Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Ialomița a băut apă «cu depășiri ale parametrilor de potabilitate»

În anul 2022, conform unui raport al Direcției de Sănătate Publică

Ialomița a băut apă «cu depășiri ale parametrilor de potabilitate»

Raportul privind calitatea apei al Direcției de Sănătate Publică pentru anul 2022 reflectă aceeași situație îngrijorătoare din ultimii 30 de ani. Potrivit datelor oficiale colectate și ana­lizate de către instituție, toate cele 59 de sisteme de alimentare cu apă din mediu rural au furnizat apă potabilă la para­metri care au depășit limitele legale stabilite prin Legea 458, privind calitatea apei potabile. Situații simi­lare s-a înregistrat și în cazul marilor aglomerații urbane din Ialomița. Printre de­pășirile semnalate în raport se numără cele la clorul rezidual liber, amoniu, sodiu și mangan. De asemenea, în unele cazuri a fost constatată prezența E-coli și a bacteriilor coliforme.

Calitatea apei la nivel zonal Raportul anual al Direcției de Sănătate Publică Ialomița împarte județul în patru «zone de aprovizionare». Prima dintre acestea este Slobozia, unde operatorul regional Urban SA furnizează apă din cele 20 de foraje existente la marginea orașului pentru 43,2% din populația județului. Conform Raportului, în cursul anului 2022, din cele 130 de analize efectuate pentru depistarea clorului liber s-au înregistrat depășiri în cazul a 3 probe, iar pentru sodiu, din cele 41 de probe prelevate, s-au înregistrat depășiri în 14 cazuri. În cazul celei de-a doua zone, Fetești, care deservește 25,3% din populația județului, s-au înregistrat depășiri pentru clorul rezidual liber în 4 dintre cele 14 probe. În zona a treia, Urziceni, care deservește 14,7% din po­pulația județului, s-au înregistrat depășiri ale concentrației de sodiu în 3 din cele 9 probe, iar zona a patra, Țăndărei, care deservește 11,4% din populație, principalul parametru la care s-au înregistrat depășiri a fost amoniu, în cazul a 6 probe din cele 15 prelevate în decursul anului 2022. Cel mai mare număr de depășiri ale parametrilor din probele prelevate s-au înregistrat în anul 2022 la Amara, cea de a cincea zonă de aprovizionare care deser­vește 5,5% din populația județului. Aici, de exemplu, s-au înregistrat depășiri ale parametrilor legali pentru clorul rezidual liber la 19 din cele 33 de probe prelevate.

Jale în mediul rural Dacă în cazul aglomerărilor urbane calitatea apei furnizată populației este considerată «bună», în cazul localităților rurale problemele rămân aceleași de peste 30 de ani. Raportul DSP confirmă că în anul 2022, numărul de probe în care s-au înregistrat depășiri ale para­metrilor legali pentru clorul rezidual liber, amoniu, sodiu și mangan este de ordinul sutelor. Raportul nu precizează localită­țile în care au fost înregistrate aceste de­pășiri, dar confirmă că 56 dintre probele prelevate au confirmat prezența E-coli, 23 de probe prezența enterococilor, 34 depășiri la nitriți și nitrați, 93 la amoniu, 77 la mangan, 77 la sodiu, 432 la clorul rezidual liber și 56 la bacterii co­liforme. Practic, avertizează Raportul, în cele 59 de localități rurale ale județului Ialomița există depășiri ale indicatorilor de potabilitate a apei furnizată populației. În unele localități situația este atât de gravă încât DSP a instituit măsuri coercitive, obligând autoritățile locale să informeze populația că «apa nu e bună de băut» și «apa nu este bună de folosit pentru sugari și copii mici». Pentru a avea o imagine relevantă asupra situației de fapt, vom preciza că, potrivit aceluiași Raport, singu­rele localități rurale din județ care au deținut autorizație sanitară de funcționare în anul 2022 au fost Bordu­șani, Făcăeni, Căzănești, Dridu, Fierbinți, Stelnica, Săveni, Sfântu Gheorghe, Vlădeni, Sudiți și Mărculești.

