Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

S-a stins din viață Mihai Enciu...

«Patriarhul» presei ialomițene nu mai este!

S-a stins din viață Mihai Enciu...

Mihai Enciu a împlinit 53 de ani pe 30 septembrie 2020... Ultima oară! O dată cu el, pleacă dintre noi ultimul ziarist «pur-sânge» al județului. Și poate singurul! Nu și-ar fi dorit un necrolog. Nu-l va avea. Vom cinsti, atât cât suntem în stare, scrisul lui. Pentru că Mihai Enciu a fost un om ca noi toți, cu bune și rele. Dar scrisul lui e inegalabil și nesupus judecății noastre. Iar la Judecata de Apoi, în care el nu credea, vom afla dacă e așa au ba...

Mihai Enciu a fost o instituție Cu o zi înainte să plece, Mihai spunea că «nu mai aleargă prin viață, pentru că e bătrân...». Nu era bătrân! Împlinise, acum nicio lună, 53 de ani. Îi plăcea să râdă de el spunând că este «patriarhul» presei locale: «Sunt Patriarh, Panait! Știu carte!». A fost mai mult decât atât. Prin ceea ce a scris, a fost o instituție. O instanță! Dacă ar fi să mi-l amintesc cumva, mi l-aș aminti în secunda dinainte de a răspunde la telefon: «Sunt sunat! Undeva s-a încălcat legea!». Acesta a fost Mihai Enciu. Ultima instanță a fiecăruia dintre noi! Instituția la care apelezi atunci când statul refuză să te protejeze, când Justiția sparge capul dreptății, când autoritățile locale te vânează... E ușor să scrii cuvinte frumoase despre oameni care nu mai sunt. Nu le-ar fi vrut... A fost un om discret. Aproape timid. Scrisul însă, îl metamorfoza! Devenea un luptător. Un purtător de stindard. Un lider! A scris vreme de 25 de ani neîntrerupt. Aproape în fiecare zi. A luptat cu sistemul indiferent de guvernare sau președinte. De la Iliescu încoace și până ieri... Anchete, reportaje, interviuri, editoriale... Și ce editoriale! «Când a ajuns Iliescu președinte, am pus titlul „Iliescu, te iubim/că ca tine nu găsim!“...» își amintea uneori. A fost redactorul șef al Gazetei de Sud-Est. Ziarul lui! O publicație care a dominat presa locală timp de ani buni. O publicație care a format profesioniști. Dar, mai ales, o publicație care a ridicat ștacheta la un nivel de neclintit. «Fiat iustitia, pereat mundus!». Nu. Pe asta nu a spus-o Mihai Enciu. Dar a trăit în spiritul acestui dicton latin. A fost căutat pentru curajul lui de a spune adevărul. A fost temut pentru că spunea adevărul. Și a spus adevărul de fiecare dată, așa cum l-a înțeles el. Iar de înțeles, l-a înțeles ca nimeni altul.

Inegalabil până-n vârful pixului Mihai Enciu n-a crezut în Judecata de Apoi. A crezut în rațiune. Și a făcut apel la ea «din vârful pixului». Îi plăcea sintagma asta, deși nu mai scria demult de mână. Dar scria efervescent, prodigios și neiertător... «Pentru că oamenii merită să știe adevărul!». Ziarul lui, Gazeta de Sud-Est, este acum on-line. Iar ultimul lui text publicat, din care selectăm un pasaj, dovada că nu suntem doar niște ziariști care scriu frumos despre un coleg de breaslă: «Partidulețul hermafrodit al salvatorului național Dan Barna a coborât vertiginos în preferințele electoratului după Alegerile Locale. Mișcarea uniform accelerată către lada de gunoi a istoriei se face cu surle și trâmbițe. Progresiștii asexuați politic se iau la trântă pentru locurile eligibile, din ce în ce mai puține, de pe listele de candidați la Alegerile Parlamentare. Pe listele electorale se urcă utilizându-se orice mijloace. Prinși în gâlceava pentru un ciolan, salvatorii nației s-au dezbrăcat de costumele de așa zis intelectuali puri și virgini și și-au expus public budigăii de sorginte bordeleză pe care-i poartă pe dedesubt. Gena marxistoidă și apucăturile de bodegă sunt dezvăluite de beligeranți cu o frenezie demnă de o cauză mai bună. Parlamentarii aflați la sfârșit de mandat amenință cu dezvăluiri dacă nu vor puși în capul trebii. Odraslele raptorilor pesediști din era Iliescu, convertite la puritanism, se reped la beregată și organizează excluderi din filiale ca-n anii ’50. Culacii sunt îndepărtați doar pentru simpla suspiciune că ar putea vota greșit pentru candidați care ies din noua linie a partidulețului. Valul de mizerii și practici progresiste de tip nou inundă scena publică și arată că mielul este, de fapt, lup. Progresiștii botezați în noua religie a sexomarxismului și dezbrăcați de gen se dedau la atrocități greu de identificat la partidele clasice, corupte și ele până-n măduvă. Adepții concubinajului neprotejat și al exhibiționismului eliberator, progresiștii se execută, deocamdată, între ei...».

