REPORTAJ
Doctor pentru toți
De multe ori, vindecarea unui bolnav vine datorită relației speciale pe care o are cu medicul său. Într-un sistem haotic precum cel de la noi, cultivarea unei astfel de relații pare imposibilă. Există însă și medici care reușesc să creeze o astfel de legătură, prin intermediul căreia pacienții devin încrezători că omul în halat alb din fața lor îi poate ajuta să se însănătoșească. De 3 ani, la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, medicul chirurg Tudor Tuhari reușește să-i vindece pe pacienți, luptând împreună cu ei să învingă boala...
Drama care a creionat un destin Când întrebi un medic de ce și-a ales această profesie răspunsurile sunt de cele mai multe ori aceleași: «pentru că mama este medic» sau «pentru că aveam unde să mă duc și am dat la Medicină». Poate că Tudor Tuhari n-ar fi ajuns niciodată medic dacă n-ar fi fost la rândul său pacient... Relația pe care a reușit s-o cultive cu medicul său a fost motivul care l-a determinat să aleagă actuala profesie. «Eram copil și am suferit o arsură mare pe spate... Țin minte că venea la mine acasă un medic rezident care mă pansa. Aveam vreo 6 ani când s-a întâmplat acel accident și, cu mintea de-atunci, am zis că și eu vreau să ajut oameni... M-a impresionat pentru că venea în timpul lui liber și venea pe gratis! Părinții mei nu i-au dat bani ca să vină să mă îngrijească. A făcut-o benevol. Atunci mi-am dat seama că și eu aș vrea să fiu ca el!» rememorează medicul Tudor Tuhari.
De la «Fundeni» la Slobozia În timp ce doctorul care l-a tratat în copilărie a ajuns șeful Secției ATI a celui mai mare spital din Salonic/Grecia, Tudor Tuhari a devenit medic specialist în Chirurgie Generală, cu competențe în Chirurgia Oncologică. Și această alegere are în spatele său o poveste despre oameni care pot forma destine. «Eu am vrut inițial să fac Chirurgie Plastică, care înseamnă mult mai mult decât Chirurgie Estetică... Estetica este doar o mică parte din ea. Profesorul meu mi-a zis că mai bine mă duc la Chirurgie Generală... Și am ales asta! Apoi, a început să-mi placă și mă bucur de faptul că am făcut această alegere...» povestește Tudor Tuhari. Au urmat cei 5 ani de rezidențiat la Institutul Clinic «Fundeni», iar apoi, cu diploma în buzunar ca orice medic proaspăt devenit specialist, a încercat să bată la ușa spitalelor pentru a obține un loc de muncă. A ales inițial Spitalul Județean de Urgență Călărași. Nu a fost primit, pentru că erau prea mulți chirurgi... Apoi a ales Spitalul Județean de Urgență Slobozia. «Și aici mi s-a spus același lucru, însă diferența a făcut-o faptul că mi s-a explicat faptul că, dacă mă descurc, voi rămâne pe post, dacă nu... Și iată că au trecut 3 ani și sunt încă la Spitalul Județean de Urgență Slobozia!» spune medicul. Povestea pare neverosimilă având în vedere că mulți absolvenți de Medicină fie vor să rămână în marile centre universitare unde s-au pregătit inițial, fie vor să plece în străinătate. Pentru doctorul Tudor Tuhari au contat însă pacienții și nevoia acestora de a fi vindecați. «Bolnavii sunt peste tot, la fel și la Slobozia, și la București... Dacă vrei să ajuți un om o poți face oriunde! Într-adevăr, există o diferență din punct de vedere al dotărilor spitalelor, dar recunosc faptul că am primit toate echipamentele pe care le-am solicitat! Am explicat conducerii faptul că mai bine investește în echipamente de calitate decât să cumpere produse de o calitate îndoielnică... Am fost ascultat, iar acum am cu ce să ajut pacienții!» explică medicul. Așa se face că operațiile făcute de doctorul Tudor Tuhari au fost prezentate pe rețelele de socializare de conducerea Spitalului Județean de Urgență Slobozia drept «premiere medicale». «În toate aceste intervenții am folosit laparoscopia, o tehnică medicală minim invazivă... Este, în primul rând, benefică pacientului, pentru că se recuperează mai repede. Într-adevăr, am operat diferite tipuri de cancere folosind această tehnică, poate că de aici ideea de „premieră medicală“... Dar să știți că în alte spitale mari se face acest lucru de mult timp... Nu am inventat eu apa caldă la Slobozia! Vreau doar să-mi fac meseria...» spune, cu modestie, doctorul.
