EVENIMENT

De la DSP Ialomița citire
Slobozia NU are nevoie de instalația de osmoză inversă pentru potabilizarea apei
Autorizația sanitară de funcționare emisă în luna mai 2023 de către Direcția de Sănătate Publică Ialomița exclude osmoza inversă dintre măsurile de conformare impuse Urban SA pentru potabilizarea apei. Directorul general al Urban SA, Adrian Stoicescu, susține că «rezultatul a fost posibil grație unui management eficient al puțurilor de apă». Soluțiile identificate de autorități anulează o investiție în retehnologizarea stației de tratare a orașului, investiție ale cărei costuri se ridică la aproximativ 4 milioane de euro. Reamintim că, la acest moment, investiția, finalizată în proporție de 85%, este blocată de un proces în instanță cu firma constructoare, respectiv SIA Dynamic Solution SRL.
Măsuri de conformare relaxate Numirea în funcție a directorului DSP Ialomița, Marinela Radu, a relaxat măsurile de conformare impuse Urban SA pentru reînnoirea autorizației sanitare de funcționare. În anul 2016, anul în care DSP a emis pentru Urban SA o autorizație de funcționare cu program de conformare extrem de mediatizată, pe lista măsurilor impuse pentru potabilizarea apei se număra și retehnologizarea stației de tratare a apei prin «instalarea unei trepte de filtrare cu cărbune activ granulat» și «realizarea unei instalații de osmoză inversă». În noua autorizație, instalarea treptei de filtrare cu cărbune activ devine «o recomandare», iar instalația de osmoză inversă dispare dintre măsurile de conformare. Rămân, în schimb, celelalte măsuri, printre care se numără și obligația Urban SA de a informa beneficiarii cu privire la calitatea apei distribuite și a faptului că «până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a rețelelor e posibil ca apa să nu îndeplinească în totalitate parametrii de potabilitate în zonele de lucrări, aceasta putând fi folosită doar pentru necesitățile gospodărești»
Adrian Stoicescu se jură că «apa e potabilă!» Decizia DSP de a permite Urban SA să renunțe la investițiile în retehnologizarea stației de tratare a orașului, investiție demarată în 2020 și plătită de două ori de către autorități, deschide calea unor speculații privitoare la necesitatea investiției în stația de tratare a apei. «Nu știu ce s-a întâmplat până la venirea mea în 2021... Și nu vreau să fac afirmații în acest sens! Dar vă spun cu toată responsabilitatea că „apa e potabilă!“. Am reușit să atingem acest obiectiv grație unui management eficient al puțurilor de apă. Adică prin dozajul corect al apei pe care o extragem din puțuri diferite, asigurăm furnizarea apei la parametrii de potabilitate impuși de legislație!» susține Adrian Stoicescu. Directorul Urban SA mai precizează că majorarea de preț intrată în vigoare în luna august 2023 reprezintă o obligație legală: «Conform legislației în vigoare, Urban SA are obligația de a obține avizul ANRSC în baza unei fundamentări de preț. Nu puteam face altfel... Este o obligație legală, Urban SA a aplicat legea! În aceste condiții, orice acuzații care ni se aduc reprezintă o instigare la nerespectarea legii, fapt care este sancționat penal!».
Primarul Soare arată cu degetul către vinovați Cu sau fără apă potabilă, lucrările la stația de tratare a apei potabile din Slobozia au fost sistate în 2021 ca urmare a intervenției primarului Sloboziei. La momentul respectiv, primarul Dragoș Soare a explicat că administrația locală nu poate recepționa o lucrare nefinalizată și care nu respectă obligațiile contractuale. Conform informațiilor oficiale, lucrările la stația de tratare a apei sunt finalizate în proporție de 85%, însă echipamentele aferente instalației de osmoză inversă sunt subdimensionate și, prin urmare, nu pot fi utilizate. «Am solicitat o expertiză externă a acestei investiții pentru a putea adopta o decizie. Există trei soluții: fie intră în conservare, fie valorificăm echipamentele existente acolo, fie finalizăm investiția! Din păcate, eu nu sunt un specialist în acest domeniu ca să pot lua o decizie... Avem nevoie de un expert! Dar toți cei care vin și înțeleg despre ce este vorba, renunță. Și, da, este evident că există și vinovați. Primarul și Consiliul Local au aprobat această investiție, în condițiile în care, iată, Urban nu are nevoie de ea pentru potabilizarea apei...» a mai declarat primarul Dragoș Soare.