Drum bun, Patriarhule!
Mihai Enciu a fost un ziarist «pur-sânge». Un profesionist pentru care «subiectul» însemna totul. Dar nu cu orice preț. A avut bun-simț și principii de la care nu a abdicat niciodată. Într-o branșă în care, de ani buni încoace, nu mai există justificări pentru orice. A fost un familist convins și un om dedicat familiei sale. De dragul lui și de dragul familiei, nu vom publica fotografii cu el. Nu le-ar fi vrut în ruptul capului: «Eu nu sunt persoană publică, Panait! De ce vrei tu să-mi faci mie poză!?». Vă propunem, în schimb, să vi-l amintiți așa cum l-ați cunoscut. Așa cum a fost! Sau așa cum vă imaginați că a fost! Drum bun, Patriarhule! Și să ne ierți că suntem niște bieți sentimentali... (Adrian PANAIT)

23 Octombrie 2020, 17:05 (12579 vizualizări - 18 comentarii)

Citiți și:
Șosele însângerate în județul Ialomița
Ialomița: Un bătrân de 75 de ani a murit din cauza COVID-19
Ialomița: Bătrân de 87 de ani, mort din cauza COVID-19

Comentariile cititorilor:


Marian Calota:
(26 Octombrie 2020, 14:28)
DRUM BUN,OMULE! Mi-ai deschis ochii si iti multumesc!Ma doare trecerea ta in nefiinta.Sper ca    Bunul DUMNEZEU sa primeasca sufletul tau in imparatia sa ,si de acolo inca sa ne sfatuiesti   cum stii TU mai bine.   PACE si LINISTE !
cititor:
(25 Octombrie 2020, 19:48)
A avut un dicton de aur, sau mai multe...
cu referire la politicieni:
" Daca aveti datorii la prosti, dati-le banii inapoi, nu le dati functii!
si 
"coruptia tine de elite, restul sunt gainarii"