Relația cu pacienții Ceea ce-l face special pe medicul Tudor Tuhari este relația pe care o are cu pacienții. Povestea lui ar fi rămas neștiută dacă pacienții nu ar fi povestit cât de mult au contat încurajările pe care le-au primit din partea medicului sau faptul că a fost alături de ei în fiecare moment. Cu unii dintre ei a reușit să devină chiar și prieten... Se spune că încrederea pe care medicul i-o oferă unui pacient face mai mult decât medicamentele pe care i le prescrie. Oare la medicul Tuhari cum se înfiripă această legătură cu pacienții? «Eu le explic pe înțelesul lor și realist care sunt șansele de vindecare pe care le au, cât pot să fac eu pentru ei și dacă este cazul să meargă în altă parte pentru verificări amănunțite... Este foarte importat să fii deschis și sincer cu oamenii pe care îi ai în fața ta! Cred că de aici am reușit cumva să primesc aprecierea pacienților. Este adevărat și faptul că nu poți acum să mulțumești pe toată lumea...» spune medicul Tudor Tuhari.
Ce-și dorește un medic?
În cazul lui Tudor Tuhari, răspunsul este mai simplu decât ați putea să credeți. Medicul își dorește ca oamenii din oraș și chiar din județ să aibă încredere în spitalul în care lucrează și în ceilalți colegi ai săi. Se știe destul de bine că serviciile medicale locale sunt tratate cu o lipsă de încredere de către pacienți. Medicul Tudor Tuhari și-ar dori ca oamenii să-și schimbe această percepție. «Un caz grav va fi grav și la Slobozia, și la București... De altfel, la București mare lucru nu se face în spitale, pentru că pacientul ajunge cu investigațiile făcute și chiar un diagnostic pus de la spitalul unde a fost consultat inițial. Mi-aș dori ca oamenii să vină la mine prima dată să mă întrebe cu ce pot să-i ajut... Sunt convins că se poate găsi o rezolvare, fără să meargă mai departe!» a declarat medicul Tudor Tuhari.
12 Decembrie 2020, 12:10 (8329 vizualizări - 7 comentarii)
Chirurgie oncologică la Spitalul Județean de Urgență Slobozia
Spitalul Județean Slobozia va reînființa garda a doua a Secției Chirurgie
Spitalul Județean Slobozia a desființat garda a doua a Secției Chirurgie
Comentariile cititorilor:
(12 Decembrie 2020, 22:44)
Felicitari ptr acest articol! Sanatate si stima d.lui doctor!
(12 Decembrie 2020, 20:19)
Felicitări Domnule Doctor ca ati ales sa veniți la noi la Slobozia si ca ati si rămas. Un om cu suflet mare proporțional cu amândoi. Sănătate multa Doc.
(12 Decembrie 2020, 18:55)
Doctorul trateaza,Dumnezeu vindecă!!!
(12 Decembrie 2020, 17:52)
Domnul doctor Tudor Tuhari este un doctor excepțional, un adevărat profesionist. Vreau sa îi mulțumesc din suflet pentru tot ajutorul acordat bunicii mele, a dat dovadă de multă pasiune pentru această meserie. Mamaia acum se simte foarte bine, datorită domnului doctor și a încrederii pe care acesta i a transmis o. Vă mulțumim din suflet, domnule doctor!
(12 Decembrie 2020, 17:48)
Felicitari domnule doctor! Se poate si in Ialomita cu elite venite din afara judetului. In 2000, academicianul Iulian Mincu, cel care a finantat si aprobat ca ministru al sanatatii(1996-2000) spunea: Daca azi construim spitalul din Fetesti si Urziceni, in timp va fi o investitie strategica si vitala pentru IALOMITA si Romania. Azi spitalul aprobat de IULIAN MINCU de la Fetesti esti prima linie Covid. Azi spitalul de la Urziceni este si lupta cu Covid. Domnule doctor, sunteti un continuator al unei elite medicale. Dumnezeu sa va ajute sa rezisti acestui sistem, sa ramaneti in inima si suflet doctor, sa nu va infectati de politica, dar daca va infectati de acest virus, sa faceti ce a facut IULIAN MINCU pentru acest judet, spitale nu gargara politica. Toata stima, domnule doctor!
(12 Decembrie 2020, 17:19)
Sunt elev la Sc. Postliceala si am avut ocazia sa ii cunosc pe dl Dr Tuhari si pe sotia acestuia - As. Alina Tuhari. Au fost printre putinii oamenii care m-au luat aproape si m-au ajutat cu foarte multe informatii si sfaturi. Va multumesc!
(12 Decembrie 2020, 15:12)
Felicitari domnule doctor! Intradevar sunteti un profesionist, un medic care stie sa discute cu pacientii ingrijorati de problemele lor de sanatate. Cand am mers pentru prima data sa ma consulte, dl. Tuhari mi-a zis: da, acesta este diagnosticul si trebuie sa scoatem splina laparoscopic. Am fost foarte ingrijorata si am zis: dar, nu pot sa merg la Bucuresti? Domnul doctor zambitor, asa cum este intotdeauna, mi-a zis: pai, eu de la Bucuresti am venit aici la Slobozia! Asa am ajuns sa fiu operata de dl. doctor Tuhari. Este pacat sa nu dam sansa unor tineri care isi iubesc meseria si dau tot ce au mai bun pentru a ne salva. Noi pacientii trebuie sa avem incredere in acesti tineri care au ales orasul nostru, sa ii incurajam sa isi intemeieze o familie si sa ramana cat mai mult aici. Succes domnului doctor si multa sanatate!!