Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

REPORTAJ

Olimpică internațională a libertății de a gândi

Olimpică internațională a libertății de a gândi

bonus: Două olimpice de 10 la Cultură și Spiritualitate Românească

Doriana Gheorghe are 19 ani și este unul dintre cei doi elevi din țară care s-a calificat la Olimpiada Internațională de Filosofie de la Lisabona. Este elevă a Colegiului Național «Mihai Viteazul» Slobozia, a fost acceptată ca student la mai multe facultăți internaționale de prestigiu și tocmai a refuzat o bursă anuală de 25000 de dolari la Hong Kong. Pare incredibil, dat totuși se întâmplă! Iar asemeni ei, Ialomița are zeci de olimpici naționali cu care ne-am putea mândri dacă am ști că există.

Olimpica de la Lisabona Olimpiada Internațională de Filosofie a fost fondată în anul 1993 de un grup de profesori din 5 țări europene, la ini­țiativa unui profesor de Filosofie român, Florina Oțet, încă membră a juriului. La mai bine de 20 de ani distanță, România a câștigat o medalie de aur în 2008 și s-a aflat pe podium de mai multe ori. Iar anul acesta, în perioada 26-29 mai 2022, va fi reprezentată de Doriana Gheorghe, ocupanta locului II  la Ediția Națională a Olimpiadei. Un concurs pentru tocilari, fără utilitate practică, într-o lume cu o scară a valorilor răsturnată, în care princi­piile sunt monedă de schimb. Doriana respinge afirmația de la înălțimea celor 19 ani pe care îi are. E o adolescentă tipică, subțire și ’năltuță, politicoasă și punctuală, genul smart cu care se mândresc de obicei profesorii. Una dintre cărțile ei favorite e «The Secret History» de Donna Tartt și e îndrăgostită de agendele tip bottom jurnal cu buzunare secrete pentru amintiri: «Tot ce ne înconjoară e filosofie... Iar felul în care percepem viața e filosofie! Și cred că nu e om pe planeta asta care să nu se fi întrebat măcar o dată ceva despre el însuși. Deci filosofia are utilitate! Aș spune că este indispensabilă. Reprezintă exercițiul de a-ți pune mereu întrebări... Prin extrapolare, orice întrebare pe care o adresăm cuiva este un exercițiu filosofic!». Pentru a ajunge la tipul ăsta de discurs, Doriana scrie eseuri. În fiecare zi, de când a vrut să participe la Olimpiadă. Ore în șir în care învață despre Socrate și Kant, Mill, Hayek, Popper, despre sisteme de gândire filosofică și utilitatea lor. Și totuși, crede că Olimpiada de la Lisabona este...: «Este cea mai liberă Olimpiadă posibilă! Una la care te poți duce fără să înveți nimic. Avem la dispoziție 4 ore și 4 citate filosofice la prima vedere pe care trebuie să le explicăm. Regulile concursului permit discuțiile libere, între concurenți, ni se permite să ieșim afară, să vorbim cu cine dorim noi, avem acces la mâncare și dulciuri... Pentru că, și s-a spus, organizatorii sunt conștienți că în momentul în care ajungem acolo toți suntem câștigători!».

Politica și politichia Când nu e olimpică, Doriana Gheorghe e implicată în zeci de proiecte și programe școlare și extrașcolare în care s-a înscris pentru a face lumea mai bună. O altă utopie adolescen­tină. Nu și pentru ea. Organi­zator al «TEDxYouth» CNMV Slobozia, PR al Consiliului Județean al Elevilor, voluntar Green Peace, inițiatoarea podcastului «Refresh, Slobocity»... și șirul ar putea continua nesfârșit! Însă toate se opresc în fața clubului de «Politică și Politichie» pe care l-a înființat și în care activează cu o convingere de nestrămutat: «Politica este cealaltă mare pasiune a mea... Sunt deplin conștientă, cred eu, de tot ce se întâmplă! Dar Schopenhauer spunea că lumea este ideea lui despre lume. Asta cred și eu și ăsta cred că este adevărul! Dacă nu ar fi așa, nu mi-aș dori vreodată să schimb ceva... Nu există adevăruri absolute despre lume, despre politică, despre principii și valori. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să încercăm!». Când vorbește despre politică -și Doriana poate face asta ore în șir- ochii ei sclipesc și capătă tăișuri, iar vocea de copil devine pasio­nală și implicată. Are 19 ani, dar e deja o activistă. Un om al cetății, un exponent al unei generații noi pe care adulții nu o conștientizează încă: «Cred că nu contează vârsta atunci când ai o pasiune. Am participat la proiecte în care elevi asemenea nouă au reușit să devină sursă de inspirație pentru întreaga generație. Și eu funcționez la fel! În toți anii aceștia am descoperit că elevii au nevoie doar de o șansă pentru a performa. Mă gândesc deseori că adulții sunt vinovați... Părinții și profesorii, oamenii mari în general, nu au răbdare să ne asculte și să înțeleagă ce se întâmplă cu noi. Doar se prefac că ne ascultă, așteptând momentul în care să ne dea ei o lecție de viață. De aceea modelele pe care le alegem sunt cei asemeni nouă, de cele mai multe ori și ei elevi!». Doriana nu se percepe astfel și nu crede că este un model standard: «Nu cred că ceea ce fac eu poate fi dat drept exemplu. Sunt doar o elevă care a profitat de oportunitățile pe care le-a avut la îndemână!».

