Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Urban SA Slobozia declanșează «revoluția» potabilizării apei în Ialomița

Scump, dar inevitabil

Urban SA Slobozia declanșează «revoluția» potabilizării apei în Ialomița

Un Raport al Direcției de Sănătate Publică Ialomița susține că, la sfârșitul anului 2022, 36 de administrații locale nu au autorizație sanitară de funcționare pentru furnizarea de apă în sistem centra­lizat. În replică la aceste informații publice, Urban SA Slobozia, operatorul regional de apă al județului, respinge concluziile Raportului. «Urban SA are autorizație sanitară de funcționare din 2016! E drept, ea este condiționată de respectarea unui program de măsuri pentru potabilizarea apei... Anul acesta, cu ajutorul oferit de Consiliul Județean Ialomița și sprijinul autorităților locale, sperăm să finalizăm investițiile impuse în cadrul programului de măsuri!» declară Adrian Stoicescu, directorul Urban SA.

Urban SA furnizează apă potabilă Raportul DSP privind calitatea fur­nizării apei potabile în sistem centralizat generează reacții în spațiul public. Con­form acestuia, la nivelul județului Ialomița există 36 de administrații locale care nu dețin autorizații sanitare de funcționare pentru furnizarea apei. Ulterior apariției Raportului, Urban SA a reacționat pu­blic, transmițând către Prefectura Ialomița, Consiliul Județean Ialomița și Direcția de Sănătate Publică Ialomița o adresă în care prezintă situația de fapt. Conform acestei adrese «prin măsurile întreprinse în anul 2022, apa furnizată utilizatorilor de către Urban SA este potabilă, respectând toate normele de potabilitate în conformitate cu prevede­rile Legii nr. 458/2002 din punct de vedere chimic, fizic, bacteriologic și microbiologic pentru localitățile care sunt alimentate din sursa de apă subte­rană a municipiului Slobozia». Urban SA informează, de asemenea, că deține o autorizație sanitară de funcționare din anul 2016, condiționată însă de un program de conformare asumat de către autoritățile din Slobozia. Singura măsură neîndeplinită, «amânată de autoritățile locale din cauza pandemiei» o repre­zintă punerea în funcțiune a stației de tratare a apei prin «realizarea treptei de filtrare cu cărbune activ». Conform informațiilor oficiale, această investiție urmează a fi finalizată până la sfârșitul anului 2023.

Nuanțele declarațiilor publice Adrian Stoicescu, directorul Urban SA Slobozia, confirmă public eforturile so­cietății de a furniza apa în parametrii de potabilitate impuși de legislația în vigoare. «În 2017, Urban SA furniza apă potabilă conform planului de măsuri asumat... Iar în ultimii 2 ani, parametrii de furnizare a apei s-au îmbunătățit substanțial! Nu o spunem noi, o spun analizele lunare pe care Urban SA este obligată să le facă. De aceea susțin că am avut permanent autorizație sanitară de funcționare, însă ea este condiționată de investițiile asumate de către autoritățile locale. Ultima discuție pe care am avut-o oficial cu domnul primar Dragoș Soare a fost în noiembrie anul trecut... Atunci am primit asigurări că, până la sfârșitul anului 2023, vor fi finalizate lucrările pentru realizarea treptei de filtrare cu cărbune activ. Prin urmare, acest plan de măsuri este asumat comun, iar DSP a acceptat o prelungire a termenului până la sfârșitul anului 2023!». Programul de măsuri impus de DSP se răsfrânge și asupra localităților Ciulnița, Scânteia, Iazu, Cosâmbești și Smirna, unde Urban SA furnizează direct apă.

