EVENIMENT

Anchetă clasată la Slobozia
Înșelați prin metoda «Împrumutul», 15 slobozeni cer sprijinul marilor Parchete
Cu 2 ani în urmă, ziarul nostru relata cazul a 15 persoane din Slobozia, înșelate de un tânăr din oraș, pe numele său Alin Ionuț Dinu. Păgubiții susțin că tânărul le-a solicitat bani împrumut, pe care a «uitat» să-i mai returneze. Astfel, s-a întocmit la nivelul organelor judiciare locale dosarul «Împrumutul». Procurorii din Slobozia au ajuns însă la concluzia că «fapta penală sesizată nu există»! În prezent, persoanele înșelate au făcut noi demersuri judiciare, depunând plângeri către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcția Națională de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Rămâne acum ca procurorii marilor Parchete să analizeze cauza și să dispună o soluție.
Mai multe plângeri penale, niciun vinovat Din relatările persoanelor păgubite, aflate în relații apropiate cu tânărul Alin Ionuț Dinu, acesta le-ar fi solicitat sume de bani, sub formă de împrumut, pe care nu i-a mai returnat. Pentru ca totul să pară cât mai legal, acesta a mers la un notar și a autentificat contractele de împrumut. Cu toate acestea, păgubiții încă mai așteaptă să primească banii, deși, peste câteva luni, se împlinesc 3 ani de când și-au împrumutat prietenul cu bani. Estimativ, toți cei 15 păgubiți care îl reclamă pe Alin Ionuț Dinu așteaptă să primească de la acesta 100 mii de euro. Văzând că banii nu sunt returnați conform înțelegerilor și contractelor autentificate de notar, aceștia au depus o plângere penală comună, înaintată către Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița. De la IPJ, cauza a fost transformată într-un dosar penal, întocmit la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia. La aproape 1 an de la sesizare, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia au clasat cauza, invocând faptul că «fapta penală sesizată nu există». «S-au făcut verificări și s-a constatat faptul că ceea ce s-a reclamat nu poate atrage răspunderea penală, pentru că nu a fost vorba despre o infracțiune. Cauza a fost analizată cu responsabilitate, așa cum se întâmplă cu toate sesizările înaintate către unitatea noastră de Parchet!» au transmis reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia. Lipsa de reacție a autorităților judiciare din Slobozia i-a adus în pragul disperării pe oamenii care susțin că au fost păcăliți și care și-au dorit să-l ajute pe Alin Ionuț Dinu împrumutându-i banii. «Sunt disperat! Nu mai știu ce să fac! Acest individ continuă să înșele oameni, profitând de lipsa de acțiune a autorităților și de faptul că și-a construit o rețea prin care își ascunde veniturile și bunurile. Dacă autoritățile nu intervin urgent, acesta va continua să facă victime!» susține unul dintre păgubiți sub protecția anonimatului.
Noi plângeri penale Pentru că problema banilor împrumutați și nereturnați a rămas, persoanele înșelate de Alin Ionuț Dinu au inițiat recent noi demersuri judiciare prin care speră ca tânărul să răspundă penal și să-și recupereze cei 100 mii de euro. Aceștia au înaintat noi plângeri penale către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcția de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Potrivit sesizărilor, aceștia aduc în atenția procurorilor din cadrul marilor Parchete faptul că «am fost victimele unei escrocherii de amploare, prin care Alin Ionuț Dinu a reușit să ne inducă în eroare și să obțină sume considerabile de bani, folosind metode frauduloase și strategii bine puse la punct!». Totodată, cei 15 păgubiți susțin faptul că «Alin Ionuț Dinu a creat un sistem de fraudă sofisticat, prin care a convins mai multe persoane să îi ofere sume mari de bani, prezentându-se fie ca un investitor de succes, fie ca o persoană care trece prin momente critice și are nevoie urgentă de ajutor financiar...». În momentul de față se așteaptă o decizie din partea acestor unități de Parchet cu privire la plângerile penale care le-au fost înaintate, urmând a fi dispusă o soluție legală. «Sperăm ca procurorii din București să ne asculte și să dea o soluție în favoarea noastră. Ne vrem banii înapoi!» mai spun cei 15 păgubiți.
Presiuni asupra victimelor Într-un alt capăt de acuzare al plângerilor penale înaintate către procurorii celor două unități de Parchet din București, cei 15 păgubiți arată faptul că Alin Ionuț Dinu ar fi făcut presiuni asupra lor, amenințându-i cu legăturile pe care acesta le-ar avea cu lumea interlopă din Slobozia. «Solicitarea de împrumuturi pentru diverse situații false cum ar fi operația surorii sale, afaceri și datorii fictive cu și către cămătari, menționând amenințări din partea acestora, pentru a crea presiune emoțională asupra victimelor. Amenințarea indirectă a victimelor, susținând că, dacă nu continuăm să îi oferim bani, îi vom pierde pe toți cei deja oferiți!» se arată în respectiva plângere penală.
17 Martie 2025, 07:55 (5441 vizualizări - 3 comentarii)
Slobozia: Dosare penale în cazul adolescentei descoperită legată de pat la Căsuța de Tip Familial «Alexandra»
Dosarul «CAR Învățământ Slobozia», încă în cercetare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București
Slobozia: Și-a pierdut viața după ce a căzut de la etajul 2 al unui bloc
Parchetul Slobozia a clasat ancheta deschisă în cazul directorului adjunct al APIA Ialomița!
Ordonanța 13 ar fi clasat 139 de dosare penale
Comentariile cititorilor:
(19 Martie 2025, 14:47)
Il cunosc pe alin, e un baiat bun, chiar daca e escroc. Parintii lui sunt de vina pentru ce sa intamplat, l au obligat sa ceara bani pentru taicasu si sora lui. Ce inseamna cand familia iti strica viitorul… Deciziile astea o sa l urmareasca toata viata.
(17 Martie 2025, 21:49)
Daca s-au autentificat la notar contractele, cred a fost vorba si de dobanda mascata. Daca omul se pretindea investitor, e clar ca cei care au imprumutat au vrut si un profit. Concluzia: cand vrei profit , poti sa si pierzi.
(17 Martie 2025, 17:58)
Cred ca este mai mult pe civil decât pe penal. Părerea mea de jurist. Cum i ati dat atâția bani fără o garanție materială.