Începând cu luna mai 2023
Operatorul regional Urban SA a reînnoit autorizația sanitară de funcționare
În contextul prezentat mai sus, Raportul DSP pune sub semnul întrebării eforturile operatorului regional Urban SA de a prelua și asigura serviciile de furnizare a apei în cele 28 de localități care au aderat la ADI Periurbană Slobozia. La solicitarea ziarului nostru, Urban SA a comentat public datele furnizate în Raport, făcând următoarele precizări pe care le extragem din context: «Evoluția calității apei la ieșirea din stația de tratare a fost desfășurată pe un număr de 3020 probe analizate fizico-chimic și microbiologic, respectiv determinări de indicatori de calitate, efectuate în perioada ianuarie-decembrie 2022, la ieșirea din stația de tratare (2320 analize) și la ieșirea din rezervoarele de înmagazinare a apei potabile (700 analize), apa furnizată încadrându-se în limitele de potabilitate. Singurul parametru indicator care a prezentat depășiri la ieșirea din stația de tratare față de limita CMA a fost sodiul, care este o constantă a acviferului, fiind prezent în pânza freatică. Evoluția calității apei în rețeaua de distribuție a fost desfășurată pe un număr de 1258 probe analizate fizico-chimic și microbiologic, res­pectiv determinări de indicatori de calitate, efectuate în perioada ianuarie- decembrie 2022, la robinetul consumatorului, apa furnizată încadrându-se în limitele de potabilitate. Singurul parametru indicator care a prezentat 3 valori neconforme față de limita CMA a fost parametrul indicator clor liber. Având în vedere faptul că apa furnizată în municipiul Slobozia este potabilă și nu pre­zintă risc pentru sănătatea populației, DSP Ialomița a emis, conform Ordonanței Guvernului nr. 7/2023, Autorizația sanitară de funcționare Nr. 52/25.05.2023 pentru Sis­temul centralizat de alimentare cu apă Slobozia. SC Urban SA Slobozia explo­atează stația de tratare apă a municipiului Slobozia conform procedurii autorizate de tratare a apei. În continuare SC URBAN SA va lua toate măsurile necesare pentru în­cadrarea parametrilor apei furnizate în limi­tele de potabilitate impuse de legislația în vigoare, fără riscuri la adresa sănătății populației!».

19 Iunie 2023, 10:55 (13195 vizualizări - 8 comentarii)

Citiți și:
«Susținem branșarea individuală! „Paușalul“ este cancerul Sloboziei!»
Investiții punctuale în rețeaua de apă și apă uzată a orașului Slobozia
Apă și canalizare pentru blocurile și casele Sloboziei

Comentariile cititorilor:


Cetatean:
(21 Iunie 2023, 17:30)
@Angajat Urban 
Sa-ti fie rusine ca vii cu texte de genul. Nu este adevarat ca bei apa de la robinet. cumperi de nu se poate ca noi de altffel. Orasul este mic si ne cunoastem . Sa nu aberam.
O gramada s-au tot perindat prin aceasta societate si nu au facut nimic.
Sunteti de toata jena toti care aveti o responsabilitate fata de noi cetatenii .
Salarii mari si tupeu.
Adrian:
(20 Iunie 2023, 02:52)
Dacă vine Ionașcu pe listele PSD, ajunge iar primar!! Să-i fie de cap lăturile de la chiuvetă!!
Angajat Urban:
(19 Iunie 2023, 20:54)
Eu consum apa furnizata de Urban Slobozia. E ok
Mary :
(19 Iunie 2023, 19:39)
@Cetatean,corect spus GENOCID. La cât sunt de nesimțiți dorm liniștiți în continuare.
Mary :
(19 Iunie 2023, 19:35)
Se aude domnilor decidenți? Care nu uitați să vă luați salariul și visați la un nou mandat. Să vă fie rușine! Este cazul să vă dați demisia, să lăsați pe alții care știu ce au de făcut. Out!
George.s:
(19 Iunie 2023, 18:19)
Și? Doar constatăm?
Rodica Florea:
(19 Iunie 2023, 18:01)
Costul apei este destul de mare având în vedere ca la acesta se adaugă costul apei ptr băut adică 2 l de pers / zi x 2 pers = 4 litri 4 litri x 30 zile = 120 litri 120 x 1,5 lei / litru =180 lei lunar, Apa pe care o procuram ptr băut. adăugăm 120 lei costul mediu a 10 mc apa menajera rezulta ca apa ne costa lunar aprox 300 lei Este foarte scump și prețul concurează cu celelalte utilități gaze electricitate etc ideea ca apa de la URBAN nu este potabila a fost vehiculata de la începutul exploatării surselor de apa și avem convingerea ca se încearcă sa o scoată pe piața ca apa bună ptr consum . Întreb: cati din conducerea URBAN , PRIMARIE ETC O CONSUMA ????
CETATEAN:
(19 Iunie 2023, 14:37)
genocid(25.12.1989)