Investiții în 28 de localități Obținerea unei autorizații de funcționare fără program de conformare reprezintă însă doar unul dintre obiectivele anunțate de către Urban SA pentru anul 2023. Un al doilea obiectiv, la fel de important, îl reprezintă preluarea serviciilor de apă din cele 28 de localități din Ialomița care au aderat până în acest moment la ADI Periurbană Slobozia, structura legală care a permis Urban SA să obțină statutul de operator regional. Pentru a asigura apă potabilă în sistem centralizat în toate aceste localități, Urban SA susține, în colaborare cu autoritățile județene și locale, investiții punctuale care asigură furnizarea apei în parametri de potabilitate legali. «La Mărculești, cu o investiție de aproximativ 250000 de lei, s-a instalat o treaptă de filtrare cu cărbune activ care a permis potabilizarea apei. La Grivița, unde s-au înregistrat depășiri, se vor executa două foraje noi. Și tot așa... E drept însă că, în majoritatea localităților, e nevoie de stații de tratare a apei. Pentru acestea există 4 surse de finanțare: bugetul loca­lității, bugetul Consiliului Județean Ialomița, bugetul Urban SA Slobozia și fondurile europene. Așa cum am spus deja, noi facem demersuri pentru a accesa fonduri europene. Și deja avem primele rezultate!» a mai precizat Adrian Stoicescu.

Preț dublu pentru apa potabilă în 2023
Potabilizarea apei furnizată locuitorilor din Ialomița vine însă cu un preț. Conform estimărilor oficiale, în cursul anului 2023, prețul metrului cub de apă furnizat în rețea va ajunge să se dubleze. Primele informații privind majorarea prețului pentru apa furnizată de către Urban SA au apărut încă din toamna anului 2022. La acel moment, oficialii Urban SA estimau o creștere cu 50% a costurilor de furnizare a apei. Între timp însă, majorările de preț pentru energie și gaze au generat creșteri necontrolate ale prețurilor la nivelul întregii economii românești. În noile condiții, cele mai optimiste estimări susțin o dublare a prețului pentru apa potabilă furnizată ialomițenilor în anul 2023. Reamintim că la acest moment, costul unui metru cub de apă furnizată de către Urban SA este de 7,14 lei pentru întreaga arie de ope­rare. Acest preț este de aproximativ două ori mai mic decât cel practicat de către ceilalți operatori regionali care furnizează apă în sistem centralizat în Ialomița.

27 Ianuarie 2023, 07:50 (6624 vizualizări - 7 comentarii)

Citiți și:
ANRSC a stabilit noul plan de măsuri pentru funcționarea Urban SA Slobozia
Investiții punctuale în rețeaua de apă și apă uzată a orașului Slobozia
Slobozia are de achitat facturi la apă de peste 7,5 milioane de lei

Comentariile cititorilor:


alex:
(4 Februarie 2023, 09:53)
in loc de piste biciclete pe care nu le va folosi nimeni,se rezolva problema cu apa si domnul Soare ar fi fost intradevar ce se spune ca este , un bun gospodar.
Mary :
(1 Februarie 2023, 19:45)
De ani de zile auzim că "până la finalul acestui an" se va rezolva, NIMIC.
Revolutie tip Urban:
(27 Ianuarie 2023, 21:30)
Se scumpeste iarasi apa menajera de la robinetele slobozenilor..
George.s:
(27 Ianuarie 2023, 20:46)
Dacă citești articolul de deasupra, te ia amețeala. Într-un loc se spune că apa e potabilă, apoi că mai trebuie nu știu ce treaptă, ăn alt loc se spune că mai trebuie ceva la conformitate, că trebuie alte investiții pentru potabilizare (deci nu e potabilă:), ca în final să ne dea cu toporul în creștet: se va dubla prețul apei!
atr:
(27 Ianuarie 2023, 14:41)
Acest individ a ajuns aici numai pentru ca a fost coleh cu P. In rest, nimic nu il recomanda. Pretul trebuie crescut pentru a mari salariile sefilor si lipitorilor de afise si pentru a-si mai cumpara vreo 3 masini electrice. I-a pacalit pe bietii primari si le vintura pe sub nas iluzia fondurilor europene cind stiu foarte bine ca nu vor atrage nici un leu mai devreme de 2026. Asta numai daca proiectele sunt facute de o firma responsabila si vor fi finantate . Pentru ca si asta este un ghiseft>.. poti vea proiect FB, aprobat pentru finantare dar sanu mai fie fonduri si apoi o iei de la capat.
ANA:
(27 Ianuarie 2023, 10:43)
Intrebarea mea este de ce am platit atata amar de vreme apa lor menajera la asa pret ?
De ce am cumparat si inca mai cumparam apa de baut de la supermarket ?
Daca apa este potabila de ce dumnealor de la Urban cumpara apa ca si noi ?
De ce se considera indreptatiti sa mareasca pretul , daca nu s-a scimbat nimic ?
D.Ober.Man:
(27 Ianuarie 2023, 09:03)
De vazut OG. nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumatorului uman. (MO, partea I, nr. 63/2023)

