Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

S-a stins din viață Mihai Enciu...

«Patriarhul» presei ialomițene nu mai este!

S-a stins din viață Mihai Enciu...

Mihai Enciu a împlinit 53 de ani pe 30 septembrie 2020... Ultima oară! O dată cu el, pleacă dintre noi ultimul ziarist «pur-sânge» al județului. Și poate singurul! Nu și-ar fi dorit un necrolog. Nu-l va avea. Vom cinsti, atât cât suntem în stare, scrisul lui. Pentru că Mihai Enciu a fost un om ca noi toți, cu bune și rele. Dar scrisul lui e inegalabil și nesupus judecății noastre. Iar la Judecata de Apoi, în care el nu credea, vom afla dacă e așa au ba...

Mihai Enciu a fost o instituție Cu o zi înainte să plece, Mihai spunea că «nu mai aleargă prin viață, pentru că e bătrân...». Nu era bătrân! Împlinise, acum nicio lună, 53 de ani. Îi plăcea să râdă de el spunând că este «patriarhul» presei locale: «Sunt Patriarh, Panait! Știu carte!». A fost mai mult decât atât. Prin ceea ce a scris, a fost o instituție. O instanță! Dacă ar fi să mi-l amintesc cumva, mi l-aș aminti în secunda dinainte de a răspunde la telefon: «Sunt sunat! Undeva s-a încălcat legea!». Acesta a fost Mihai Enciu. Ultima instanță a fiecăruia dintre noi! Instituția la care apelezi atunci când statul refuză să te protejeze, când Justiția sparge capul dreptății, când autoritățile locale te vânează... E ușor să scrii cuvinte frumoase despre oameni care nu mai sunt. Nu le-ar fi vrut... A fost un om discret. Aproape timid. Scrisul însă, îl metamorfoza! Devenea un luptător. Un purtător de stindard. Un lider! A scris vreme de 25 de ani neîntrerupt. Aproape în fiecare zi. A luptat cu sistemul indiferent de guvernare sau președinte. De la Iliescu încoace și până ieri... Anchete, reportaje, interviuri, editoriale... Și ce editoriale! «Când a ajuns Iliescu președinte, am pus titlul „Iliescu, te iubim/că ca tine nu găsim!“...» își amintea uneori. A fost redactorul șef al Gazetei de Sud-Est. Ziarul lui! O publicație care a dominat presa locală timp de ani buni. O publicație care a format profesioniști. Dar, mai ales, o publicație care a ridicat ștacheta la un nivel de neclintit. «Fiat iustitia, pereat mundus!». Nu. Pe asta nu a spus-o Mihai Enciu. Dar a trăit în spiritul acestui dicton latin. A fost căutat pentru curajul lui de a spune adevărul. A fost temut pentru că spunea adevărul. Și a spus adevărul de fiecare dată, așa cum l-a înțeles el. Iar de înțeles, l-a înțeles ca nimeni altul.

Inegalabil până-n vârful pixului Mihai Enciu n-a crezut în Judecata de Apoi. A crezut în rațiune. Și a făcut apel la ea «din vârful pixului». Îi plăcea sintagma asta, deși nu mai scria demult de mână. Dar scria efervescent, prodigios și neiertător... «Pentru că oamenii merită să știe adevărul!». Ziarul lui, Gazeta de Sud-Est, este acum on-line. Iar ultimul lui text publicat, din care selectăm un pasaj, dovada că nu suntem doar niște ziariști care scriu frumos despre un coleg de breaslă: «Partidulețul hermafrodit al salvatorului național Dan Barna a coborât vertiginos în preferințele electoratului după Alegerile Locale. Mișcarea uniform accelerată către lada de gunoi a istoriei se face cu surle și trâmbițe. Progresiștii asexuați politic se iau la trântă pentru locurile eligibile, din ce în ce mai puține, de pe listele de candidați la Alegerile Parlamentare. Pe listele electorale se urcă utilizându-se orice mijloace. Prinși în gâlceava pentru un ciolan, salvatorii nației s-au dezbrăcat de costumele de așa zis intelectuali puri și virgini și și-au expus public budigăii de sorginte bordeleză pe care-i poartă pe dedesubt. Gena marxistoidă și apucăturile de bodegă sunt dezvăluite de beligeranți cu o frenezie demnă de o cauză mai bună. Parlamentarii aflați la sfârșit de mandat amenință cu dezvăluiri dacă nu vor puși în capul trebii. Odraslele raptorilor pesediști din era Iliescu, convertite la puritanism, se reped la beregată și organizează excluderi din filiale ca-n anii ’50. Culacii sunt îndepărtați doar pentru simpla suspiciune că ar putea vota greșit pentru candidați care ies din noua linie a partidulețului. Valul de mizerii și practici progresiste de tip nou inundă scena publică și arată că mielul este, de fapt, lup. Progresiștii botezați în noua religie a sexomarxismului și dezbrăcați de gen se dedau la atrocități greu de identificat la partidele clasice, corupte și ele până-n măduvă. Adepții concubinajului neprotejat și al exhibiționismului eliberator, progresiștii se execută, deocamdată, între ei...».