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
Joi 29 Feb 2024
47 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră

Instituția Prefectului Ialomița: Ședința Colegiului Prefectural

Miercuri, 28 februarie 2024, prefectul județului Ialomița a prezidat Ședința Colegiului Prefectural Ialomița și a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița. Ordinea de zi a ședinței Colegiului ...[citește_toată_știrea]

28 Februarie 2024, 15:35
(475 vizualizări - 0 comentarii)


Tânăr din Borănești, reținut de polițiști pentru 24 de ore

În cursul zilei de marți, 27 februarie a.c., în jurul orelor 14,30, polițiștii din Coșereni, în urma documentării activității infracționale și administrării probatoriului, au dispus ...[citește_toată_știrea]

28 Februarie 2024, 15:20
(488 vizualizări - 0 comentarii)


ISU Ialomița: «28 Februarie-Ziua Protecției Civile din România». Exercițiu de alarmare la Slobozia!

La 28 februarie se sărbătorește «Ziua Protecției Civile din România», dată la care, în anul 1933, Regele Carol al II-lea, prin «Înalt Decret Regal nr.468», a ...[citește_toată_știrea]

28 Februarie 2024, 08:35
(487 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

27 Februarie 2024, 18:25


USR cere Guvernului și RA-APPS documente și explicații cu privire la milioanele de euro care s-au investit în «Palatul împăratului»

Deputatul USR Mihai Badea a adresat Premierului României, Marcel Ciolacu, secretarului general al Guvernului, Mircea Abrudean, și șefului RA-APPS, Marius Grăjdan, o interpelare și o solicitare ...[citește_toată_știrea]

27 Februarie 2024, 15:20
(538 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Joi, 29 februarie 2024, termen-limită pentru depunerea Declarației D406

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii interesați că joi, 29 februarie 2024, este termenul-limită de depunerea a D406-declarația informativă SAF-T. Declarația ...[citește_toată_știrea]

27 Februarie 2024, 14:30
(934 vizualizări - 0 comentarii)


Proiect civic la Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg

Proiect civic la Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg

Elevii de la Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg, din județul Ialomița, au dobândit competențe de implicare civică ca urmare a desfășurării proiectului «TechBintZi». Timp de 2 ani ...[citește_toată_știrea]

27 Februarie 2024, 11:05
(516 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Infracțiuni rutiere

Sâmbătă, 24 februarie a.c., în jurul orei 22,30, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru verificări un bărbat, în vârstă de 33 de ani, din Țăndărei, care conducea ...[citește_toată_știrea]

26 Februarie 2024, 13:35
(732 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii la Bordușelu, Fetești și Adâncata

Incendii la Bordușelu, Fetești și Adâncata

Trei echipaje operative din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia au intervenit pentru lichidarea unui incendiu în satul Bordușelu. Au ars aproximativ 70 baloți de plante furajere, cauza probabilă ...[citește_toată_știrea]

26 Februarie 2024, 11:15
(537 vizualizări - 0 comentarii)


APIA: Peste 438 milioane de lei ajung în conturile beneficiarilor de ANT-sector vegetal și înverzire PD-04, Campania 2023

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că vineri, 23 februarie a.c., a autorizat la plată alți 55141 beneficiari ai Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT) în sectorul ...[citește_toată_știrea]

26 Februarie 2024, 09:40
(553 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: APIA subvenție


Razie a polițiștilor la Țăndărei

Joi, 22 februarie a.c., polițiștii ialomițeni au organizat o acțiune preventiv-reactivă pe raza orașului Țăndărei. Cu această ocazie au fost legitimate 168 de persoane, au fost verificate 74 de autoturisme ...[citește_toată_știrea]

