EVENIMENT

Bilanțul dezastrului în agricultura județeană
Ialomița are peste 126 mii de hectare calamitate de seceta pedologică severă
bonus: 11 km de canale de irigații, reabilitați
La începutul lunii mai 2020, agricultorii ialomițeni au înțeles că seceta pedologică severă le va compromite definitiv culturile. În disperare de cauză, au solicitat autorităților județene urgentarea controalelor comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor. Metodologia deficitară de stabilire a prejudiciilor a generat abuzuri și confuzii. La acest moment, oficialii Direcției Agricole Județene declară că până la sfârșitul săptămânii în curs toate dosarele aflate în lucru vor fi finalizate. La nivelul județului Ialomița au fost raportate 126308 hectare de culturi calamitate total sau parțial de către secetă...
O nedreptate cât Ialomița În noiembrie anul trecut, Daniel Alexandru, directorul Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, confirma oficial faptul că România se confruntă cu o secetă pedologică severă. Conform estimărilor oficiale, deficitul de apă din sol pe perioada iernii 2019-2020 a fost de 300 de litri/mp. În pofida acestor informații oficiale, fermierii ialomițeni au fost obligați să accepte evaluările, de multe ori arbitrare, stabilite de către comisiile de constatare și evaluare a pagubelor conform Ordinului MADR publicat în 16 aprilie 2020. Din cadrul comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole fac parte reprezentanți ai administrației publice județene, reprezentanți ai centrelor județene/locale ale Agențiilor de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și reprezentanți ai Direcțiilor pentru Agricultură Județene și reprezentanți ai ISU. Teoretic, aceștia evaluează «la fața locului» fiecare parcelă de teren și stabilesc nivelul de calamitate al culturilor agricole. În multe dintre cazuri, au susținut fermierii de-a lungul acestei perioade, membrii comisiei au stabilit valoarea prejudiciilor «la ochi» și în funcție de «cât de verde a rămas grâul». Este deja de notorietate aprecierea unui reprezentant al ISU adresată unuia dintre fermieri în fața unei culturi de «rapiță»: «Da, e grav... Eu zic că orzul ăsta e calamitat în proporție de 80%. Mai mult nu putem să vă dăm!» ar fi spus acesta fermierului, rămas perplex.
ACCPT confirmă abuzurile Situația expusă mai sus a fost confirmată oficial și de către Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Ialomița (ACCPT). Această structură a transmis Ministerului Agriculturii în 11 mai a.c. o adresă oficială în care reclama problemele întâmpinate de agricultori în relația cu autoritățile locale. «Echipele (în număr de 5 în Ialomița) sunt insuficiente și nu acoperă terenul în ritmul scontat, având în vedere că aproape o treime din suprafața județului face obiectul controlului. Atribuțiile în interiorul acestor echipe nu sunt clare pentru membri, existând situații în care reprezentantul APIA insistă să evalueze gradul de calamitare (prerogativa specialistului DAJ) în loc să se rezume la identificarea în spațiu a parcelelor. Nu în ultimul rând, există tendința de a diminua procentul de daună în urma ultimelor ploi (slabe cantitativ, de altfel) ignorând harta rezervelor de apă în sol la INMH, care arată clar că pe teritoriul județului Ialomița continuă efectul secetei pedologice severe și extreme» se arată în această adresă. Între timp, numărul de comisii din Ialomița a fost suplimentat la 8, iar oficialii DAJ dau asigurări că evaluarea pagubelor va fi încheiată până la data de 24 mai 2020. «La ultima raportare, cea din 18 mai a.c., erau înregistrate 126308 hectare de culturi calamitate... Evaluarea pagubelor va fi finalizată până la sfârșitul acestei săptămâni. Ne pregătim însă pentru celelalte culturi!» a precizat Mărioara Năsui, reprezentant al DAJ Ialomița. Conform informațiilor oficiale, seceta pedologică severă afectează deja culturile de porumb și floarea-soarelui, dar și pomii fructiferi. În aceste condiții, în cursul lunii iunie, comisiile de de constatare și evaluare a pagubelor își vor continua activitatea.