Londoneză din toamnă
Deși a mai rămas o lună până la Bacalaureat, Doriana Gheorghe are biletul de student european în buzunar. A fost acceptată la mai multe facutălți internaționale și a refuzat o bursă de 25000 de dolari la Hong Kong. «Am ales „London School of Economics“/Po­litică și Relații Internaționale, unul dintre cele mai competitive programe ale lor. Am fost 1100 de aplicanți și am intrat 60. Sunt mândră de această performanță și, apropo de opor­tunități, acceptarea mea la o facultate situată pe locul 4 în lume m-a făcut să fiu încrezătoare în forțele mele și în șansele pe care le am la Olimpiada de la Lisabona. Aveam nevoie de asta, aveam nevoie de o astfel de validare!» mărturisește Doriana Gheorghe.

Două olimpice de 10 la Cultură și Spiritualitate Românească
Dorianei i se alătură zeci de olimpici ialomițeni cu rezultate excepționale la fazele naționale ale olim­piadelor școlare. Printre ei se numără și Melania Oprea (Colegiul Național «Mihai Viteazul» Slobozia) și Dorothea Băean (Liceul de Arte Slobozia) care au obținut fiecare nota 10 la Olimpiada Națională de Cultură și Spiritualitate Românească, desfășurată în perioada 4-8 mai 2022 la Baia Mare. «Pentru mine această olimpiadă a confirmat nivelul de experiență la care am ajuns. În cei 5 ani de când particip la etapele naționale ale olimpiadelor am descoperit că performanța rezultă din simplitate și candoare!» ne mărturisește Melania. Colega ei de ge­nerație, Dorothea se declară fericită că a obținut această performanță pentru Ialomița, profesorii care au îndrumat-o și familia care a sprijinit-o: «Toți oamenii din jurul meu sunt suportul pe care se bazează performanța mea. Sunt onorată că am reușit să validez valorile ialomițene. Labor omnia vincit improbus!».

14 Mai 2022, 09:20 (2325 vizualizări - 4 comentarii)

Comentariile cititorilor:


obiectiv:
(16 Mai 2022, 09:58)
Felicitari olimpicilor ! Din toata inima felicitari ,profesorilor si familiilor acestor tineri minunati!
Emil:
(15 Mai 2022, 09:03)
Felicitari pentru articol! Trebuie promovat orice copil ce obtine rezultate deosebite, trebuie semnalat orice profesor ce depaseste media de comoditate pe baza salariului fixat, trebuie...trebuie...trebuie...ca tinerii sa fie incurajati sa-si spuna mai apasat ideile si parerile sincere!!!!
Dragomir:
(14 Mai 2022, 23:34)
Felicitări tuturor olimpicilor! Datorită vouă si profesorilor voștri, simt că încă avem o șansă să spunem ceva in lume!
Corcodel de la Dumitresti:
(14 Mai 2022, 14:16)
Felicitari din inima  autorului acestui articol de presa!  Stie cu ce se mananca inteligenta, nu hoinareste prin baraganul nostru si are  MARE FLER JURNALISTIC.  NOI, suntem comozi, repeziti si clansonagii, ne-am imbolnavit de virusul asta de la bucuresteni, nu avem timp sa vedem ca fata lu ala de la scara vecina este  ELITA ELITELOR.  Daca aceptam asta, vine muierea ta , nascuta la suditi, fratilesti-sa traiesti, andrasesti-etc.,  si te face de c.cat.  Ca ea ti-a spus, ca fata sa faca  informatica nu  biologie urbana, ca TU ESTI TARTORUL NESANSEI FETEI TALE.  VEZI BULACHE, DACA DADEAM FATA LA ,  INFORMATICA AZI  AVEAM IN CASA MULTI EUROI. Uita prietena mea ca fata ei, de la 12 ani fugita de acasa, ea zice de sacaiala masi, are caietul plin.SUNTEM  EGOISTI, ne doare cand vedem ca fata lu ala de la scara 3-4-----, a reusit in viata.  Cautam motive sa barfim, ca de unde bani de meditatii, ca cine este masa, unde lucreza tasu. UITAM CUTEZANTA ACESTUI COPIL  CARE UIMESTE LUMEA NOASTRA!  FELICITARI FETITO!

