EVENIMENT
De 6 ani
Spitalul Județean de Urgență Slobozia așteaptă fonduri pentru reparația instalației electrice
Scenariul sumbru petrecut la Spitalul Județean Piatra Neamț s-ar putea petrece în fiecare moment și la Spitalul Județean de Urgență Slobozia. La fel ca unitatea medicală din Piatra Neamț, și cea de la Slobozia prezintă numeroase deficiențe în privința instalațiilor electrice. De 6 ani, în fiecare primăvară, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență «Barbu Catargiu» descoperă aceleași nereguli, fără ca ele să fie remediate. A fost nevoie de o tragedie precum cea petrecută la Piatra Neamț pentru ca oficialii care administrează Spitalul Județean de Urgență Slobozia să-și dea seama de proporțiile unui dezastru similar... «În acest moment am început un proces de evaluare a întregii rețele electrice!» a declarat Liviu Patrichi, actualul manager interimar al Spitalului Județean de Urgență Slobozia. Evaluarea rezolvă însă problema doar pe sfert, având în vedere că nu există o proiecție în timp privind remedierea deficiențelor constatate și nicio estimare a costurilor necesare reparațiilor.
Verificări, constatări și nicio măsură Din 2014 și până în prezent, în fiecare an, Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Barbu Catargiu» al Județului Ialomița și-a trimis experții să verifice siguranța la incendiu a Spitalului Județean de Urgență Slobozia. În fiecare an, au fost date contravenții și avertismente, dar nu a fost găsită nicio soluție clară prin care acestea să fie rezolvate. Mai mult, la fel ca și în acest an, cele mai multe probleme identificate în cei 6 ani de controale au vizat instalația electrică învechită. Ultima amendă pe care Spitalul Județean de Urgență Slobozia a primit-o din partea ISU din cauza problemelor la sistemul electric a fost în primăvara acestui an și a avut valoarea de 10 mii de lei. Timpul a trecut, dar problemele au fost tratate cu indiferență atât de fosta conducere, cât și de administrația județeană. A fost nevoie de o tragedie precum cea de la Spitalul Județean Piatra Neamț pentru ca problemele la instalația electrică a Spitalului Județean de Urgență Slobozia să fie puse pe agenda de lucru a noii conduceri a unității medicale. Luni, 16 noiembrie a.c., la orele 11,00, în incinta Sălii «Europa» a Consiliului Județean Ialomița, Alexandru Potor, administratorul public al instituției, alături de Liviu Patrichi, noul manager interimar al Spitalului Județean de Urgență Slobozia, au recunoscut public deficiențele pe care unitatea medicală le are din punct de vedere al siguranței rețelei electrice care poate ceda în orice moment. Deși situația este cunoscută foarte bine, instituția a fost implicată într-un nou proces de evaluare a riscurilor, urmând ca la finalul său să se dispună măsurile pentru remedierea pericolelor. «Într-adevăr, sunt probleme cu rețeaua electrică, mai ales că vorbim despre o clădire foarte veche... De sâmbătă, imediat după ce am aflat cu toții ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamț, am început o serie de verificări pentru a identifica punctele vulnerabile ale Spitalului Județean de Urgență Slobozia. Vă putem da asigurări că situația este sub control și că un astfel de pericol nu poate exista la Slobozia!» a declarat Liviu Patrichi, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Slobozia.
Un demers fără finalitate Oricât ar părea de implicați în acest proces, oficialii care conduc și administrează Spitalul Județean de Urgență Slobozia sunt însă indiferenți la nevoile reale ale instituției și nu vor fi niciodată capabili să rezolve problemele arzătoare cu care se confruntă. Ceea ce n-au reușit ceilalți în 6 ani, cu siguranță nu vor reuși cei de acum în doar câteva săptămâni sau luni... Mai mult, nici Liviu Patrichi și nici Alexandru Potor nu au reușit să explice când se va finaliza evaluarea sistemului electric al Spitalului Slobozia, când va fi demarat un proiect de reparații și, evident, la ce costuri se ridică un asemenea proiect. Tot ceea ce au reușit să comunice public cei doi oficiali a fost faptul că, în cel mult două săptămâni, în spital vor exista dispozitive de detectare a fumului wi-fi. «Procesul de evaluare este la început... Vă putem spune faptul că în maxim două săptămâni în spital vor fi montate dispozitive de detecare a fumului, care funcționează prin sistem wi-fi! Restul problemelor pe care le vom identifica, vor fi rezolvate pe parcurs..» a mai spus Liviu Patrichi, actualul manager interimar al Spitalului Județean de Urgență Slobozia. Pe lângă evaluarea proprie, la momentul de față în Spitalul Județean de Urgență Slobozia se desfășoară un amplu control privind siguranța la incendiu de către oficialii Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Barbu Catargiu» al Județului Ialomița. Aceștia au promis că vor face publice constatările imediat ce acțiunea lor se va încheia.
