EVENIMENT
După un prejudiciu de 49 milioane de lei
Suspectele din dosarul «CAR Învățământ Slobozia» sunt libere
Cel mai vechi CAR din județul Ialomița, CAR Învățământ Slobozia, este implicat într-un imens scandal public după ce trei angajate ale instituției au creat o schemă de înșelăciune piramidală, de tip «Caritas». Este vorba despre directorul economic Margareta Dicieanu, contabila Mădălina Nicoleta Akdeniz și casiera Marinela Tinca. Acestea ar fi creat în contabilitate un circuit fictiv de încasări și plăți lăsându-i pe deponenți să creadă că vor beneficia, pentru sumele depuse, de dobânzi mult mai mari decât cele oferite de instituțiile bancare. Estimativ, prejudiciul se ridică la 49 milioane de lei. Cele trei femei au fost reținute pentru 24 de ore, dar apoi au fost lăsate în libertate, fără ca pe numele lor să fie impusă vreo măsură preventivă. Surse apropiate acestei anchete au precizat faptul că procurorii de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița s-au opus solicitării venită din partea ofițerilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Ialomița de a se înainta instanței de judecată mandate de arestare preventivă pe numele suspectelor. În prezent, Uniunea Județeană CAR Ialomița îi convoacă pe membrii CAR Învățământ Slobozia la o conferință extraordinară, ce are ca obiectiv revocarea din funcție a membrilor Consiliului Director vizați de ancheta penală și alegerea unei alte conduceri.
21 de ani de probleme financiare Istoria CAR Învățământ din Slobozia începe în anul 1970, la Slobozia, când entitatea a fost înființată. În anii săi de început, CAR Învățământ Slobozia oferea sprijin doar cadrelor didactice. După anul 1990, s-a oferit posibilitatea și altor categorii profesionale să obțină statutul de membru. Până în anul 1997, entitatea financiară nebancară funcționa cu sprijinul Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR), însă după această dată a căpătat personalitate juridică, devenind membră a Uniunii Județene CAR Ialomița și, respectiv, a Uniunii Naționale CAR. Aceste Uniuni au rolul de supervizor financiar și analizează situațiile contabile ale Caselor de Ajutor Reciproc afiliate. În cazul în care, în urma verificărilor, se constată nereguli în documente, se fac demersuri în vederea reglementării tuturor situațiilor necorespunzătoare. Revenind în prezent, reprezentanții Uniunii Județene CAR Ialomița explică faptul că problemele financiare ale CAR Învățământ Slobozia au început încă din anii 2000. Jocul piramidal pus la cale de cele trei angajate reținute de procurori (Margareta Dicieanu-director economic, Mădălina Nicoleta Akdeniz-contabilă, Marinela Tinca-casier) a funcționat neîntrerupt vreme de 21 de ani, deși situațiile financiare ale entității arătau faptul că nu deține suficiente fonduri pentru a acorda dobânzile promise membrilor care au depus bani. Mânați de dorința de a se îmbogăți rapid, acest joc piramidal a atras vreme de 21 de ani oameni influenți din viața publică a județului Ialomița care, în prezent, dețin chiar funcții publice în anumite instituții administrative. Schema piramidală a fost identificată abia în anul 2020, o dată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19. Panicați, membrii au presat conducerea CAR Învățământ Slobozia cu sute de cereri privind retragerea banilor depuși. Acesta a fost momentul în care s-au identificat pentru prima dată, în mod concret, problemele financiare ale entității. Situațiile contabile au fost transmise către Uniunea Națională CAR care, în urma verificărilor, a stabilit că indicatorii economici prezentați nu se susțin. Pe cale de consecință, Uniunea Națională a făcut demersuri în vederea dezafilierii CAR Învățământ Slobozia. Văzând că banii nu le sunt returnați, membrii revoltați au făcut plângeri penale la Poliția Municipiului Slobozia, care a deschis un dosar penal în vara anului 2020. Oamenii legii au solicitat sprijinul Uniunii Județene CAR Ialomița ai cărei experți au verificat toate documentele contabile din perioada 2000-2021, ajungând să descopere schema piramidală, de tip «Caritas», care a fost creată.