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 25 Mai 2022
102 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
« 1 3 4 5 6 7 8 9 388 389

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Secțiunea Mica Publicitate
a fost actualizată!
Cele mai noi anunțuri din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri on-line!

24 Mai 2022, 18:30


1

Inspectoratul Școlar Județean Ialomița: «Târgul ofertelor educaționale»

lnspectoratul Școlar Județean lalomița își dovedește interesul pentru traseul educațional și profesional al elevilor de clasa a VIII-a prin organizarea unui Târg care să faciliteze accesul acestora la ofertele ...[citește_toată_știrea]

24 Mai 2022, 17:40
(74 vizualizări - 0 comentarii)


Instituția Prefectului Ialomița: Liber la pașapoarte pentru copii de 1 iunie

De 1 iunie-«Ziua Internațională a Copilului», Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte va avea program normal de lucru. Funcționarii instituției vor onora însă solicitările pentru emiterea de pașapoarte ...[citește_toată_știrea]

24 Mai 2022, 16:40
(81 vizualizări - 0 comentarii)


3

Ialomița: Niciun caz nou de COVID-19!

Marți, 24 mai 2022, la nivelul județului Ialomița, potrivit raportărilor, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a rămas la 27174, nefiind înregistrate cazuri noi față de ziua de luni, 23 mai a.c ...[citește_toată_știrea]

24 Mai 2022, 13:15
(104 vizualizări - 0 comentarii)


Descindere la Slobozia organizată de Poliția Capitalei

Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au efectuat marți, 24 mai a.c., 7 percheziții domiciliare, pe raza Capitalei și a județelor Ilfov și Ialomița. În Ialomița, descinderea ...[citește_toată_știrea]

24 Mai 2022, 12:00
(185 vizualizări - 1 comentariu)


5

Slobozia: Întâlnire cu profesor doctor Marius Stan

Profesor doctor Marius Stan, celebrul savant român născut la Urziceni, ajunge vineri, 27 mai 2022, la Slobozia. Omul de știință va susține o conferință în cadrul Centrului Cultural «Ionel Perlea». Denumit ...[citește_toată_știrea]

24 Mai 2022, 11:15
(167 vizualizări - 0 comentarii)


6

AJFP Ialomița: Peste 844 mii de lei, sume stabilite suplimentar în luna aprilie 2022

Inspectorii cu atribuțiuni de control din cadrul AJFP Ialomița au efectuat, în luna aprilie a.c., 19 inspecții fiscale și 21 de controale inopinate. În urma acțiunilor de verificare au fost stabilite obligații ...[citește_toată_știrea]

24 Mai 2022, 11:00
(138 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Atenție, se oprește apa la Dridu!

Echipele RAJA Constanța execută lucrări periodice de întreținere a rezervorului destinat înmagazinării apei potabile din localitatea Dridu. Astfel, marți, 24 mai 2022, în intervalul orar 08,00-17,00, se ...[citește_toată_știrea]

23 Mai 2022, 15:05
(215 vizualizări - 0 comentarii)


8

Ialomița: Niciun caz nou de COVID-19!