il citeam cu placere
R.I.P.
Pierre:
(24 Octombrie 2020, 19:23)
Drum bun prietene drag...ai plecat cam prea repede! Cred,Mihai ca meritai mult mai mult,decat ai avut parte.pe lumea asta.Poate acolo,sus ,e altceva...Oare?
@Jilava.:
(24 Octombrie 2020, 16:54)
Dumnezeu să.l ierte.Da o poza nu aveți și voi..!? Nu toată lumea îl știe...
Balan Ghe.:
(24 Octombrie 2020, 14:53)
Dumnezeu sa-l ierte! MARE OM, MARE CARACTER. Din pacate, cand se duc dintre noi elitele, sunem apreciativi. De ce nu respectam si apreciem zi de zi oameni ca Victor Popa, Eugen Cismasu, Petronel Tudor. Ialomiteni get beget care au luptat si lupta cu pana, pentru a schimba haosul si incertitudinea in care traim.Daca dispar toti acesti oameni de valoare, din pacate o sa ramanem singuri, orfani de dreptatea scrisa in constitutie. DUMNEZEU SA-L  ODIHNEASCA IN PACE PE MIHAI ENCIU!
Petre:
(24 Octombrie 2020, 12:25)
Dunezeu sa-l ierte !
Condoleante !
worker:
(24 Octombrie 2020, 09:31)
Drum lin! Luminat de lupta dusă în Marea trecere. Ai trait, dar nu ai existat pur și simplu. Ai trăit mereu pentru ceilalți. Modest, simplu, corect, timid și totuși stăpânit de un curaj fără limită atunci când miza era dreptatea. Odihnește-te în lumea drepților! Condoleanțe tuturor celor care l-au pierdut!
Marius Stef:
(24 Octombrie 2020, 01:02)
Drum lin printre ingeri MIHAI . Am copilarit impreuna in acest oras . Ne stiam de o viata . Nu cred nici acum ca nu mai esti printre noi . DUMNEZEU SA TE ODIHNEASCA IN PACE !
Gelal:
(24 Octombrie 2020, 01:00)
Respect !
Medic:
(24 Octombrie 2020, 00:36)
Nu l-am cunoscut personal. Dar articolele sale erau pline de savoare, rascitite cu nesat si oferite prietenilor. Odihneasca-se in liniste si pace!
Georgeta:
(24 Octombrie 2020, 00:20)
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si condoleante familiei.
Dana Enache :
(24 Octombrie 2020, 00:17)
Cuvintele sunt prea sărace, respect
Valentin Dudau:
(23 Octombrie 2020, 23:37)
Drum bun printre stele, prieten drag.
Valentin:
(23 Octombrie 2020, 23:35)
Bine punctat, Meduzian! Asa ti-ar fi spus....Si eu la fel. Dumnezeu sa-i lumineze calea!
Barac Ionel:
(23 Octombrie 2020, 23:25)
Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanțe!

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
Miercuri 24 Iul 2024
144 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră

Ialomița: IJJ a dat startul recrutărilor

Inspectoratul de Jandarmi Județean Ialomița recrutează candidați în vederea participării la concursul de admitere în cadrul Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza», sesiunea ...[citește_toată_știrea]

24 Iulie 2024, 11:55
(22 vizualizări - 0 comentarii)


Pesta micilor rumegătoare, în atenția DSVSA

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița atenționează proprietarii de ovine și caprine, de pe raza județului, cu privire la contextul epidemiologic european și național privind ...[citește_toată_știrea]

24 Iulie 2024, 11:45
(38 vizualizări - 0 comentarii)


«Ziua Imnului», marcată la Slobozia

Instituția Prefectului Ialomița va organiza joi, 29 iulie 2024, o festivitate prin care va marca «Ziua Imnului». În cadrul evenimentului, prefectul județului Ialomița, va susține un ...[citește_toată_știrea]

24 Iulie 2024, 08:40
(23 vizualizări - 0 comentarii)


Sfântu Gheorghe: Ordin de protecție provizoriu, pe numele unui bărbat de 53 de ani

Polițiștii din Ion Roată au fost sesizați luni, 22 iulie 2024, de către o femeie de 49 de ani, cu privire la faptul că ar fi fost agresată fizic de către concubinul său, un bărbat în vârstă ...[citește_toată_știrea]

23 Iulie 2024, 16:15
(515 vizualizări - 0 comentarii)


Fierbinți-Târg: Beat la volan

Luni, 22 iulie 2024,  în jurul orelor 23,30, polițiștii din Fierbinți-Târg au oprit în trafic un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 45 de ani. În urma ...[citește_toată_știrea]

23 Iulie 2024, 16:10
(535 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Animale aflate în pericol, salvate de polițiști

Urziceni: Animale aflate în pericol, salvate de polițiști

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au fost sesizați, prin 112, cu privire la faptul că într-un apartament din Urziceni mai multe animale trăiesc în condiții improprii. Polițiștii ...[citește_toată_știrea]