23 Februarie 2024, 12:40
(522 vizualizări - 1 comentariu)


Țăndărei: Percheziții la persoane bănuite de «furt»

Joi, 22 februarie a.c., în cadrul unei acțiuni de amploare desfășurată la Țăndărei, polițiștii ialomițeni au efectuat 7 percheziții domiciliare, fiind puse în executare 5 mandate de aducere ...[citește_toată_știrea]

23 Februarie 2024, 12:30
(703 vizualizări - 1 comentariu)


AJFP Ialomița: Joi, 29 februarie 2024, termen-limită pentru depunerea Formularului 204

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii interesați că joi, 29 februarie 2024, este termenul -limită de depunerea a Formularului 204 «Declarație ...[citește_toată_știrea]

23 Februarie 2024, 11:20
(166 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Amendă de 12600 de lei pentru abateri la regimul silvic

Polițiștii din Fetești, împreună cu specialiștii din cadrul Ocolului Silvic Fetești, au desfășurat acțiuni pe linia verificării modului de respectare a legislației privind circulația, depozitarea ...[citește_toată_știrea]

22 Februarie 2024, 15:50
(228 vizualizări - 0 comentarii)


USR: «Dreapta Unită va avea candidați comuni la toate Alegerile: Europarlamentare, Locale, Parlamentare și Prezidențiale!»

Liderii USR, PMP și Forța Dreptei au anunțat, miercuri, 22 februarie 2024, că Dreapta Unită va avea candidați comuni la toate Alegerile din 2024: Europarlamentare, Locale, Parlamentare și Prezidențiale ...[citește_toată_știrea]

22 Februarie 2024, 12:20
(568 vizualizări - 0 comentarii)


APIA: A început procesul de autorizare la plată a Ajutoarelor Naționale Tranzitorii aferente sectorului vegetal, pentru anul 2023

MADR a demarat procesul de autorizare la plată a Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT) sector vegetal, an de cerere 2023, după ce APIA a stabilit cuantumurile aferente acestor forme de sprijin. « ...[citește_toată_știrea]

22 Februarie 2024, 10:50
(259 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Joi, 29 februarie 2024, termen-limită pentru depunerea Formularului 205

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii interesați că, joi 29 februarie 2024, este termenul-limită de depunere a «Declarației informative privind impozitul ...[citește_toată_știrea]

22 Februarie 2024, 10:30
(215 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Secțiunea Mica Publicitate
a fost actualizată!
Cele mai noi anunțuri din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri on-line!

21 Februarie 2024, 19:20


APIA: Subvenții pentru susținerea crescătorilor din sectorul bovine de carne/bubaline

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește potențialilor beneficiari că, până la data de 21 februarie 2024 inclusiv, se depun cereri de solicitare aferente schemei de ...[citește_toată_știrea]

21 Februarie 2024, 14:25
(514 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: APIA subvenție


Ialomița: Posibil drogați, băuți și fără permise, la volan

Marți, 20 februarie 2024, polițiștii din Platonești au oprit în trafic un bărbat, în vârstă de 52 de ani, din Țăndărei, în vederea verificării documentelor personale precum și ...[citește_toată_știrea]

21 Februarie 2024, 12:40
(555 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Joi, 29 februarie 2024, termen-limită pentru depunerea Formularului 207

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii interesați că joi, 29 februarie 2024, este termenul de depunerea a Declarației informative privind impozitul reținut la ...[citește_toată_știrea]

21 Februarie 2024, 10:30
(313 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Conducea o mașină neînregistrată

Luni, 19 februarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Țăndărei au oprit în trafic o tânără, în vârstă de 24 de ani, din Călărași, în timp ce conducea un autoturism ...[citește_toată_știrea]

20 Februarie 2024, 15:40
(388 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: La volan fără permis de conducere

Luni, 19 februarie a.c., polițiștii din Urziceni au oprit în trafic un tânăr, de 18 ani, domiciliat pe raza municipiului. În urma verificărilor în bazele de date, oamenii legii ...[citește_toată_știrea]

20 Februarie 2024, 15:20
(447 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Amenzi de peste 71 mii de lei aplicate de polițiști

În ultimele 24 de ore, polițiștii au fost solicitați să intervină la 77 de evenimente, dintre care 72 au fost sesizate pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112. Au fost sesizate două infracțiuni ...[citește_toată_știrea]