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Vineri 24 Mar 2023
196 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
« 1 3 4 5 6 7 8 9 415 416
Slobozia: Acțiuni prevenitve desfășurate de polițiști

Slobozia: Acțiuni prevenitve desfășurate de polițiști

Miercuri, 22 martie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, cu sprijinul polițiștilor Serviciului Poliției Transporturi Ialomița au desfășurat activități informativ ...[citește_toată_știrea]

23 Martie 2023, 14:40
(138 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Campanie de recrutare în liceele din județ

IPJ Ialomița: Campanie de recrutare în liceele din județ

În perioada 22-24 martie a.c., Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița organizează o serie de activități de promovare a profesiei în rândul elevilor aflați la final de ciclu liceal. Astfel, peste ...[citește_toată_știrea]

23 Martie 2023, 14:30
(151 vizualizări - 0 comentarii)


Rași: Autobuz ce transporta muncitori, răsturnat în șanț

Rași: Autobuz ce transporta muncitori, răsturnat în șanț

Miercuri, 22 martie a.c., în zona localității Rași, un autobuz ce transporta muncitori, pe ruta Călărași-Buzău, s-a răsturnat într-un șanț de pe marginea drumului. În mijlocul de transport se aflau 41 de ...[citește_toată_știrea]

22 Martie 2023, 07:30
(594 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Secțiunea Mica Publicitate
a fost actualizată!
Cele mai noi anunțuri din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri on-line!

21 Martie 2023, 19:10


IȘJ Ialomița: Peste 2000 de elevi au participat la simularea Evaluării Naționale

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Școlar Județean Ialomița, la nivelul județului nostru, simularea Evaluării Naționale s-a desfășurat în 78 de unități școlare, înregistrând 2265 de elevi înscriși ...[citește_toată_știrea]

21 Martie 2023, 16:30
(348 vizualizări - 0 comentarii)


5

AJFP Ialomița: Luni, 27 martie 2023, termen limită pentru depunerea unor declarații fiscale

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița reamintește contribuabililor că, luni, 27 martie 2023, este termenul de depunere a următoarelor declarații fiscale: Formularul 100 ...[citește_toată_știrea]

21 Martie 2023, 10:30
(303 vizualizări - 0 comentarii)


APIA: Adeverințe pentru solicitanții schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat eliberarea de adeverințe pentru solicitanții schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, reglementată de HG nr.1179/2 ...[citește_toată_știrea]

20 Martie 2023, 17:10
(371 vizualizări - 0 comentarii)


7
RAJA Constanța: Număr unic la dispoziția tuturor clienților

RAJA Constanța: Număr unic la dispoziția tuturor clienților

Interacțiunea cu utilizatorul serviciilor de alimentare cu apă și/sau de canalizare este extrem de importantă pentru RAJA Constanța. De aceea, serviciul de Call Center pus la dispoziția ...[citește_toată_știrea]

20 Martie 2023, 15:15
(411 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Spațiul Privat Virtual, obligatoriu

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii persoane juridice, asocierile și alte entități fără personalitate juridică, precum și persoanele fizice care desfășoară o ...[citește_toată_știrea]