O investiție inutilă, plătită de două ori
Investiția în retehnologizarea stației de tratare a apei la Slobozia a fost posibilă grație unui studiu realizat de către o firmă din Craiova în 2017 care recomanda «introducerea unei trepte de tratare prin filtre de cărbune activ, având ca scop eliminarea trihalometanilor, precum și introducerea unei trepte de osmoză inversă, având ca scop eliminarea sodiului». Apoi studiul a fost atașat unui proiect de hotărâre din ședința Consiliului Local din 29 iunie 2017. Proiectul a vizat aprobarea Studiului de Fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiții «Extindere stație de tratare apă a municipiului Slobozia în vederea creșterii gradului de siguranță a tratării apei în condițiile variației concentrațiilor de poluanți din apa brută pentru asigurarea respectării tuturor parametrilor de potabilitate conform reglementărilor în vigoare a apei potabile». Proiectul a fost aprobat cu majoritate de voturi. În august 2019, ex-primarul Adrian Mocioniu semnează contractul cu SIA Dynamic Solution SRL din Craiova la o valoare de 7,84 milioane de lei. Banii au provenit, în proporții egale, din bugetul local și bugetul județean. Lucrările, care ar fi trebuit finalizate până în august 2020, constau în «extinderea stației de tratare prin construirea unei hale tehnologice cu dimensiuni 35x10x3,5 m, în suprafață totală de 350 mp, unde se vor monta două baterii de filtre de cărbune activ și o stație de osmoză inversă cu două module». Din august 2020 firma SIA Dynamic Solution SRL nu a mai realizat lucrări în cadrul acestui proiect, reprezentanții acesteia pretextând că «așteaptă un nou proiect tehnic». La momentul rezilierii contractului, lucrările la acest obiectiv investițional erau finalizate în proporție de 85%. Reamintim că primele cheltuieli pentru retehnologizarea stației au fost inițiate în anul 2011, când ex-primarul Gabi Ionașcu a încheiat un contract încheiat cu Grup Romet SA Buzău, în valoare de 1,6 milioane de euro. Prin contract, firma garanta potabilizarea apei. Contractul a fost unul ferm care nu permitea majorarea valorii lucrărilor, însă următorul primar, Alexandru Stoica a plătit, imediat după preluarea funcției, alte 300 mii de euro pentru lucrări suplimentare.
22 Septembrie 2023, 09:55 (6941 vizualizări - 23 comentarii)
Comentariile cititorilor:
(27 Septembrie 2023, 16:05)
Sursa de apa din forajele de la Drajna este de calitate proasta! Sa potabilizam apa din aceste foraje va fi mereu o "gaura finaciara", o sursa de irosit banii publici! Chiar daca tehnic se vor gasi solutii, costurile pentru aplicarea lor vor fi foarte mari si vor fi suportate de consumatori! TREBUIE cautata alta sursa de apa!
DSP ul are o situatie reala a calitatii apei din toate forajele din judet???? Operatorul care acum este "judetean" sa caute solutii impreuna cu cei de la DSP! Solutii reale, tehnice si asumate !
(27 Septembrie 2023, 07:06)
DSP-ul o dă la întors! Cică apa aste uneori nepotabilă prin zonele unde nu s-a schimbat infrastructura. Adică încearcă să ne spele creierul. Nu puțurile lui Ionașcu sunt de vină, infrastructura. Terminați cu minciunile de douzeci de ani ne țineți cu această mizerie pe care o numiți apă! De când Slobozia a fost alimentată de la acest sistem, apa a fost nepotabilă și așa va rămâne până se va găsi altă sursă de alimentare. Restul sunt mizerii, ca și apa.