Drum bun, Patriarhule!
Mihai Enciu a fost un ziarist «pur-sânge». Un profesionist pentru care «subiectul» însemna totul. Dar nu cu orice preț. A avut bun-simț și principii de la care nu a abdicat niciodată. Într-o branșă în care, de ani buni încoace, nu mai există justificări pentru orice. A fost un familist convins și un om dedicat familiei sale. De dragul lui și de dragul familiei, nu vom publica fotografii cu el. Nu le-ar fi vrut în ruptul capului: «Eu nu sunt persoană publică, Panait! De ce vrei tu să-mi faci mie poză!?». Vă propunem, în schimb, să vi-l amintiți așa cum l-ați cunoscut. Așa cum a fost! Sau așa cum vă imaginați că a fost! Drum bun, Patriarhule! Și să ne ierți că suntem niște bieți sentimentali... (Adrian PANAIT)

23 Octombrie 2020, 14:05 (7569 vizualizări - 18 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Marian Calota:
(26 Octombrie 2020, 12:28)
DRUM BUN,OMULE! Mi-ai deschis ochii si iti multumesc!Ma doare trecerea ta in nefiinta.Sper ca    Bunul DUMNEZEU sa primeasca sufletul tau in imparatia sa ,si de acolo inca sa ne sfatuiesti   cum stii TU mai bine.   PACE si LINISTE !
cititor:
(25 Octombrie 2020, 17:48)
A avut un dicton de aur, sau mai multe...
cu referire la politicieni:
" Daca aveti datorii la prosti, dati-le banii inapoi, nu le dati functii!
si 
"coruptia tine de elite, restul sunt gainarii"

il citeam cu placere
R.I.P.
Pierre:
(24 Octombrie 2020, 16:23)
Drum bun prietene drag...ai plecat cam prea repede! Cred,Mihai ca meritai mult mai mult,decat ai avut parte.pe lumea asta.Poate acolo,sus ,e altceva...Oare?
@Jilava.:
(24 Octombrie 2020, 13:54)
Dumnezeu să.l ierte.Da o poza nu aveți și voi..!? Nu toată lumea îl știe...
Balan Ghe.:
(24 Octombrie 2020, 11:53)
Dumnezeu sa-l ierte! MARE OM, MARE CARACTER. Din pacate, cand se duc dintre noi elitele, sunem apreciativi. De ce nu respectam si apreciem zi de zi oameni ca Victor Popa, Eugen Cismasu, Petronel Tudor. Ialomiteni get beget care au luptat si lupta cu pana, pentru a schimba haosul si incertitudinea in care traim.Daca dispar toti acesti oameni de valoare, din pacate o sa ramanem singuri, orfani de dreptatea scrisa in constitutie. DUMNEZEU SA-L  ODIHNEASCA IN PACE PE MIHAI ENCIU!
Petre:
(24 Octombrie 2020, 09:25)
Dunezeu sa-l ierte !
Condoleante !
worker:
(24 Octombrie 2020, 06:31)
Drum lin! Luminat de lupta dusă în Marea trecere. Ai trait, dar nu ai existat pur și simplu. Ai trăit mereu pentru ceilalți. Modest, simplu, corect, timid și totuși stăpânit de un curaj fără limită atunci când miza era dreptatea. Odihnește-te în lumea drepților! Condoleanțe tuturor celor care l-au pierdut!
Marius Stef:
(23 Octombrie 2020, 22:02)
Drum lin printre ingeri MIHAI . Am copilarit impreuna in acest oras . Ne stiam de o viata . Nu cred nici acum ca nu mai esti printre noi . DUMNEZEU SA TE ODIHNEASCA IN PACE !
Gelal:
(23 Octombrie 2020, 22:00)
Respect !
Medic:
(23 Octombrie 2020, 21:36)
Nu l-am cunoscut personal. Dar articolele sale erau pline de savoare, rascitite cu nesat si oferite prietenilor. Odihneasca-se in liniste si pace!
Georgeta:
(23 Octombrie 2020, 21:20)
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si condoleante familiei.
Dana Enache :
(23 Octombrie 2020, 21:17)
Cuvintele sunt prea sărace, respect
Valentin Dudau:
(23 Octombrie 2020, 20:37)
Drum bun printre stele, prieten drag.
Valentin:
(23 Octombrie 2020, 20:35)
Bine punctat, Meduzian! Asa ti-ar fi spus....Si eu la fel. Dumnezeu sa-i lumineze calea!
Barac Ionel:
(23 Octombrie 2020, 20:25)
Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanțe!