Luni, 23 mai 2022, la nivelul județului Ialomița, potrivit raportărilor, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a rămas la 27174, nefiind înregistrate cazuri noi față de ziua de duminică, 22 mai a ...[citește_toată_știrea]

23 Mai 2022, 14:10
(166 vizualizări - 0 comentarii)


9

Recensământul Populației și Locuințelor 2021: Peste 110000 de chestionare completate la nivelul județului Ialomița

În intervalul 14.03-22.05.2022 al perioadei de autorecenzare și autorecenzare asistată pentru Recensământul Populației și Locuințelor 2021 au fost completate 110609 de chestionare la nivelul județului ...[citește_toată_știrea]

23 Mai 2022, 13:55
(198 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Redirecționare a 3,5% din impozitul anual datorat la entități nonprofit/unități de cult (Formularul 230)

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii interesați că pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul stabilit pentru susținerea ...[citește_toată_știrea]

23 Mai 2022, 13:20
(233 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la o casă din Sudiți

Incendiu la o casă din Sudiți

Duminică, 22 mai a.c., în jurul orelor 16,40, pompierii din Țăndărei au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la locuința unui cetățean din comuna Sudiți. Trei ...[citește_toată_știrea]

23 Mai 2022, 10:10
(228 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Sudiți incendiu


12

Ialomița: 1 nou caz de COVID-19

Duminică, 22 mai 2022, la nivelul județului Ialomița, potrivit raportărilor, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 27174, fiind înregistrat 1 caz nou față de ziua de sâmbătă, 21 mai a ...[citește_toată_știrea]

22 Mai 2022, 13:55
(237 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 3 noi cazuri de COVID-19

Sâmbătă, 21 mai 2022, la nivelul județului Ialomița, potrivit raportărilor, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 27173, fiind înregistrate 3 cazuri noi față de ziua de vineri, 20 mai ...[citește_toată_știrea]

21 Mai 2022, 13:40
(372 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Începe «Săptămâna Prevenirii Criminalității»

În perioada 22-27 mai a.c., Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, organizează cea de a XVI-a ediție a evenimentului «Săptămâna Prevenirii Criminalității». Obiectivul ...[citește_toată_știrea]

20 Mai 2022, 14:40
(484 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Expoziție de pictură la Centrul Cultural «Ionel Perlea»

Centrul Cultural «Ionel Perlea» va fi gazda unei expoziții de pictură care cuprinde lucrările artiștilor Stela Maria Lucici și Cristian Sima. Evenimentul se va desfășura luni, 23 mai 2022, începând cu orele ...[citește_toată_știrea]

20 Mai 2022, 13:30
(518 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 1 nou caz de COVID-19

Vineri, 20 mai 2022, la nivelul județului Ialomița, potrivit raportărilor, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 27170, fiind înregistrat 1 caz nou față de ziua de joi, 19 mai a.c., când ...[citește_toată_știrea]

20 Mai 2022, 13:15
(429 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Doar 42 de persoane selectate în vederea angajării, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă

Vineri, 20 mai a.c., la Slobozia, în incinta Centrului Cultural «Ionel Perlea» a fost organizată Bursa Generală a Locurilor de Muncă. La nivelul județului, până la data desfașurării Bursei, au fost contactați ...[citește_toată_știrea]

20 Mai 2022, 13:00
(498 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: La volan cu permisul suspendat

Joi, 19 mai a.c., în cadrul unei acțiuni de amploare desfășurată de polițiști, oamenii legii au identificat, în flagrant, pe Bulevardul Chimiei din Slobozia, o femeie care conducea având permisul de conducere ...[citește_toată_știrea]

20 Mai 2022, 12:45
(540 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Fără focare de Pestă Porcină Africană pe raza județului

Inspectorii Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează cu privire la faptul că, la acest moment, pe raza județului Ialomița nu există focare de Pestă Porcină Africană ...[citește_toată_știrea]

20 Mai 2022, 11:00
(437 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Controale ale polițiștilor de Investigare a Criminalității Economice

Miercuri, 18 mai a.c. polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au desfășurat o acțiune pe raza municipiilor Slobozia, Fetești, Urziceni și a comunei Sinești, pe linia ...[citește_toată_știrea]

19 Mai 2022, 15:30
(665 vizualizări - 1 comentariu)


IPJ Ialomița: Acțiuni preventive în mediul rural

Miercuri, 18 mai a.c., polițiștii ialomițeni au organizat pe raza comunelor Ciulnița, Gheorghe Lazăr, Perieți și Andrășești o acțiune cu efective mărite de prevenire și combatere a nerespectării normelor ...[citește_toată_știrea]