20 Martie 2023, 11:40
(455 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la o casă din Dridu

Incendiu la o casă din Dridu

Sâmbătă, 18 martie a.c., în jurul orelor 22,30, pompieri dini Urziceni au fost solicitați să intervină la stingerea unui incendiu izbucnit la locuința unui cetățean din localitatea Dridu. Pentru misiune ...[citește_toată_știrea]

20 Martie 2023, 10:20
(393 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Dridu incendiu


Vlădeni: Cadavrul unui bărbat, scos din apele râului Ialomița

Sâmbătă, 18 martie a.c., pompierii și paramedicii SMURD au intervenit pentru scoaterea unui cadavru din apele râului Ialomița, în zona localității Vlădeni. Din primele informații, trupul neînsuflețit aparține ...[citește_toată_știrea]

18 Martie 2023, 13:30
(1024 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: 2,348 milioane de lei, sume stabilite suplimentar în urma inspecțiilor fiscale efectuate în luna februarie 2023

Inspectorii fiscali din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Ialomița au efectuat, în luna februarie a.c., 43 inspecții fiscale, 9 controale inopinate precum și 13 verificări documentare ...[citește_toată_știrea]

17 Martie 2023, 10:50
(883 vizualizări - 3 comentarii)


RAJA Constanța: Atenție, se oprește apa în Cartierul Buliga din Fetești!

Echipele RAJA Constanța intervin pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 110 mm, de pe strada Turnu Severin din Fetești. În vederea executării acestor lucrări ...[citește_toată_știrea]

17 Martie 2023, 10:30
(852 vizualizări - 0 comentarii)


Instituția Prefectului Ialomița: Fonduri PNRR pentru înființarea perdelelor forestiere

Instituția Prefectului Ialomița: Fonduri PNRR pentru înființarea perdelelor forestiere

Joi, 16 martie 2023, prefectul județului, Constantin Marin a participat alături de deputatul Ștefan Mușoiu, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore, secretarul de stat în cadrul ...[citește_toată_știrea]

16 Martie 2023, 15:00
(989 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Luni, 20 martie 2023, termen-limită pentru depunerea unor declarații fiscale

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița reamintește contribuabililor că luni, 20 martie 2023, este termenul-limită de depunere al următoarelor declarații fiscale: Formularul 010 ...[citește_toată_știrea]

16 Martie 2023, 10:50
(768 vizualizări - 0 comentarii)


Protopopiatul Slobozia: «Donează sânge! Salvează o viață!»

Miercuri, 15 martie 2023, Protopopiatul Slobozia în parteneriat cu Centrul Județean de Transfuzie Ialomița au organizat o campanie de donare de sânge la sediul Căminului Cultural din localitatea Ograda ...[citește_toată_știrea]

15 Martie 2023, 15:25
(890 vizualizări - 1 comentariu)


AJFP Ialomița: 31 martie 2023, termenul-limită pentru înregistrarea contractelor de închiriere

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii persoane fizice care au aflate în derulare, la data de 1 ianuarie 2023, contracte de închiriere, că au obligația înregistrarii ...[citește_toată_știrea]

15 Martie 2023, 13:50
(968 vizualizări - 1 comentariu)


ISU Ialomița: Atenție la igienizarea terenurilor!

ISU Ialomița: Atenție la igienizarea terenurilor!

În ultimele 7 zile, pompierii ialomițeni au intervenit pentru limitarea și lichidarea unui număr de 15 incendii de vegetație uscată și stuf, produse în mai multe localități de pe raza județului Ialomița ...[citește_toată_știrea]

15 Martie 2023, 11:05
(966 vizualizări - 0 comentarii)


APIA primește Cereri de plată aferente anului 2023 pentru schema de ajutor de stat «Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite»

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Schemei de ajutor de stat «Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite» aferentă Măsurii 8, Submăsura ...[citește_toată_știrea]

15 Martie 2023, 10:20
(1007 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: În februarie 2023 s-a rambursat TVA în valoare de 2,65 milioane de lei