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Marți 01 Dec 2020
110 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
Ialomița: Cod Galben de ninsori

Ialomița: Cod Galben de ninsori

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, pentru luni, 30 noiembrie 2020, ora 5,00-orele 20,00, a fost emis un Cod Galben de ninsori care este valabil și pentru județul Ialomița. Astfel, ninsorile ...[citește_toată_știrea]

30 Noiembrie 2020, 15:10
(358 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 66 de noi cazuri COVID-19 în Ialomița

Luni, 30 noiembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 4689, cu 66 cazuri mai mult față de ziua de duminică ...[citește_toată_știrea]

30 Noiembrie 2020, 13:30
(143 vizualizări - 0 comentarii)


Cocora: Locuință cuprinsă de flăcări

Cocora: Locuință cuprinsă de flăcări

Pompierii din Slobozia au intervenit în seara zilei de duminică, 29 noiembrie a.c., pentru a stinge un incendiu produs la locuința unor localnici din comuna Cocora. Pompierii au acționat pe două sectoare ...[citește_toată_știrea]

30 Noiembrie 2020, 09:30
(151 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Cocora incendiu


3

Grupul de Comunicare Strategică: 126 de noi cazuri COVID-19 în Ialomița

Duminică, 29 noiembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 4623, cu 126 cazuri mai mult față de ziua ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2020, 14:30
(280 vizualizări - 0 comentarii)


4
Ion Roată: A distrus cu mașina gardul unei locuințe

Ion Roată: A distrus cu mașina gardul unei locuințe

Pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni au fost alertați să intervină la un accident rutier produs în comuna Ion Roată duminică, 29 noiembrie 2020. La locul solicitării au fost ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2020, 13:45
(196 vizualizări - 0 comentarii)


5

Reviga: Mașină răsturnată într-un șanț

Pompierii din Slobozia au intervenit duminică, 29 noiembrie a.c., pentru acordarea primului ajutor victimei unui accident rutier. Evenimentul rutier s-a produs pe drumul care leagă localitățile Reviga și ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2020, 08:45
(200 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Reviga accident


6

Axintele: Beat la volan a rănit un pieton

Un bărbat, de 46 de ani, din Axintele, a ajuns la spital în seara zilei de sâmbătă 28 noiembrie a.c., după ce a fost lovit de o mașină. Automobilul era condus de un  taximetrist care, potrivit polițiștilor ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2020, 08:00
(265 vizualizări - 0 comentarii)


7

Terapie cu plasmă convalescentă la Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Spitalul Județean de Urgență Slobozia a fost inclus în Programul și în Studiul de eficiență al tratamentului monitorizat pentru pacienții critici COVID-19 cu plasmă de la donatori vindecați. Astfel, unitatea ...[citește_toată_știrea]

28 Noiembrie 2020, 13:30
(353 vizualizări - 0 comentarii)


8

Grupul de Comunicare Strategică: 66 de noi cazuri COVID-19 în Ialomița

Sâmbătă, 28 noiembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 4497, cu 66 cazuri mai mult față de ziua de ...[citește_toată_știrea]

28 Noiembrie 2020, 13:15
(289 vizualizări - 0 comentarii)


9

DIICOT Ialomița: Bărbat arestat după ce ar fi obligat o tânără de 17 ani să se prostitueze!