Lucrări uitate prin sertarele Parchetului Slobozia
Reparația sistemului electric al Spitalului Județean de Urgență Slobozia a fost pusă pe agenda de lucru a fostului manager Vasile Olaru. În 2014, înainte de a fi demis din funcție, acesta a semnat o serie de facturi false prin care o firmă din Constanța ar fi trebuit să repare tabloul electric al unității medicale. Cazul a intrat în atenția Camerei de Conturi Ialomița, care a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia, după ce Vasile Olaru a distrus facturile care îl incriminau. Firma din Constanța ar fi trebuit să primească un contract de aproximativ 50 mii de lei. Încă din 2014, dosarul respectiv se află în lucru la Parchetul Slobozia, fără ca procurorii să fi ajuns la vreo concluzie...
23 Noiembrie 2020, 09:55 (5909 vizualizări - 6 comentarii)
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: «La Slobozia, aveți un spital de nota 8!»
Ministerul Sănătății CONFIRMĂ mizeria din Spitalul Județean de Urgență Slobozia
Juristul Vasile Zamfir și-a plătit pregătirea pentru admiterea în magistratură cu bani de la spital!
Noul sediu UPU Slobozia rămâne închis pentru pacienți
Inaugurarea UPU Slobozia, amânată din cauza ISU Ialomița
Comentariile cititorilor:
(28 Noiembrie 2020, 22:16)
Luati din salariile colosale ale asistentilor care efectiv nu fac nimic decat sa se inghesuie cu medicii prin camerele de garda,nu mai mult de un an si va asigur ca reparati intreg spitalul,faceti instalatia electrica de la zero si mai va raman si pentru alte cheltuieli.Hai sa fim seriosi ca in acest spital sunt paraleli asistenti cu serviciile medicale pe care ar trebui sa le stapaneasca.Angajeaza managere oameni competenti lasa ghioarlele sa se intoarca de unde au venit.RUSINEEEEEEE sa va fie nesimtitelor,arogantelor,nu va mai vaicariti ca munciti in special UPU si ATI,ca practic nu faceti nimic benefic,tineti lumea la usa iar in cabinete oha nu-i nimeni.
(25 Noiembrie 2020, 09:57)
Toate cladirele publice vechi (nu ca s-ar fi construit altele noi) sunt subdimensionate din punct de vedere al instalatiei electrice. (daca la primarie, de ex, aveai in 1970 un bec in fiecare birou, acum sunt zeci de computere, aer conditionat, dozatoare de apa, tv si alti consumatori), iar la spital initial erau doar cateva aparate care foloseau energie electrica. Treptat, fiind achizitionate tot mai multe aparate si consumul de curent s-a marit considerabil. Instalatia electrica, nu numai ca nu a ramas la fel in multe sectii, ba a "mai imbatranit" si ea saraca. Macar daca s-ar prioritiza sectiile din spital si s-ar schimba din cand in cand pe acolo unde este nevoie urgenta de o instalatie noua, sigura si de capacitate mai mare!
Si un sistem automat de alarma si stingere a incendiului!
Propun ca mesajele zilnice ro-alert (alea absolut inutile ca doar nu e raid aerian, dar de la care poti sa faci infarct, daca se intampla sa dormi ca poate lucrezi in ture) sa fie transmise din ora in ora pe telefoanele managerilor de spital, sefilor din consiliul judetean, consilierilor. Poate asa se vor trezi! (macar ca sa scape de sunetul ala enervant a alarmei vor investi in spital)
(24 Noiembrie 2020, 15:21)
Cu toți speram ca se va face ceva. Nu ne-a spus Fane că ne va tine la curent cu toate demersurile? In Ardeal trag tare cu autostrazile, in Bucuresti se misca lucrurile la linia de centura, ba mai mult au demarat lucrarile la A0. Deci, se poate!
(24 Noiembrie 2020, 00:43)
#pasajladrajna:când o zbura porcul or construi ceva la drajna...
(23 Noiembrie 2020, 21:50)
La cat ati bagat in sala Europa schimbati instalatia de 2 ori!
(23 Noiembrie 2020, 20:12)
Soluția este simpla. Aduceți pe brusli sa va repare instalația electrica, și face 50/50. Ai dracu nenorociți mai sunteți.