EVENIMENT

Administrația Potor a «blocat» avizarea noului PUG al Sloboziei
După aproape 2 ani de dezbateri și analize, în 2024, administrația Soare a fost la un pas de a obține toate avizele necesare pentru realizarea noului Plan Urbanistic General al municipiului Slobozia. Alegerea în funcție a primarului Alexandru Potor a schimbat radical situația, astfel că noua administrație a solicitat modificarea Planului, procedura de avizare fiind reluată. Datele arată că, în varianta propusă de administrația Potor, noul PUG al Sloboziei ar putea avea un impact negativ asupra mediului, modificările solicitate presupunând unele riscuri pentru biodiversitatea din zona «Coridorului Ialomiței». Primarul Alexandru Potor nu a dorit să facă declarații cu privire la acest subiect...
«Joaca de-a PUG-ul» Primul Plan Urbanistic General al Sloboziei a fost realizat în anii ’70, fiind adaptat constant la situația socială și economică a orașului. Actualizarea permanentă a PUG-ului a dat naștere la numeroase deficiențe astfel că, în 2022, administrația Dragoș Soare a făcut demersuri pentru realizarea unui nou Plan Urbanistic General al municipiului Slobozia. Demersurile inițiate de Dragoș Soare s-au concretizat în dezbateri publice pe tema acestui subiect și o permanentă preocupare pentru obținerea tuturor avizelor necesare astfel încât noul PUG să poată fi implementat. În anul 2024, aproape de sfârșitul mandatului său, fostul edil al Sloboziei a fost la un pas de a obține avizul de mediu din partea Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița, ultimul document necesar pentru ca noul PUG al Sloboziei să poată fi realizat. O dată cu preluarea funcției de primar al Sloboziei de către Alexandru Potor, demersul nu s-a mai concretizat, iar toate acțiunile privind aprobarea PUG-ului s-au «blocat».
Primăria Slobozia vrea modificări În acest moment, Planul Urbanistic General al Sloboziei se află într-o nouă procedură de avizare la Agenția pentru Protecția Mediului Ialomița, după ce Primăria Slobozia a făcut solicitări către instituție cu privire la unele modificări ce trebuie aduse. «Într-adevăr, s-a făcut o ședință în care ni s-a adus la cunoștință faptul că Primăria Slobozia vrea să aducă unele modificări acestui PUG... Solicitările cu privire la aceste modificări sunt legale și nu există un termen pentru realizarea obiectivului!» recunoaște Tarsița Silivestru, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița. Una dintre modificările pe care Primăria Slobozia vrea să le aducă PUG-ului vizează mutarea stației de epurare a orașului, în afara Sloboziei, pentru a se pune capăt definitiv reclamațiilor cu privire la mirosurile greu de suportat ce provin de la stație. Inițiativa de a introduce acest element în viitorul PUG al orașului a generat deja discuții cu privire la impactul negativ pe care l-ar putea avea asupra mediului. În varianta propusă de Primăria Slobozia, noua stație de epurare a orașului ar trebui amplasată în apropierea «Coridorului Ialomiței» și ar putea afecta biodiversitatea din zona Sitului de Importanță Comunitară «Coridorul Ialomiței». Mai multe obiecții cu privire la acest impact ar fi fost deja transmise către APM Ialomița de către administratorul Sitului de Importanță Comunitară «Coridorul Ialomiței», Parcul Natural Balta Mică a Brăilei. Astfel, administrația locală a Sloboziei trebuie să găsească o soluție astfel încât modificările pe care dorește să le aducă PUG-ului să nu aducă atingere biodiversității. «Avizarea este conferită de noi! Supraveghem acest proces... Dacă vreuna din instituțiile care au puncte de vedere cu privire la PUG dă aviz negativ, noi nu putem să-l avizăm!» mai spune Tarsița Silivestru, directorul executiv al APM Ialomița.
Plăți întârziate Pentru realizarea Planului Urbanistic General, Primăria Slobozia, condusă de Dragoș Soare, a încheiat un contract cu o firmă de arhitectură în valoare de 800 mii de lei. Conform înțelegerii, societatea ar fi trebuit să primească banii etapizat. Modificările solicitate de administrația Potor blochează acordarea ultimelor tranșe de bani către cei care au realizat noul PUG al Sloboziei. Mai mult decât atât, surse din cadrul Primăriei Slobozia susțin faptul că respectivul contract este pe cale să expire, iar firma ar face deja demersurile necesare pentru a acționa instituția în instanță. Primarul Alexandru Potor nu a dorit să facă declarații publice față de această situație...