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ialomița, împreună cu procurori DIICOT-BT Ialomița, au efectuat 2 percheziții domiciliare, într-un dosar de «trafic de minori». Un bărbat ...[citește_toată_știrea]

27 Noiembrie 2020, 17:50
(816 vizualizări - 1 comentariu)


10
Slobozia: Cetățean algerian fără ședere legală, descoperit de jandarmi

Slobozia: Cetățean algerian fără ședere legală, descoperit de jandarmi

Jandarmii ialomițeni au descoperit în ziua de vineri, 27 noiembrie a.c., pe străzile din Slobozia un cetățean algerian. Bărbatul nu avea drept legal de ședere pe teritoriul României și a fost predat  ...[citește_toată_știrea]

27 Noiembrie 2020, 16:55
(500 vizualizări - 0 comentarii)


11

Grupul de Comunicare Strategică: 151 de noi cazuri COVID-19 în Ialomița

Vineri, 27 noiembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 4431, cu 151 cazuri mai mult față de ziua de ...[citește_toată_știrea]

27 Noiembrie 2020, 13:25
(334 vizualizări - 0 comentarii)


12

Controale ale ITM Ialomița

În perioada 11-24 noiembrie 2020 s-a desfășurat, la inițiativa Inspecției Muncii, Campania națională pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea ...[citește_toată_știrea]

27 Noiembrie 2020, 13:10
(253 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbulești: Ilfovean cercetat penal după ce a furat o autoutilitară, a fost prins la volan băut și fără a avea permis!

Joi noaptea, 26 noiembrie a.c., în jurul orelor 23,00, polițiștii din cadrul Posturilor de Poliție Adâncata și Armășești au depistat un tânăr, de 24 de ani, din județul Ilfov, în timp ce conducea un autovehicul ...[citește_toată_știrea]

27 Noiembrie 2020, 13:05
(287 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiuni pentru combaterea răspândirii COVID-19, amenzi de 26000 de lei

Pe fondul numărului de cazuri de COVID-19 înregistrate, pentru prevenirea și combaterea infectării, sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiștii din cadrul IPJ Ialomița, împreună cu celelalte forțe ...[citește_toată_știrea]

27 Noiembrie 2020, 12:55
(265 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Călcată de un motostivuitor

Slobozia: Călcată de un motostivuitor

În timp ce manevra un motostivuitor, angajata unui supermarket din Slobozia a lovit o bătrână de 75 de ani. Accidentul s-a petrecut la Slobozia, vineri, 27 noiembrie 2020. Victima a fost transportată la ...[citește_toată_știrea]

27 Noiembrie 2020, 11:30
(404 vizualizări - 0 comentarii)


Programul casieriilor RAJA în perioada sărbătorilor de Sfântul Andrei și Ziua Națională a României

RAJA Constanța aduce la cunoștința tuturor abonaților că, în perioada sărbătorilor de Sfântul Andrei și Ziua Națională a României, activitatea structurilor care asigură continuitatea serviciilor de alimentare ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2020, 17:20
(353 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Magazinele ENEL sunt închise în mini-vacanța de 1 Decembrie

Magazinele ENEL din județul Ialomița vor fi închise luni și marți, 30 noiembrie/1 decembrie 2020, zile libere legale. În celelalte zile, magazinele ENEL vor funcționa după programul obișnuit: de luni până ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2020, 17:15
(592 vizualizări - 0 comentarii)


Stelnica: Dosar penal pentru 3 infracțiuni

Stelnica: Dosar penal pentru 3 infracțiuni

Un bărbat de 51 de ani, din comuna Stelnica, este cercetat penal de polițiștii ialomițeni pentru furtul unei ambarcațiuni pescărești, tăiere ilegală de arbori din fondul național și furt de lemne. Miercuri ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2020, 16:30
(322 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Mandat de executare a pedepsei, pus în aplicare de polițiști

În ziua de miercuri, 25 noiembrie a.c., polițiștii din Fetești au acționat pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea unor pedepse privative de ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2020, 15:45
(344 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 115 de noi cazuri COVID-19 în Ialomița

Joi, 26 noiembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 4280, cu 115 cazuri mai mult față de ziua de miercuri ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2020, 13:25
(319 vizualizări - 1 comentariu)


Scânteia: Șură de coceni cuprinsă de flăcări

Pompierii ialomițeni au fost solicitați să intervină miercuri, 25 noiembrie a.c., pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la o șiră de coceni de porumb în gospodăria unui cetățean din comuna Scânteia ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2020, 12:30
(377 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Rănit într-un accident rutier

