurile pentru vite s-au transformat, între timp, în spații de depozitare a cerealelor. «Există posibilitatea ca la data solicitării de autorizare a spațiilor de depozitare, reprezentantul SC Reland SRL care a întocmit fișa tehnică a unităților de depozitare să nu fi deținut datele oficiale privind anul construcției și a declarat o perioadă aproximativă și astfel a intervenit această neconcordanță care se poate remedia prin coroborarea datelor cu cele deținute de UAT Sfântu Gheorghe».
Plângeri penale și o expertiză tehnică judiciară Încercarea Primăriei Sfântu Gheorghe de a-l obliga pe administratorul Reland SRL de a-și plăti taxele și impozitele locale în mod legal a adus administrației locale o plângere penală. Vizat de acuzații este primarul localității, Mădălin Teculescu, alături de o parte dintre funcționarii din subordine. Aceștia se fac vinovați de «întocmirea în fals a deciziilor de impunere». La rândul său, administrația locală a întocmit o plângere penală pe numele administratorului Reland SRL și a evaluatorului Valentin Bodeanu. Ambele spețe se află pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni, procurorii încă analizând cu privire la infracțiunile reclamate. Între timp, judecătorii Tribunalului Ialomița au solicitat, din oficiu, un Raport de expertiză judiciară. După mai bine de 4 luni de investigații, expertul desemnat de instanță să facă lumină în acest caz pare să încline balanța în favoarea Primăriei Sfântu Gheorghe. În documentul oficial înaintat judecătorilor, expertul precizează că: «În urma verificării raportului de evaluare întocmit de Valentin Bodeanu, au fost identificate o serie de neconformități care ar fi putut influența rezultatul asupra valorii bunurilor imobiliare». Reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe nu au dorit să comenteze situația, așteptând un verdict din partea instanței. De asemenea, contactat telefonic, administratorul Reland SRL nu a răspuns la telefon. La jumătatea lunii martie 2025, cele două părți se vor reîntâlni în sala de judecată, într-un nou termen al acestui proces.
11 Februarie 2025, 15:20 (1923 vizualizări - 3 comentarii)
Comentariile cititorilor:
(14 Februarie 2025, 03:43)
Atât contribuabilul cât și reprezentanții desemnați ai UAT cu atribuțiuni privind colectarea impozitelor pe clădiri ar trebui să cunoască prevederile GEV 500 - Determinarea valorii impozabile a clădirilor, coorborat cu prevederile Codului fiscal actualizat și în acest caz s-ar elimina asemena confuzii și neînțelegeri! Ropartele de evaluare pot fi supuse verificării conform Standardelor de evaluare a bunurilor aflate în vigoarea la data evaluării, în urma cărora părțile interesate ajung la un acord amiabil, conform prevederilor legale în vigoare și în caz că nu se ajunge la un acord se pot face eventuale contestații în instanță de către părți. Repet: Aceste considerente să fie făcunte numai în cunoștință de cauză de către părți!
(12 Februarie 2025, 06:35)
@Evaluator- păi pe principiul ăsta, oricine poate spune orice într-un document. Dacă avea nave spațiale și erau, de fapt, grajduri? Evaluatorul nu are obligația să verifice, pe teren, ce scrie într-o hârtie din asta? Măcar așa de curiozitate...în fond, e si reputația lui în joc...
(11 Februarie 2025, 18:42)
Spre informare: GHID DE EVALUARE – GEV 500-din Standardele de evaluare ANEVAR ediția 2022 - Determinarea valorii impozabile a clădirilor prevede în cap. Considerații generale para.6: Lista cu clădirile care urmează să fie supuse evaluării va fi pusă la dispoziția evaluatorului de către contribuabil /client prin completarea formularului din Anexa 1 - Declarația contribuabilului privind clădirile supuse evaluării pentru impozitare. În funcție de situația concretă a fiecărei clădiri, evaluatorul va putea solicita contribuabilului și alte informații necesare pentru elaborarea raportului de evaluare, acesta având obligația de a le pune la dispoziția evaluatorului în cel mai scurt timp (în termenul convenit prin documentul contractual). Prin urmare, tipul clădirii, destinația acesteia și anul punerii în funcțiune intră în sarcina contribuabilului de a pune aceste informații la dispoziția evaluatorului. În acest context, faptul că nu au fost evaluate niște grajduri pe motiv că sunt folosite ca silozuri, dacă aceste clădiri nu au fost cuprinse în Anexa 1- GEV 500-Declarația contribuabilului privind clădirile supuse evaluării pentru impozitare, este numai responsabilitatea proprietarului, misiunea de evaluare făcându-se strict la clădirile prevăzute în anexa.