(25 Septembrie 2023, 17:11)
Scrie negru pe alb, foarte clar in decizia DSP din articol: «până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a rețelelor e posibil ca apa să nu îndeplinească în totalitate parametrii de potabilitate în zonele de lucrări, aceasta putând fi folosită doar pentru necesitățile gospodărești». E clar ca buna ziua, apa uneori nu e potabila si poate fi folosita doar pe post de apa menajera. Este exact definitia cuvantului NEPOTABIL.
(25 Septembrie 2023, 08:25)
Pretul apei este fundamnentat la ANRE ..adica: justificarea costurilor! DA ! dar s-a ajuns la aceste costuri pentru ca s-au aplicat tehnologii scumpe si ineficiente!
Orice firma va veni o sa propuna diferite tehnologii de tratare cat mai scumpe si profitabile pentru firma ...nu pentru consumator!
Operatorul de apa -canal este doar un "instrument politizat" prin care se cheltuiesc bani investiti prost si se livreaza servicii scumpe de calitate proasta! .....de suferit ....sufera consumatorii, respectiv populatia!
(24 Septembrie 2023, 21:24)
Ioane, tu care-i faci botaniști habarniști pe toți, hai uimește-ne tu! Ce vrei să spui? Te cheamă (...)?
(24 Septembrie 2023, 21:02)
Sau format două tabere, cei mulți care așteaptă de zeci de ani ca Slobozia să intre în rândul orașelor cu apă potabilă, și altă tabără de mincinoși, șpăgari, oameni de nimic, vânători de posturi bine remunerate în care doar prezența este un criteriu de conducere, coalizați împotriva bunului mers al lucrurilor și al locuitorilor acestui oraș. În concluzie, noi cei mulți, avem nevoie de acea instalație și mai puțin de voi, un putregai ce trebuie înlăturat cât mai repede cu puțină.
(24 Septembrie 2023, 11:39)
.....stau si ma minunez...doar comentarii de botanisti-habarnisti...
(23 Septembrie 2023, 17:43)
Legala și obligatorie în fata anrsc este FUNDAMENTAREA PRETULUI. Nu majorarea lui. Dar cred ca și prea multa apa de urban, bauta de individ, ca să demonstreze potabilitatea ei, nu i-a facut bine la neuron. Cred ca mai bine era cu raja. Știai de la început despre ce este vorba, decât cu limitații ăștia de la urban care au rămas asa cum au fost si ii stim dintotdeauna. Știți vorba aia: din cocos nu faci găină, nici din ... gospodina. Acuma, c-o fi cocosul,sau o fi mai degrabă cealaltă .....
(23 Septembrie 2023, 15:58)
Mănince și gura lor o pâine ...bani multi la partid,ce nu înțelegeți....
(23 Septembrie 2023, 13:01)
Intr-o lume cu susu-n jos logica juridica a unora te lasa perplex. Pentru asta ma duc sa mai iau o gura de apa de la robinet.
(23 Septembrie 2023, 12:52)
Lumea e de vina ca nu vrea sa bea apa mizerabila si sa-si inece rufele. N-a auzit nimeni ca maronul e noul alb?
(23 Septembrie 2023, 12:43)
Nu mai circotiti fraierilor ca s-ar putea sa nu va ajunga banii de cautiune.
(23 Septembrie 2023, 12:24)
Sintem noi prea pretentiosi. Africanii s-ar simti binecuvintati daca ar avea apa pe care o avem noi. Totusi nu cred ca Slobozia ar putea absorbi continentul african in intregime.
(23 Septembrie 2023, 10:22)
Omu s-a plictisit sa dea explicatii si ne baga direct pumnul in gura. Avantaj noi ca nu mai putem sa-i bem apa otravita.
(23 Septembrie 2023, 10:18)
Sefu la Urban sa iasa in fiecare zi la prinz in piata publica si sa bea o sticla de apa de 2 litri de la robinet. Daca peste o luna n-are citeva degete si o coada in plus, ne juram ca-l credem.