EVENIMENT
După ani buni de așteptare
Ialomița: Ultimele școli și grădinițe reparate de Guvernul României se pregătesc de recepția finală
Sunt mai bine de 7 ani de când 25 de comune din Ialomița au depus proiecte de finanțare, prin Planul Național de Dezvoltare Locală I și II pentru reabilitarea clădirilor sau amenajarea de grupuri sanitare. Ultimele 15 proiecte au intrat în linie dreaptă pentru realizarea recepției finale, demers care ar fi trebuit să se încheie cu cel puțin 2 ani în urmă. Ca de fiecare dată, planurile administrațiilor locale au fost încurcate să realizeze aceste investiții fie de birocrație, fie de constructorii neserioși care au câștigat execuția lucrărilor prin procedurile de licitație publică. Estimativ, toate cele 25 de proiecte care au vizat școlile și grădinițele din Ialomița au depășit 30 milioane de lei.
Fonduri guvernamentale pentru lucrări românești Planul Național de Dezvoltare Locală reprezintă o inițiativă a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ce oferă administrațiilor locale fonduri guvernamentale pentru inițierea de proiecte edilitare, destinate comunităților pe care le reprezintă. Programul s-a desfășurat în două etape: 2014-2017 (PNDL I) și 2017-2020 (PNDL II). Practic, a doua etapă a reprezentat o continuare a proiectelor inițiate în cadrul primei etape. La nivelul județului Ialomița, aproximativ 20% dintre proiectele depuse de către administrațiile locale au fost cele care au vizat reabilitarea unităților de învățământ. O bună parte dintre aceste proiecte s-au axat, în principal, pe amenajarea în incinta școlilor a unor grupuri sanitare conforme, în baza cărora unitățile de învățământ să poată obține autorizațiile sanitare de funcționare. În perioada 2013, 2014 și 2015, în urma controalelor efectuate de Direcția de Sănătate Publică Ialomița, 20 de școli și grădinițe din județul nostru au rămas fără autorizație sanitară de funcționare din cauza toaletelor insalubre pe care copiii au fost obligați să le folosească. Singura soluție pentru obținerea documentelor a fost reprezentată de amenajarea unor grupuri sanitare care să fie în acord cu legislația. Astfel, administrațiile locale au depus proiecte, finanțabile prin PNDL, pentru a amenaja respectivele grupuri sanitare. În total, 25 de administrații locale din Ialomița au depus proiecte prin PNDL I sau II pentru reabilitarea sediilor unităților de învățământ sau amenajarea grupurilor sanitare. O analiză în timp a acestor demersuri edilitare arată faptul că, în Ialomița, încă mai există proiecte în derulare, la aproape 9 ani de la deschiderea șantierelor. Datele oficiale ale Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației indică faptul că este vorba despre 15 proiecte destinate unităților de învățământ, a căror valoare se apropie de 20,8 milioane de lei. Pentru toate aceste obiective este nevoie de recepția finală, pentru a putea fi date în folosință în cele mai bune condiții.
Se caută soluții Primarii localităților pe raza cărora se află aceste obiective susțin faptul că întârzierea termenelor a fost generată de birocrație, pe de o parte, dar și de neseriozitatea firmelor care au câștigat licitațiile. În majoritatea cazurilor, proiectele PNDL au fost moștenite de edilii instalați în funcții de la cei care le-au inițiat, înainte de 2020. Într-o astfel de situație se află și comuna Gura Ialomiței, care a primit de la Guvernul României, prin PNDL, peste 500 mii de lei pentru reabilitarea și modernizarea grădiniței din localitate. Pentru recepția finală a obiectivului mai este nevoie de un aviz din partea ISU, dar și alte câteva documente. «Mai avem puțin de lucru la documentație, să ne trimită și ISU hârtia solicitată, apoi putem face recepția finală... Nu aș putea să avansez o dată certă la care o vom realiza. De ce s-a întârziat atât, n-aș putea să vă spun! Știți destul de bine că aici la noi a fost o situație mai delicată cu cei doi primari care, din păcate, au decedat...» susține Nicu Biserică, actualul primar al localității Gura Ialomiței. La Gura Ialomiței lucrările au început în a doua jumătate a anului 2017 și ar fi trebuit încheiate, prin recepția finală, în 2019. Într-o situație similară se află și comuna Maia. În 2019, unul dintre corpurile de clădire ale școlii din localitate a beneficiat de aproape 500 mii de lei pentru modernizare și amenajare a grupurilor sanitare. Administrația locală susține faptul că mai are de făcut doar recepția finală, însă demersul a fost împiedicat din cauza unor dispoziții trasate de ISU Ialomița, în ceea ce privește siguranța la incendiu. Edilul Sorin Niculae n-a putut să explice care sunt acestea însă a dat asigurări că, în cel mai scurt timp, recepția finală va fi realizată. «Lucrăm la recepția finală, avem toate hârtiile, inclusiv pe cele pe care ni le-au solicitat cei de la ISU... În scurt timp vom face recepția finală!» susține edilul localității. Cel mai mare proiect, ca valoare, se desfășoară la Valea Ciorii și vizează extinderea și reabilitarea Școlii Gimnaziale Valea Ciorii. Contractul de finanțare a fost depus în 2017 și ar fi trebuit să se încheie în 2020, însă actual se află în plină desfășurare. Valoarea acestui proiect este de aproape 6 milioane de lei. Oficialii administrației locale nu au putut fi contactați pentru a explica de ce s-a ajuns la această situație.
17 Iulie 2023, 10:55 (8974 vizualizări - 2 comentarii)
21 milioane de lei pentru renovarea școlilor din Țăndărei
Autostrada Programului «ELENA» în Ialomița
Primăria Slobozia a alocat 1,3 milioane de lei pentru unitățile de învățământ din oraș
Locuri limitate în grădinițele din Ialomița
Începe reabilitarea grădiniței din comuna Platonești
Comentariile cititorilor:
(20 Iulie 2023, 21:35)
La reabilitarea scolii din Valea Ciorii lucreaza oameni care nu au nici o legatura cu constructiile , cladirea arata groaznic si cred ca mai dureaza multi, multi ani pana o sa arate ca o scoala!
(20 Iulie 2023, 16:05)
HG 343 - 2017. Art. 24. - Recepția finală este organizată de proprietar, acesta stabilind data de începere a recepției finale, în maximum 10 zile de la expirarea perioadei de garanție.
Pentru utilizarea constructiilor este necesara efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor.