POLITICĂ
Proiect ambițios de reorganizare administrativă
Senatorul Adrian Costea vrea DOAR 22 de localități în Ialomița!
Senatorul ialomițean Adrian Costea propune un proiect legislativ de comasare a Unităților Administrativ-Teritoriale (UAT) din Ialomița. Conform propunerii, depusă marți, 10 septembrie 2024, în Senat, Ialomița ar urma să fie redusă la 22 de Unități Administrativ-Teritoriale (UAT)!
O avanpremieră națională Potrivit unui sondaj INSCOP dat publicității în această vară, 56,1% dintre români cred că o reformă administrativ-teritorială ar îmbunătăți calitatea serviciilor publice din România. În acest context, senatorul ialomițean Adrian Costea propune un proiect legislativ de reformare administrativă a Ialomiței. Proiectul a fost depus marți, 10 septembrie 2024, în Senat. Argumentele senatorului Adrian Costea vizează numărul mare de Unități Administrativ-Teritoriale (UAT) raportat la populația României și faptul că România funcționează după o lege de organizare administrativă a teritoriului cu o vechime de peste jumătate de secol. În propunerea depusă săptămâna trecută, Adrian Costea precizează că «demersul meu nu se înscrie în tendința generală de a clama reducerea posturilor plătite de la bugetul de stat, ci este un apel la eficientizare administrativă a unui județ condamnat la rigiditate și stagnare economică!».
Eficiență administrativă Cele 22 de Unități Administrativ-Teritoriale (UAT) propuse de către senatorul Adrian Costea ar arăta astfel:
1) Slobozia (Bora, Slobozia Nouă), Cosâmbești (Gimbășani), Ciulnița (Ion Ghica, Ivănești, Poiana), Perieți (Misleanu, Păltinișu, Stejaru), Bucu, Gheorghe Lazăr, Mărculești
2) Fetești (Buliga, Fetești-Gară, Vlașca), Stelnica (Maltezi), Movila
3) Urziceni, Manasia, Alexeni, Ciocârlia (Cotorca), Bărbulești
4) Amara (Amara Nouă), Grivița (Smirna), Miloșești (Nicolești, Tovărășia)
5) Căzănești, Balaciu (Copuzu, Crăsanii de Jos, Crăsanii de Sus), Munteni-Buzău, Sărățeni, Ciochina (Orezu), Sălcioara (Rași)
6) Fierbinți-Târg (Fierbinții de Jos, Fierbinții de Sus, Grecii de Jos), Dridu (Dridu-Snagov), Moldoveni, Maia
7) Țăndărei, Platonești (Lăcusteni), Ograda, Valea Ciorii (Murgeanca)
8) Adâncata (Patru Frați), Rădulești (Movileanca, Răsimnicea)
9) Albești (Bataluri, Marsilieni), Buești, Bordușelu, Piersica
10) Andrășești (Orboești), Gheorghe Doja
11) Bărcănești (Condeești), Axintele (Bărbătescu, Horia)
12) Coșereni, Borănești (Sintești)
13) Făcăeni (Progresu), Bordușani (Cegani), Vlădeni
14) Gârbovi, Colelia, Grindu (Grindași), Valea Măcrișului
15) Ion Roată (Broșteni), Sfântu Gheorghe (Malu, Butoiu)
16) Jilavele (Slătioarele), Armășești (Malu Roșu, Nenișori),
17) Mihail Kogălniceanu (Hagieni), Giurgeni, Gura Ialomiței (Luciu)
18) Movilița (Bițina-Pământeni, Bițina-Ungureni), Drăgoești (Chiroiu-Pământeni, Chiroiu-Satu Nou, Chiroiu-Ungureni, Valea Bisericii), Roșiori
19) Reviga (Crunți, Mircea cel Bătrân, Rovine), Cocora
20) Săveni (Frățilești), Sudiți (Gura Văii)
21) Scânteia (Iazu), Traian, Bucșa, Dumitrești
22) Sinești (Boteni, Cătrunești, Hagiești, Lilieci, Livedea)
Ialomița dă tonul reformei administrative
În contextul unei dezbateri publice tot mai intense privind reforma administrativă, din păcate fără generarea unor proiecte concrete, am decis să ofer județului pe care îl reprezint în Parlament o foaie de parcurs necesară unui viitor proces de reformă a organizării teritoriului. Consider că ar trebui să asistăm la demersuri similare din partea tuturor parlamentarilor, mai exact proiecte de reorganizare administrativă a județelor corespunzătoare circumscripțiilor pe care aceștia le reprezintă. O viitoare reformă administrativă este inevitabilă, motivul fiind simplu de enunțat: avem o lege de organizare administrativ-teritorială cu o vechime de peste jumătate de secol.
Proiectul legislativ, înregistrat în data de 11 septembrie 2024 la Senat sub titlul «LEGE privind reorganizarea administrativă a județului Ialomița pentru modificarea anexei la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României», propune reorganizarea administrativă a județului Ialomița prin fuziunea unităților administrativ-teritoriale existente în scopul reducerii numărului acestora de la 66, la 22.
În prezent, există o medie de 4323 de locuitori per UAT, mult sub media națională de 7000 de locuitori, valoare aflată sub media europeană. Configurația teritorială pe care o propun prin acest proiect legislativ ar crește media de populație per UAT la 13166 de locuitori, o valoare la nivelul mediei europene. În afară de datele statistice care sunt în favoarea propunerii mele, reorganizarea administrativ-teritorială ar aduce o serie de beneficii economice și sociale care nu trebuie ignorate pentru Ialomița, implicit în întreaga regiune. În primul rând, alipirea localităților rurale de orașe și municipii are ca obiectiv pe termen lung dezvoltarea unor zone metropolitane și periurbane pentru atragerea de investitori și crearea unor zone urbane cu dinamism economic.
Conform statisticilor, multe dintre localitățile din Ialomița cheltuie o mare parte din resurse pentru plata personalului din primării. Cu o populație mult mai mică decât unul dintre județele vecine (Prahova), Ialomița cheltuie peste 2000 de lei pe cap de locuitor în anul 2023, în timp ce județul antemenționat a cheltuit 1957 lei per capita. După 1990, Ialomița a suferit și de o mai mare fragmentare administrativă-prin Legea 67/2005 au fost înființate noi comune, foste sate la origine, despărțite de comuna cu rol de centru administrativ. Mai sus, puteți studia în detaliu noua configurație administrativ-teritorială pe care o propun pentru Ialomița.
(Senator Adrian Costea)
18 Septembrie 2024, 10:25 (3041 vizualizări - 15 comentarii)
Ialomița așteaptă aplicarea Ordonanței privind măsurile de reorganizare a unor autorități și instituții publice
Doar 4 orașe în Ialomița
Comentariile cititorilor:
(23 Septembrie 2024, 10:37)
Majoritatea localitatilor enuntate au in momentul de fata rang de comuna (de ex: Gh Doja, Gh lazar, Manasia, etc.; cele inscrise intre paranteze sunt sate arondate comunelor existente. In momentul de fata sunt 66 localitati in IL, dintre care vreo 6 orase (Cazanestiul s-a tot jucat cu rangul de oras-comuna) si vreo 60 de comune. Satele nu intra in numarul celor 66 deoarece fac deja parte din zona de competenta administrativa a comunelor.
(20 Septembrie 2024, 15:23)
Care e noutatea? Ce e in paranteza sunt sate care fac deja parte din comuna respectiva. Domnul Costea nu stie ca satele nu au aparat adtiv? A, dacă ne mentiona niste comune sub 1000-1200 de locuitori care din impozite nu scot nici salariile angajaților de la primarie si din scoli,era altceva. Astea trebuie sa redevină sate si sa fie alipite la comune sau orașe.Dl Costea a facut ca in Caragiale: sa fie reforma dar sa nu se schimbe nimic.
(19 Septembrie 2024, 17:54)
O idee extraurdinara si probabil sustinuta de multi cetateni interesati de bunul mers al judetului si nu de cei alesi
(19 Septembrie 2024, 17:43)
Pai ce faci mai nene mă, lași amantele, neamurile si lipitorii de afișe fata serviciu? Și actuali primari de fac, fără amante se întorc la 40 -50 lei/ zi. De unde își mai cumpără ei, garsoniere, apartamente în Bucuresti. Nu se poate, esti rău, pai secretarele ce fac, nu mai sug și ele o bomboana un baton de ciucalată le lada șomeri, sa pu na castraveți, vinete și gogoșari. Bai dute ca mor amantele de foame.
(19 Septembrie 2024, 17:34)
Va dați seama ce ar inseama ca ialomita sa fie condusa numai de. 22 de inși, ce corupție și ce hoții sunt acum, dar sa rămână la mâna a 22 hoți.prapad ar fii. Acum își fac de cap de se cred împărați, dar când vor fii numai 22. Cele mai corect ar fii desființată toată ialomita rasa după harta tarii
(19 Septembrie 2024, 14:23)
Este printre foarte putinele propuneri depuse in Parlament, la obiect, cu gandul la viitorul administrativ al Romaniei. Nu se mai poate continua cu UAT-uri care nu se pot sustine autonom fara sa se stea cu mana intinsa la guvern. AStfel de proiect trebuia depus de acum 20-25 de ani. Trebuie promovate in massmedia astfel de proiecte si sustinute...
(19 Septembrie 2024, 06:59)
Frumos,logic dar imposibil de implementat,toti politruci care își vor pierde locurile calde din cadrul UAT (primari,consilieri,funcționari ...) se vor zbate ca această inițiativă să eșueze.
(18 Septembrie 2024, 17:35)
Alo întâi parlamentarii 300 si pe urma,reformare,dar la cat de înfipți sunt ungurii, si la cat de botanisti sunt parlamentarii români sigur ne fura inima Transilvaniei, așa zisul ținut secuiesc.
(18 Septembrie 2024, 17:34)
noi platitorii de impozite si taxe care se duc numai pentru salarii la primarii am dori sa se faca reorganizare cu regiuni mari fara consilii judetene si sa fie reduse cu 25 la suta u.a.t.urile dar golanii din toate partidele nu vor asta. tineti minte ca noi am mai validat si sa fie mai putini parlamentari dar aceiasi golani nu au vrut si ne-au tras.o prin goarna acum ar fi bine sa la dam si noi la absolut toti fructe de padure, in special mure si ciuperci
(18 Septembrie 2024, 17:17)
Ai poze cu cei care votau cu doua mani psd si cand asteptau pomana la scara primariei sau doar iti faci autocritica in fata oglinzii?
(18 Septembrie 2024, 17:11)
Se pare că la articolul 1, nu se știe să se numere mai mult de 3 aliniate!____________________ După 3, urmează tot 3. Extras proiect depus: Articolul 1 ( 1) Se aproba înființarea unor noi unități administrativ-teritoriale în județul Ialomița prin reorganizarea și fuziunea celor existente. ______________ ( 2) Comunele desființate vor deveni localități componente ale noilor unități administrativ-teritoriale înființate prin prezenta lege, respectiv sate componente ale comunelor nou-înființate. _____________$ ( 3) Satele componente ale comunelor desființate și alipite unui oraș sau municipiu vor deveni sate care aparțin de municipii sau orașe.______________ ( 3) Componența noilor unități administrativ-teritoriale, precum și noile localități componente ale acestora, ca urmare a reorganizării acestora, potrivit alin.(1),(2) și (3) , sunt cele prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege._________ Articolul 2 _________ ( 1) Până la următoarele alegeri locale, localitățile desființate și reorganizate prin prezenta lege vor functiona cu autoritatiie locale alese la alegerile din anul 2024 și în componența anterioară intrării în vigoare a acestei legi. _________ ( 2) În perioada de tranziție, se vor pregăti noile centre administrative ale localităților nou-înființate._________ ( 3) În fostele primării ale localităților desființate se vor înființa birouri de relații publice ale administrației publice locale.______ Articolul 3, și ultimul, este anexa publicată de ziar.___________ Mda..... Unicul și singurul motiv, nu aveți atâtea birouri ca să aveți candidați la primărie.
(18 Septembrie 2024, 14:25)
Ba ...sunteti nebuni????? So vedem si pasta....
(18 Septembrie 2024, 13:30)
Ialomitean, da - a luat 0.74 că voi votați PSD cu 2 mâini și așteptați pomană la scara primăriei. Aveți sindromul Stockholm și vă înfioară schimbarea.
(18 Septembrie 2024, 10:58)
Proiect nerealizabil, din ce vor trai bosii din primării???
(18 Septembrie 2024, 10:42)
Cine e Adrian Costea? E acelasi cu cel care a luat 0,74% din voturile exprimate pentru presedentia Consiliului judetean Ialomita?Oricum e prea tarziu sa mai faca ceva!Iar sanse sa mai prinda vreun post in Parlament sunt aproape zero!