20 Februarie 2024, 15:00
(750 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Luni, 26 februarie 2024, termen-limită pentru depunerea unor declarații fiscale

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița reamintește contribuabililor că luni, 26 februarie 2024, este termenul-limită de depunere a următoarelor declarații, pentru perioada de raportare ...[citește_toată_știrea]

20 Februarie 2024, 10:30
(355 vizualizări - 0 comentarii)


Valea Ciorii: Pește confiscat de polițiști

Valea Ciorii: Pește confiscat de polițiști

În cursul zilei duminică, 18 februarie a.c., în jurul orelor 12,30, polițiștii din Platonești au depistat în flagrant delict, pe raza comunei Valea Ciorii, un șofer, în vâ ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2024, 14:25
(694 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Fără permise și băuți, la volan

În cursul zilei de vineri, 16 februarie a.c., în jurul orelor 11,00, polițiștii din Fetești, în timp ce desfășurau activități pe linia prevenirii și combaterii faptelor de natură penală ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2024, 14:20
(458 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: 131,19 milioane de lei, încasări la bugetul de stat în luna ianuarie 2024

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița a contabilizat, în luna ianuarie 2024, venituri nete la bugetul general consolidat al statului în sumă totală de 131,19 milioane de lei ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2024, 13:25
(430 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Atenție, se oprește apa la Căzănești!

Echipele furnizorului de energie efectuează marți, 20 februarie 2024, lucrări de modernizare, reparații și întreținere la nivelul sistemului de alimentare cu energie din zona localității Căzănești ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2024, 12:25
(389 vizualizări - 0 comentarii)


Razie la Fetești

În noaptea de joi spre vineri, 15/16 februarie a.c., polițiștii din Fetești au efectuat o razie pentru menținerea ordinii și liniștii publice, prevenirea și combaterea faptelor ilegale și a principalelor ...[citește_toată_știrea]

16 Februarie 2024, 12:30
(1472 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
Ciocan în de-ale noastre​​​​​​​ Tepes în Clean Tech Ciulnița cere instanței sechestrarea bunurilor imobile ale membrilor AER Muntenia Sud @Reli în ANI a sesizat Parchetul Slobozia fără a descoperi incompatibilități în cazul fostului șef al APIA Ialomița Liuby în Anchetă penală la Primăria Slobozia: Funcționară prinsă în flagrant în timp ce ar fi luat mită! Radu în Anchetă penală la Primăria Slobozia: Funcționară prinsă în flagrant în timp ce ar fi luat mită! cetatean în Clean Tech Ciulnița cere instanței sechestrarea bunurilor imobile ale membrilor AER Muntenia Sud Ggg în PSD realizează sondaje de opinie «pe porecle» la Amara ha-ha-ha în Anchetă penală la Primăria Slobozia: Funcționară prinsă în flagrant în timp ce ar fi luat mită! Fiat lux! în ANI a sesizat Parchetul Slobozia fără a descoperi incompatibilități în cazul fostului șef al APIA Ialomița Jack în Dosare «păstrate» în sertare la Parchetele din Ialomița PSD ist în PSD realizează sondaje de opinie «pe porecle» la Amara Alegator în PSD realizează sondaje de opinie «pe porecle» la Amara art în ANI a sesizat Parchetul Slobozia fără a descoperi incompatibilități în cazul fostului șef al APIA Ialomița Vasile în Comuna Săveni asfaltează 20 de străzi cu 9 milioane de lei Pppp în Anchetă penală la Primăria Slobozia: Funcționară prinsă în flagrant în timp ce ar fi luat mită! Lupu în Anchetă penală la Primăria Slobozia: Funcționară prinsă în flagrant în timp ce ar fi luat mită! Reli în ANI a sesizat Parchetul Slobozia fără a descoperi incompatibilități în cazul fostului șef al APIA Ialomița Ella în Anchetă penală la Primăria Slobozia: Funcționară prinsă în flagrant în timp ce ar fi luat mită! @Marin în Spitalul Județean de Urgență Slobozia riscă să rămână fără asigurare de malpraxis Maria în Comuna Săveni asfaltează 20 de străzi cu 9 milioane de lei

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...