23 Iulie 2024, 15:10
(838 vizualizări - 0 comentarii)


Centrul Cultural «Ionel Perlea» Slobozia: Invitație la concert

Centrul Cultural «Ionel Perlea» Slobozia: Invitație la concert

Consiliul Județean Ialomița, prin Centrul Cultural «Ionel Perlea» și în parteneriat cu Asociația «Suonarte», invită publicul ialomițean la spectacolul «PUCCINI 10 ...[citește_toată_știrea]

23 Iulie 2024, 13:45
(165 vizualizări - 0 comentarii)


APIA: Precizări cu privire la eco-schemele din sectorul zootehnic

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează cu privire la anumite condiții și excepții în acordarea de sprijin financiar pentru eco-schemele din sectorul zootehnic, aferente ...[citește_toată_știrea]

23 Iulie 2024, 12:55
(119 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Rambursări TVA în valoare de peste 5,20 milioane de lei în iunie 2024

Administrația Județeană Finanțelor Publice Ialomița, prin structurile sale fiscal-teritoriale, a rambursat în luna iunie 2024, conform selecției naționale, TVA în valoare de 5,2 milioane ...[citește_toată_știrea]

23 Iulie 2024, 11:15
(1441 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Lipsă apă în zonele Vlașca, Fetești-Gară și Fetești-Oraș!

Echipele RAJA Constanța intervin marți, 23 iulie 2024, pentru remedierea unei avarii survenite la nivelul conductei de alimentare cu apă, cu diametrul de 180 mm, din orașul Fetești. Pentru realizarea ...[citește_toată_știrea]

23 Iulie 2024, 08:55
(334 vizualizări - 0 comentarii)


Razie a polițiștilor în zona Urziceni

Vineirm, 19 iulie a.c., polițiștii au organizat în localitățile Urziceni, Bărbulești, Movilița, Coșereni și Manasia  o acțiune cu efective mărite, având ca scop menținerea și asigurarea ...[citește_toată_știrea]

22 Iulie 2024, 16:40
(188 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Urziceni razie


Incendii la case din Sudiți și Condeești

Trei echipaje operative din cadrul Detașamentul de Pompieri Slobozia au intervenit, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, pentru gestionarea unei situații de urgență ...[citește_toată_știrea]

22 Iulie 2024, 13:05
(137 vizualizări - 0 comentarii)


S-a înecat în Lacul Amara

În dimineața zilei de duminică, 21 iulie a.c., în jurul orelor 10,15, Detașamentul de Pompieri Slobozia a intervenit cu o autospecială de stingere și o barcă pneumatică pentru extragerea ...[citește_toată_știrea]

22 Iulie 2024, 12:55
(495 vizualizări - 1 comentariu)


Accidente la Orboești și Fetești

Două echipaje operative din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, au intervenit la un accident rutier produs pe raza localității ...[citește_toată_știrea]

22 Iulie 2024, 12:50
(103 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Luni, 22 iulie 2024, termen-limită de depunere a declarațiilor fiscale pentru aplicarea/încetarea aplicării sistemului TVA la încasare

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița reamintește contribuabililor că luni, 22 iulie 2024, este termenul-limită de depunere al următoarelor declarații, în scopul notificării organului ...[citește_toată_știrea]

22 Iulie 2024, 10:20
(52 vizualizări - 0 comentarii)


Patru persoane urmărite internațional pentru «furt calificat», depistate la Slobozia

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au acționat în cursul zilei de luni, 15 iulie 2024, la Slobozia, în vederea depistării unor persoane urmărite la nivel internațional. Astfel ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2024, 15:30
(1073 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Acțiune cu efective mărite de polițiști

Luni, 15 iulie 2024, polițiștii din Urziceni au organizat o acțiune cu efective mărite, având ca scop menținerea și asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică. În acest sens, au ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2024, 15:25
(698 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Urziceni acțiune


AJFP Ialomița: 133,80 milioane de lei, încasări la bugetul de stat în luna iunie 2024

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița a contabilizat, în luna iunie 2024, venituri nete la bugetul general consolidat al statului în sumă totală de 133,80 milioane de lei ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2024, 09:40
(241 vizualizări - 0 comentarii)