Suspectele, lăsate în libertate Plimbat între Poliția Municipiului Slobozia și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Ialomița, dosarul «CAR Învățământ Slobozia» a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița. În urmă cu o săptămână, procurorii au desfășurat 6 percheziții domiciliare, la Slobozia și București, în urma cărora patru suspecți au fost conduși la audieri. La finalul audierilor, Margareta Dicieanu, Mădălina Nicoleta Akdeniz și Marinela Tinca au fost reținute pentru 24 de ore. Acestea sunt acuzate de faptul că au pus la cale jocul priamidal, creând în contabilitate un circuit fictiv de încasări și plăți. Procurorii le învinuiesc de comiterea infracțiunilor de «delapidare», «înșelăciune», «abuz în serviciu», «fals în înscrisuri oficiale». În momentul de față, cele trei femei se află în libertate, fără ca procurorul de caz să impună vreo măsură preventivă pe numele acestora. «Perchezițiile reprezintă doar o etapă procesuală. Acțiunea penală nu a fost pusă în mișcare!» a explicat Adriana Ligia Drăgan, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, unitatea de Parchet care coordonează ancheta deschisă în dosarul «CAR Învățământ Slobozia». Surse din cadrul IPJ Ialomița susțin însă faptul că ofițerii de caz au făcut demersuri pentru impunerea unei măsuri preventive, mai exact cea privind arestarea preventivă a suspectelor pentru o perioadă de 30 de zile. Se pare însă că procurorii din cadrul Parchetului Județean Ialomița au tratat simplist această solicitare și au precizat că, la acest moment, ea nu se impune. Prejudiciul estimat în cauză se ridică la 49 milioane de lei, conform actelor care alcătuiesc dosarul penal.
Membrii, convocați în conferință extraordinară
În așteptarea unei decizii a Parchetului Județean Ialomița, Uniunea Județeană CAR Ialomița convoacă membrii CAR Învățământ Slobozia într-o conferință extraordinară. În prezent, entitatea are 3955 de membri, cărora Uniunea Județeană CAR Ialomița le solicită participarea la această întâlnire oficială prin care își propune revocarea din funcție a membrilor Consiliului Director și alegerea noului Consiliu Director pentru următorii 4 ani, revocarea Cenzorului și alegerea unei Comisii de Cenzori, tot pentru o perioadă de 4 ani, precum și încetarea tuturor contractelor individuale de muncă și a tuturor contractelor de colaborare existente, pe care CAR Învățământ Slobozia le-a încheiat. «Este un demers pe care legea ne obligă să-l realizăm... Considerăm că membrii ar trebui să cunoască aceste aspecte și este important ca dânșii să participe la această conferință!» susține Gabriel Răceanu, președintele Uniunii Județene CAR Ialomița. Conferința se va desfășura pe data de 5 noiembrie 2022, la orele 11,00, la Sala Sporturilor «Andreea Nica» din incinta Stadionului «1 Mai» din Slobozia.
26 Octombrie 2022, 13:20 (19807 vizualizări - 34 comentarii)
Ancheta «CAR Învățământ Slobozia» încă așteaptă expertiza contabilă
Alegeri pentru o nouă structură de conducere a CAR Învățământ Slobozia
Procurori, judecători, grefieri și polițiști, «membri» ai CAR Învățământ Slobozia
Deponenții CAR Învățământ Slobozia riscă să nu-și recupereze banii
Comentariile cititorilor:
(7 Februarie 2023, 10:18)
Eu cred ca cei mai vinovati sunt oamenii,care au depus Au fost dornici de imbogatire Asta se cheama CALICIE le felicit pe aceste individe,ca au dus de nas niste calici..etc mai ales profesorii care incaseaza niste bani degeaba Si profesorii sunt analfabeti functional Se vede clar Dar mai ales calicii!!!
(31 Octombrie 2022, 19:54)
Am mai scris, vinovatii principali sunt in justitie si politie. Chiar nu va este clar.
(31 Octombrie 2022, 12:16)
Greu de crezut ca 3 ciumpalace au fost lasale sa fure libere de capul lor atata amar de timp! Mai mult ca sigur ca pe undeva prin "sfere inalte" se stia de inselatorie, iar adevaratii capi care stau in umbra au luat grosul, dar au avut grija sa lase si ceva oscioare pe jos pentru ciumpalace, astfel incat sa se vada ca "ele" au luat banii si au facut anumite investitii vizibile, mai o casa, mai o masina, etc., dar, pana la 10 milioane de euro!!! unde dracu s-au dus atatia bani? in buzunarele a 3 muieri? Cam pute urat treaba asta!
Niciodata adevaratii capi, care beneficiaza de cea mai mare parte a prazii nu vor fi gasiti si trasi la raspundere; intotdeauna vor baga la inaintare niste pioni! A nu se intelege ca tin partea pionilor; au fost in cardasie, sa plateasca pentru fapte lor! Au nenorocit atatia oameni, chiar si rude de ale lor!
(30 Octombrie 2022, 00:23)
Adunarea Generala a membrilor CAR Invatamant Slobozia se va intruni in data de 12.11.2022. Initial a fost convocata pentru 05.11.2022, dar, din cauza desfasurarii unui eveniment sportiv care nu poate fi amanat, facand parte dintr-un calendar national, a fost necesara schimbarea datei.
(29 Octombrie 2022, 21:57)
Rectific: data conferintei extraordinare e 5 noiembrie.
Scuze!