Un tânăr de 30 de ani a ajuns la spital după ce a fost rănit într-un accident rutier produs în dimineața zilei de joi, 26 noiembrie a.c., în jurul orei 6,00. Acesta se afla la volanul unei mașini, moment ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2020, 12:15
(463 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

25 Noiembrie 2020, 17:15


IPJ Ialomița: Activități preventive ale polițiștilor

În ultimele 24 de ore, polițiștii ialomițeni au desfășurat ample activități de prevenire a răspândirii noului Coronavirus. Au fost controlate 30 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate, și 2 ...[citește_toată_știrea]

25 Noiembrie 2020, 15:15
(607 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Identificat pe raza orașului cu adeverință de angajator falsă

Un tânăr, de 30 de ani, din Focșani/Vrancea, s-a ales cu un dosar penal după ce a încercat să intre în Slobozia având o declarație de angajator falsă. Marți, 24 noiembrie a.c., acesta a fost oprit la filtrul ...[citește_toată_știrea]

25 Noiembrie 2020, 15:00
(283 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Găsit fără viață în propria locuință

Un bătrân de 76 de ani a fost descoperit mort în propria locuință de către pompierii din Slobozia. Miercuri, 25 noiembrie a.c., militarii ISU au fost solicitați să intervină pentru a debloca ușa apartamentului ...[citește_toată_știrea]

25 Noiembrie 2020, 14:30
(420 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 92 de noi cazuri COVID-19 în Ialomița

Miercuri, 25 noiembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 4165, cu 92 cazuri mai mult față de ziua de ...[citește_toată_știrea]

25 Noiembrie 2020, 13:30
(452 vizualizări - 0 comentarii)


Controale ale ITM Ialomița: Munca «la negru», în vizor

Controale ale ITM Ialomița: Munca «la negru», în vizor

În luna octombrie 2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomița, în domeniul Relațiilor de Muncă, și-a desfășurat activitatea în conformitate cu Programul Cadru de Acțiuni aprobat de Inspecția Muncii ...[citește_toată_știrea]

25 Noiembrie 2020, 12:40
(503 vizualizări - 0 comentarii)


Manasia: Pieton lovit de o mașină

În seara zilei de marți, 24 noiembrie a.c., un bărbat de 36 de ani din localitatea Manasia, a fost implicat într-un accident rutier. Acesta a traversat strada prin loc nepermis, moment în care a fost lovit ...[citește_toată_știrea]

25 Noiembrie 2020, 11:45
(317 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
@angajat în Spitalul Județean de Urgență Slobozia s-a transformat în focar de COVID-19­ Cetatean în Spitalul Județean de Urgență Slobozia s-a transformat în focar de COVID-19­ Cetatean în Spitalul Județean de Urgență Slobozia s-a transformat în focar de COVID-19­ Maria în Spitalul Județean de Urgență Slobozia s-a transformat în focar de COVID-19­ Viorica în Spitalul Județean de Urgență Slobozia s-a transformat în focar de COVID-19­ Eugen în Spitalul Județean de Urgență Slobozia s-a transformat în focar de COVID-19­ nemultumitu' în Spitalul Județean de Urgență Slobozia s-a transformat în focar de COVID-19­ Cetatean în Spitalul Județean de Urgență Slobozia s-a transformat în focar de COVID-19­ Angajatul în Spitalul Județean de Urgență Slobozia s-a transformat în focar de COVID-19­ Alexandru în Spitalul Județean de Urgență Slobozia s-a transformat în focar de COVID-19­ Marinescu în Spitalul Județean de Urgență Slobozia s-a transformat în focar de COVID-19­ #spalatepemaini în Autoritățile solicită prelungirea carantinei la Slobozia cu încă 7 zile Succes! în Tablete pentru elevii din Ialomița LIBERAL de PERIETI în «Educația este una dintre cele mai importante „arme“ pentru un viitor mai bun!» Vasile în «Sunt un dascăl în slujba Ialomiței!» bnmkl în Partidul Ialomițenilor, fuziune cu Partidul Național Liberal Marius în DIICOT Ialomița: Bărbat arestat după ce ar fi obligat o tânără de 17 ani să se prostitueze! Eduard în Spitalul Județean de Urgență Slobozia așteaptă fonduri pentru reparația instalației electrice Mary în Autoritățile solicită prelungirea carantinei la Slobozia cu încă 7 zile Marius în Autoritățile solicită prelungirea carantinei la Slobozia cu încă 7 zile
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...