DREPT LA REPLICĂ
Ca urmarea a articolului de presă publicat în data de 19 Februarie 2025 pe pagina web www.independentonline.ro, intitulat “Administrația Potor a «blocat» avizarea noului PUG al Sloboziei” (link web articol: https://www.independentonline.ro/2025/02/19/Administratia-Potor-a--blocat--avizarea-noului-PUG-al-Sloboziei-30827), prin care se afirmă faptul că firma S.C. Western Outdoor S.R.L. face demersurile necesare pentru a acționa în instanță Primăria Municipiului Slobozia, ca urmare a blocării procedurii de avizare PUG, precizăm faptul că S.C. Western Outdoor S.R.L., lider al asocierii care elaborează Planul Urbanistic General pentru municipiul Slobozia, nu a avut niciodată, până în prezent, un litigiu cu administrația municipiului Slobozia, în procesul de elaborare a proiectului, care să justifice o acțiune oficială în instanță.
Astfel, vă rugăm să retractați afirmația din articolul mai sus menționat referitoare la acționarea primăriei în instanță de către Western Outdoor S.R.L., întrucât nu reflectă o situație reală.
PUG-ul este un proiect complex, care se realizează cu implicarea directă a comunității și cu participarea administrației publice, care a sprijinit întotdeauna desfășurarea acțiunilor specifice, la toate nivelele.
Reamplasarea stației de epurare a apelor uzate din oraș, este un subiect care nu a fost menționat în Strategia de dezvoltare a municipiului Slobozia, nici în consultările din cadrul grupului de lucru pentru infrastructura edilitară, constituit la nivel local și nici în cadrul consultărilor publice repetate sau în cadrul anchetei sociale efectuate. Totuși, la soclicitarea municipalității, noul subiect va fi abordat cu respectarea procedurilor profesionale și legale necesare.
Arh. Sorin Gabrea
19 Februarie 2025, 10:15 (13402 vizualizări - 31 comentarii)
Administrația Soare a prezentat public Planul Urbanistic General al orașului
Planul Urbanistic General al Sloboziei, în consultare publică
Slobozia: Plan Urbanistic General de 800000 de lei
Comentariile cititorilor:
(22 Februarie 2025, 13:06)
Deci, "noul subiect va fi abordat" ca și cum mirosul este de ieri, sau de astăzi, iar măriilor sale cu nasul în vânt, nu le-a mirosit niciodată rahatul. De ce m-am temut, nu am scăpat. Da, de aroganță.
(21 Februarie 2025, 16:22)
Bine ca a rezolva cu liftul de la parcarea din Piata Revolutiei! In campanie se lauda ca rezolva usor problema. Recunosc a mare prost am fost sa-l votez.
(21 Februarie 2025, 13:14)
Cartierul-sat Slobozia'n oua este bun doar sa va voteze. In rest ii dati cu ignore. 1. Canalizarea pe ulita principala este oarecum finalizata de vo 2 ani (3 ani de la prima sapatura). Inca nu este functionala! Vor mai trece alti 2,3 ani pentru o pompa care sa o deserveasca. 2. Tot pe ulita principala nu exista trotuare, astfel ca toata lumea ori merge prin noroi/apa/zapada/buruieni, ori merge pe sosea, riscand sa fie accidentat mortal (au mai fost cazuri din pacate). Urmeaza alegeri in luna mai. Sunt curios ce minciuni vor mai promite. La fel vom promite si noi ca va votam candidatul, cu zambetul pe buze, ca voi. #ignore
(21 Februarie 2025, 10:01)
Prostu daca nu e si fudul parca nu e prost destul.Psd au ajuns sa il regrete pe Stoica .
(21 Februarie 2025, 07:28)
Stația de epurare este foarte bună, ea reprezintă cartea de vizită a administrației locale. Dacă în trecut se vehicula ca pe blazonul orașului să fie trecute cioara și vioara, astăzi, în era inteligenței artificiale, este indicat un rahat. Chiar și turcesc. Asta ca să mai îndulcim puțin mirosul. Unora le miroase din patru în patru ani, nouă ne miroase tot timpul. Și tot îi votăm. Ca să se facă și ei de rahat, nu numai noi.
(20 Februarie 2025, 23:01)
Pt a rezolva si aceasta chestiune (asa cum au fost finalizate cu succes apa si groapa), administratia Potor ar trebui sa faca mai intai, in buna traditie psd-ista(Ionascu, Stoica, Mocioniu),o excursie de studii si schimb de experiente prin Orientul indepartat-China, Vietnam, Coreea de Sud, Japonia..
(20 Februarie 2025, 21:04)
Dar tu ce meserie ai? In afara de cea de smenar
(20 Februarie 2025, 19:11)
Statia de epurare este veche.Nu cred ca se mai poate reabilita/moderniza.Oricum aceste solutii nu sunt sigure si costa.Nu dorim incercari incerte!Ca locuitor in zona de impact, salut initiativa schimbarii amplasamentului.PUG-ul trebuie neaparat realizat, a nu se uita si celelalte zone ale orasului, in special cele limitrofe, PUG-ul trebuind sa se realizeze asa cum este corect si de dorit.Orice modificare ulterioara sau alte PUZ-uri implica alte costuri, substantiale chiar.Despre finantare, cred ca si CJ poate da o mana de ajutor, prin parghiile pe care le are la dispozitie!