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița, prin structurile sale fiscal-teritoriale, a rambursat în luna februarie 2023, conform selecției naționale, TVA în valoare de 2,65 milioane de lei, ...[citește_toată_știrea]

14 Martie 2023, 15:10
(1064 vizualizări - 0 comentarii)


Ograda: Camion răsturnat în șanț

Ograda: Camion răsturnat în șanț

Marți, 14 martie a.c., pompierii din Țăndărei au intervenit la un accident rutier în care a fost implicat un camion, în comuna Ograda. În urma evenimentului rutier a rezultat o victimă încarcerată, dar ...[citește_toată_știrea]

14 Martie 2023, 11:10
(1109 vizualizări - 0 comentarii)


Borănești: Locuință cuprinsă de flăcări

Pompierii din Urziceni au intervenit, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD pentru lichidarea unui incendiu produs la o casă în comuna Borănești. Au ars articole textile, ...[citește_toată_știrea]

14 Martie 2023, 11:00
(1003 vizualizări - 0 comentarii)


Accidente la Valea Ciorii, Ion Roată, Coșereni și Movilița

Accidente la Valea Ciorii, Ion Roată, Coșereni și Movilița

Vineri, 10 martie a.c., Stația de Pompieri Țăndărei a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, la un accident rutier ...[citește_toată_știrea]

13 Martie 2023, 12:20
(1152 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Încasări de 88,83 milioane de lei la bugetul general consolidat, în februarie 2023

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița a contabilizat, în luna februarie a anului 2023, venituri nete la bugetul general consolidat al statului în sumă totală de 88,83 milioane de lei. Astfel ...[citește_toată_știrea]

10 Martie 2023, 12:40
(1409 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiune pentru prevenirea consumului de alcool la volan

IPJ Ialomița: Acțiune pentru prevenirea consumului de alcool la volan

Joi, 9 martie a.c., polițiștii ialomițeni au desfășurat mai multe acțiuni pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere cauzate de șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor ...[citește_toată_știrea]

10 Martie 2023, 11:40
(1556 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiuni preventive în zona gărilor

IPJ Ialomița: Acțiuni preventive în zona gărilor

Joi, 9 martie a.c., polițiștii ialomițeni au organizat activități de prevenire a infracțiunilor în zona gărilor din Slobozia, Urziceni, Fetești și Țăndărei. Scopul activităților a constat în informarea ...[citește_toată_știrea]

10 Martie 2023, 11:30
(1968 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Atenție, se oprește apa în mai multe zone din Fetești!

În perioada 9 martie 2023, orele 23,00-10 februarie 2023, ora 06,00, RAJA Constanța va întrerupe furnizarea apei potabile pentru realizarea unor lucrări de racordare a noilor conducte la sistemul centralizat ...[citește_toată_știrea]

8 Martie 2023, 18:50
(1598 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: A căzut cu mașina de pe un pod rutier

Urziceni: A căzut cu mașina de pe un pod rutier

Un grav accident s-a produs marți, 7 martie a.c., la ieșirea din Urziceni către Buzău. O mașină înmatriculată în Ialomița, în care se aflau două persoane, a căzut de pe podul rutier din zonă, într-un canal ...[citește_toată_știrea]

7 Martie 2023, 12:40
(2220 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Minor cercetat penal pentru furtul unei mașini

Fetești: Minor cercetat penal pentru furtul unei mașini

Luni, 6 martie a.c., polițiștii din Fetești au fost sesizați de un bărbat, în vârstă de 72 de ani, cu privire la faptul că a lăsat autoturismul parcat pe o stradă din Fetești pentru a merge la cumpărături ...[citește_toată_știrea]

7 Martie 2023, 11:00
(1954 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Vineri, 10 martie 2023, termen pentru depunerea unor declarații fiscale

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița reamintește persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA care nu au depășit plafonul de scutire și care doresc să fie scoase din evidența ...[citește_toată_știrea]

7 Martie 2023, 10:30
(2207 vizualizări - 0 comentarii)


« 1 3 4 5 6 7 8 9 415 416
Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...