(29 Octombrie 2022, 01:50)
Dacā statutul actual prevede cine știe ce tâmpenie în legătură cu desfacerea contractului de muncā a dir. ec, nu înseamnā cā nu poate fi schimbat, mai ales în condițiile actuale. Trebuie de urgențā schimbatā prin vot conducerea care sā aibā acces la posesorii de împrumuturi. Acolo este explicația acestui jaf. Nu așteptați rezolvarea īn justiție pentru cā nu o veți primi.
(28 Octombrie 2022, 22:23)
Din articol, inteleg ca pe 4 noiembrie se va decide si incetarea tuturor contractelor de munca existente, deci si al directorului economic. Nimeni nu e de neinlocuit. E foarte important ca actiunea de pe 4 noiembrie sa fie statutara. Personal, nemaifiind membru, nu am drept de participare, dar am speranta ca noua conducere isi va face treaba.
(28 Octombrie 2022, 21:24)
Sa intelegem ca aceasta mare frauda este una permisa de reprezentantii organelor statului...altfel cum ar fi posibil sa delapidezi 10 milioane de euro si sa stai bine mersi nederanjat...si cu banii in buzunare...Cu siguranta madamele au instrainat orice aveau in cei doi ani in care plangerile creditorilor au fost analizate...
(28 Octombrie 2022, 04:27)
Imi este foarte greu sa cred ca cineva, chiar cu girul Adunarii generale a membrilor CAR, va avea acces la documentele existente, in conditiile actuale. Cine le va permite intrarea in sediu, cine le va preda, de bunavoie, toate actele contabile, fisele membrilor si ce se mai afla pe acolo? Nu cred ca este atat de simplu...Poate fi schimbat presedintele, vicepresedintele, secretarul, consiliul director, dar, directorul economic, nu prea...Cel putin...asa se intelege din Statut...
(27 Octombrie 2022, 22:39)
Asteptam conferinta extraordinara din 4 noiembrie. Noul consiliu director isi va intra in functie, va avea nevoie de ceva timp pentru a analiza situatia, ne va informa cu privire la situatia de fapt si, cu asistenta juridica, vom gasi o cale sa ne recuperam banii. Problema e timpul, mai ales pentru cei in varsta...
(27 Octombrie 2022, 19:25)
Domnule Croitoru ,va respect punctul de vedere și atat!Însă,nu vi l susțin fiindcă sunt unul dintre pagubiti .Este vorba de un grup infracțional mult mai extins decât cel reprezentat de cele 3 persoane.Au avut gramada mare din care s au înfruptat și I au servit și pe cei care le au acoperit. Este supărător sa te gândești xa alții se bucura și susțin miselia .Nu spun decât atat.Sa se facă lumina,sa plătească cei vinovați,iar creditorii CAR ului sa și ridice sumele depuse.Sunt convins ca multe persoane nu au ridicat nici dobânda aceea promisa cu titlu de îmbogățire și nici banii ,ca și mine.
(27 Octombrie 2022, 15:10)
ileana din mormant ea m facut coliva voua hoatelor cine va face coliva sa nu le lasati sa scape poate fuge din tara e in stare de orce are bani si plateste sa scape nu le lasati ne a mintiit pe fata mincinoaselor nu va ati gandit o clipa la accesti ama ratii cum a strans un ban sa il aiva si ei la un necaz vati gandit cumm sa pacliti cat mai multii hotelor nenorocitelor mincinoaselor jilava sa scrie pe voii nimernicilor
(27 Octombrie 2022, 15:04)
Cum de le mai puteti numi ;doamne; pe aceste hoate,infractoare ?Uniunea Judetena,Uniunea Nationala a CAR ROMANIA au dormit in papuci? Nu s-a sesizat nimeni timp de 21 de ani ca doar primeau lunar o cota parte din banii nostri pentru indrumare si control.Nimeni nu le-a controlat niciodata.Cautati procesele verbale ale comisiei de cenzori sa vedeti ce cuvinte frumoase s-au scris in ele,ca doar nu degeaba,primeau si ei indemnizatie la fel cu presedinti,directori economici,juristi,etc.tot din banii nostri.Nu intamplator si-au cumparat sediu langa politie,stiau ele,hoatele,ca odata va trebui sa dea socoteala pentru aceasta inselatorie.Procesul se va taragana ani multi de acum inainte,folosindu-se de toate chichitele avocatesti,iar pagubitii se vor duce rand pe rand la cele vesnice.
(27 Octombrie 2022, 14:53)
doamne ,3 doamne,tepes doamne,doamne ajuta,cate doamne,si ce doamne neau facut rau doamne si la cate doamne....
(27 Octombrie 2022, 14:36)
Nu discută nimeni și de dorința de înavuțire a deponenților! Ne repezim ca oile la dobânzi mari când dobânda pieței nu trecea de 1-2%!! Mulți și-au scos banii de la bănci și i-au depus aici,uitând de Caritas, F.N.I. etc.