Forumul APPR solicită intervenția prim-ministrului României pentru salvarea sectorului agricol afectat de secetă

Într-o scrisoare deschisã fãcutã publicã la începutul acestei sãptãmâni, Forumul Agricul­torilor și Procesatorilor Profesioniști din Rom ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2024, 17:25
(150 vizualizări - 0 comentarii)


APIA a extras eșantionul de control aferent Campaniei 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a fost extras eșantionul de control pentru Campania 2024, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2024, 17:05
(902 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Program de furnizare a apei în localitatea Moldoveni

Din cauza fenomenului de secetă accentuată și a temperaturilor extreme, s-a înregistrat o creștere semnificativă a consumului de apă în localitatea Moldoveni. Din acest motiv, pe timpul nopții ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2024, 09:15
(705 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii la Ion Ghica, Horia și Movilița

Incendii la Ion Ghica, Horia și Movilița

Duminică, 14 iulie a.c., două echipaje de pompieri din Slobozia au intervenit pentru limitarea și lichidarea unui incendiu produs la o locuință în satul Ion Ghica. Au ars locuința, un adăpost de ...[citește_toată_știrea]

15 Iulie 2024, 13:15
(252 vizualizări - 0 comentarii)


Accidente la Gârbovi, Urziceni, Fetești și Slobozia Nouă

Accidente la Gârbovi, Urziceni, Fetești și Slobozia Nouă

Două echipaje de pompieri din Urziceni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, au intervenit la un accident rutier produs pe raza localității Gârbovi, în care ...[citește_toată_știrea]

15 Iulie 2024, 13:10
(485 vizualizări - 0 comentarii)


Serviciul Județean Anticorupție Ialomița: Agent de poliție, prins în flagrant în timp ce primea șpagă pentru a introduce în Arest diverse bunuri!

Duminică, 14 iulie 2024, ofițerii de Poliție Judiciară ai Direcției Generale Anticorupție-Serviciul Județean Anticorupție Ialomița, la delegarea și sub coordonarea procurorului specializat din cadrul ...[citește_toată_știrea]

15 Iulie 2024, 12:10
(1382 vizualizări - 4 comentarii)


RAJA Constanța: Program de furnizare a apei în Fierbinți-Târg, Dridu și Cornești!

România se află sub cel mai extins Cod Roșu emis vreodată de Agenția Națională de Metereologie. Fenomenele vizate sunt caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat și implicit secetă. Toate ...[citește_toată_știrea]

15 Iulie 2024, 11:55
(383 vizualizări - 0 comentarii)


Deputatul USR Radu Miruță: «România cumpără energie scumpă pentru că PSD și PNL nu sunt în stare să ia deciziile corecte!»

Vineri, la orele 12,00, România importa aproape 900 MWh ca să-și acopere necesarul, producția fiind sub consum. Sâmbătă, la orele 11,00, într-o zi de weekend, importul depășea cu aproximativ ...[citește_toată_știrea]

15 Iulie 2024, 10:40
(514 vizualizări - 0 comentarii)


APIA: Cereri pentru subvenția la motorină în trimestrul II 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură informează beneficiarii că, până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, primește Cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2024, 14:40
(2528 vizualizări - 0 comentarii)


APIA: Plăți de peste 80,864 milioane de lei

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 03-10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de peste 80,864 milioane de lei (16,302 milioane de euro ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2024, 10:40
(449 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: APIA subvenție


IPJ Ialomița: Acțiune preventivă la Țăndărei

Miercuri, 10 iulie 2024, polițiștii din Țăndărei au organizat o acțiune de amploare pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, prevenirea riscului de producere a accidentelor rutiere ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2024, 15:30
(221 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Modificări aduse Sistemului «Ro e-Transport»

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița aduce la cunoștința contribuabililor interesați că s-au adus modificări Ordonanței de urgență nr. 41/2022, pentru instituirea Sistemului național ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2024, 13:40
(302 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...