19 Mai 2022, 15:15
(631 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Niciun caz nou de COVID-19!

Joi, 19 mai 2022, la nivelul județului Ialomița, potrivit raportărilor, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a rămas la 27169, nefiind înregistrate cazuri noi față de ziua de miercuri, 18 mai a ...[citește_toată_știrea]

19 Mai 2022, 13:15
(509 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Precizări privind noile măsuri fiscale aprobate de Guvernul României

Prin actul normativ sunt aduse o serie de modificări și completări Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală necesare pentru reglementarea obligației de raportare de către furnizorii de servicii ...[citește_toată_știrea]

19 Mai 2022, 12:00
(530 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Vineri, 20 mai 2022, se oprește apa în Cartierul Buliga din Fetești!

Vineri, 20 mai 2022, echipele RAJA Constanța execută lucrări periodice de întreținere a rezervorului destinat înmagazinării apei potabile din Cartierul Buliga/Fetești. Astfel, în intervalul orar 08,00- ...[citește_toată_știrea]

19 Mai 2022, 12:00
(660 vizualizări - 0 comentarii)


IJJ Ialomița: Jandarmii ialomițeni, la datorie

IJJ Ialomița: Jandarmii ialomițeni, la datorie

Aproximativ 140 de jandarmi ialomițeni vor asigura măsuri de ordine și siguranță publică pe timpul desfășurării manifestărilor sportive, religioase și cultural-artistice care vor avea loc în perioada 1 ...[citește_toată_știrea]

19 Mai 2022, 11:45
(653 vizualizări - 0 comentarii)


Efectivele de pisică sălbatică, râs și lup, evaluate de APM Ialomița

În baza atribuțiilor ce îi revin conform legislației în vigoare, autoritatea publică centrală pentru protecția mediului realizează studiile de evaluare a stării resurselor biologice pentru stabilirea cotelor ...[citește_toată_știrea]

18 Mai 2022, 14:55
(676 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 4 noi cazuri de COVID-19

Miercuri, 18 mai 2022, la nivelul județului Ialomița, potrivit raportărilor, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 27169, fiind înregistrate 4 cazuri noi față de ziua de marți, 17 mai ...[citește_toată_știrea]

18 Mai 2022, 13:20
(624 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

17 Mai 2022, 18:15


Borănești: Reținut pentru «viol»

Luni, 16 mai a.c., polițiștii ialomițeni au reținut, pe bază de ordonanță, un bărbat de 49 de ani, domiciliat în localitatea Borănești. Acesta este acuzat că, în noaptea de 13/14 aprilie a.c., ar fi violat ...[citește_toată_știrea]

17 Mai 2022, 15:20
(798 vizualizări - 0 comentarii)


« 1 3 4 5 6 7 8 9 388 389
Ultimele comentarii
Adrian în Zeci de service-uri auto funcționează ilegal pe raza județului Ialomița Costel în Zeci de service-uri auto funcționează ilegal pe raza județului Ialomița #pasajladrajna în Primăria Slobozia a început amenajarea pistelor pentru biciclete Gigi în Zeci de service-uri auto funcționează ilegal pe raza județului Ialomița CNGM în Drumul spre victorie... Cristi în Zeci de service-uri auto funcționează ilegal pe raza județului Ialomița Marian în Descindere la Slobozia organizată de Poliția Capitalei adi în Primăria Slobozia a început amenajarea pistelor pentru biciclete cozma în «Nea Mișu» este o instituție Marius în Zeci de service-uri auto funcționează ilegal pe raza județului Ialomița Tot eu în Primăria Slobozia a început amenajarea pistelor pentru biciclete RAR în Zeci de service-uri auto funcționează ilegal pe raza județului Ialomița Cetățean iubitor de verdeata în Primăria Slobozia a început amenajarea pistelor pentru biciclete Anonim în Zeci de service-uri auto funcționează ilegal pe raza județului Ialomița Gigel în Primăria Slobozia a început amenajarea pistelor pentru biciclete Mary în Primăria Slobozia a început amenajarea pistelor pentru biciclete PlecatdinSlobozia în Primăria Slobozia a început amenajarea pistelor pentru biciclete PlecatdinSlobozia în Primăria Slobozia a început amenajarea pistelor pentru biciclete @#pasajladrajna în Primăria Slobozia a început amenajarea pistelor pentru biciclete #pasajladrajna în Primăria Slobozia a început amenajarea pistelor pentru biciclete
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...