(20 Februarie 2025, 15:59)
Poate ne spune si noua cineva din administratia Potor cum a fost posibil ca un angajat al Administratiei Pietei sa fie batut de concubina jegosului de consilier local (...) pentru ca acest angajat a indraznit sa spuna in fata primarului Potor ca respectivul consilier ii jignește, ii injura si ii batjocoreste.Domnule Stefan Tinta,acești oameni i-ati adus sa ia decizii pentru orasul Slobozia?
(20 Februarie 2025, 14:30)
NUMAI EXPERȚI AICI ÎN COMENTARII!! BRAVO LUME BUNĂ, TOTI SUNTETI ARHITECȚI, CADASTRIȘTI, URBANIȘTI ȘI EXPERȚI!! SĂ VĂ FIE DE BINE!!!
(20 Februarie 2025, 11:19)
pai e foarte simplu. acolitii au terenuri pe ici pe colo si probabil nu i-a convenit domnului primar categoria de construire in care au fost cuprinse prin propunerea de PUG. trebuie gasite niste unitati teritoriale de referinta astfel incat pentru terenurile respective sa nu mai fie nevoie de PUZ-uri ulterioare, pe banul beneficiarului. Asa ca PUG pe banul primariei, pardon al nostru, e gratis pentru ei.
(20 Februarie 2025, 11:10)
Am eu solutia, este foarte simpla si culmea, nu implica nici un cost! Trebuie doar sa nu mai permita accesul vidanjelor de la Ciulnita. Este simplu si banal. Statia de epurare, asa cum este, face fata fara probleme, fara mirosuri, mai ales ca tehnologiile au evoluat. Dar na, ordinele de sus se respecta, nu se discuta!
(20 Februarie 2025, 10:53)
sa ne spuna si soare parerea lui ca fost primar, asta daca parerea lui este ca el nu are nici o parere , ca deobicei
(20 Februarie 2025, 08:55)
La momentul actual, nu mai este singura solutie radicala de rezolvare aproblemei statiei de epurare. Sunt tehnologii noi, in afara celor abordate pana acum (clasice) in ceea ce priveste epurararea apelor uzate. Tehnologii care pot fii aplicate in retehnologizarea completa a statiei de epurare actuale din Slobozia, cu costuri mult mai mici de cat o statie. Dar trebuie abordata retehnologizarea completa a statiei nu cum a fost facut pana acum pe ici pe colo, poate se rezolva situatia. Tehnologia care se poate aplica pentru retehnologizarea statiei existente, folosindu-se de ifrastructura existenta, poate rezolva problema orașului legata de mirosul care provine de la Statiea de Epurare a orașului, dar poate genera si alte avantaje directe prin posibilitatea realizarii unei unitati de cogenerarea (energie electrica in banda) ce poate face ca statia sa devina independenta energetic,cat si poate asigura necesarul o parte din necesarul de energie elctrica a orasului constant, cu emisii de carbon zero. Statia poate devenii ecologica 100% fara a mai arunca nimic din fluxul tehnologic. Namalul rezultat in urma epurarii devine fertilizanț organic, imbunatatit cu elemente existente in componenta lui (fosforul, oligoelementele și carbonul organic, sterilizati fără clor, fără pesticide, hormoni, farmaceutice, microplastice, PAFS,detergenți). Avem solutii si solutiile sunt aici "acasa". Doar ca trebui sa trecem impreuna peste prejudecatile referitoare ca cei dinainte (indiferent de culoare politica) si sa se incerce o abordare comuna intre oameni, care pot gasi impreuna cele mai bune solutii pentru dezvoltarea comunitatii.
(20 Februarie 2025, 08:34)
Haideti sa nu mai ridicam in slavi primarii (fost si actual). In teorie ar trebui sa fie in slujba noastra si nu invers. Nu vin cu bani din buzunarul lor, ci din impozitele/taxele noastre. Sa zica merci ca i-am angajat/ales. Nu multumi bancomatului ca-ti elibereaza bani; sunt ai tai! Problema este ca de vreo 17 ani isi bat joc de noi, de nervii si banii nostri. Si nu a iesit nimeni sa protesteze, poate altfel le tataia dosul si faceau ce ar trebui, nu proiecte idioate. Daca d-l primar actual tot citeste p'acilea, sa ne spuie de ce l-a uns mare dregator pe d-l veterinar care a aprobat si finantat proiectele astea idioate. Agricultoru' doar le-a pus in executare; banii erau deja investiti (cofinantarea primariei). Nu e cinic ca pesedeii premiaza fostele catastr@fe de primari? ala cu groapa si asta cu pistele de biciclete care au ingreunat traficul. Macar du treaba pan la capat cu pistele. Iti este frica de scorul la urm alegeri?