11 km de canale de irigații, reabilitați
În plină secetă pedologică există și vești bune. În Ialomița suprafețele de teren irigate au crescut de peste 3 ori! Performanța a fost posibilă grație unor investiții în derulare de 39 milioane de lei în stația de repompare din zona localității Bucșa (SRPA VI Bucșa), deja reabilitându-se 11 km din cei 50 km de canale de irigații preconizați. Începând cu luna aprilie 2020, stația funcționează la capacitate și deservește beneficiari din 8localități situate în Nordul și Nord-Estul Ialomiței.
Investiția-minune Așteptată timp de 20 de ani, investiția făcută pentru amenajarea hidroameliorativă Terasa Ialomița-Călmățui, județul Ialomița a demonstrat că irigațiile reprezintă singura șansă pentru salvarea culturilor agricole. La începutul lunii aprilie 2020, în plină pandemie, Filiala Teritorială Ialomița a încheiat contracte de irigații pentru 63507 ha, respectiv 51736 ha pe malul stâng și 11736 ha pe malul drept. Reamintim că Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a asigurat apă gratuit pe canale, pe măsură ce Filialele Teritoriale au primit solicitări de la beneficiari. Implicarea fermierilor în decolmatarea canalelor de irigații a permis ANIF Ialomița să pună în funcțiune aducțiuni noi, asigurând nivelul de apă pentru irigații în punctele de livrare. Campania de furnizare a apei pentru irigații va continua pe toată perioada verii 2020.
Debit de 8800 mc/h la Stația Bucșa În aceste condiții, pe malul stâng al râului, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Ialomița a raportat «udări cumulate» pe o suprafață de 100000 de hectare. «S-a asigurat apa necesară irigațiilor pentru o suprafață de 3 ori mai mare decât anul trecut!» declară un reprezentant al ANIF Ialomița. Performanța amintită de persoana în cauză a fost posibilă grație reabilitării a 11 km din cei 50 de kilometri de canale de aducțiune a apei preconizați a se reabilita. Oficialii ANIF dau asigurări că în următorii ani suprafețele irigate ar putea crește prin decolmatarea canalelor de aducțiune și majorarea numărului de fermieri care pot suporta costurile colaterale ale irigațiilor. În pofida tuturor acestor eforturi, apreciază fermierii, producțiile agricole pentru culturile irigate vor fi mai mici decât în anii precedenți.
21 Mai 2020, 15:15 (2171 vizualizări - 2 comentarii)
Seceta pedologică extremă a distrus culturile de porumb și floarea-soarelui
Ialomița are 116 mii hectare de terenuri agricole calamitate
Vizită de lucru a ministrului Agriculturii în Ialomița: Despăgubirile pentru secetă, după 15 iunie 2020
Comentariile cititorilor:
(25 Mai 2020, 08:24)
1. In agricultura ar fi necesar sa se realizeze foarte urgent sisteme de irigat, sa le fie adusa apa pe canal tuturor fermierilor, iar de acolo, sa fie obligati sa-si cumpere sisteme de irigat, daca nu, sa piarda subventiile. Udatul culturilor sa fie o conditie obligatorie pentru toti cei care vor avea apa pe canal!
2. Interzicerea taierii padurilor! Fara portite, fara "scapari" si derogari.
3. Infiintarea perdelelor forestiere (acordarea de stimulente pentru cei care le realizeaza pe terenul lor).
Altfel, devenim desert. Ce avem in Baragan in afara de caldura torida, sau geruri extreme si vant continuu? Un lucru avem sigur, lipsa precipitatiilor!
(21 Mai 2020, 20:26)
mare tristete !
daca nu vor fi recolte silozul de la Tandarei cu se mai umple acum sa faca omu cu epoleti profit ?