EVENIMENT

La Spitalul Județean de Urgență Slobozia
Fără posturi scoase la concurs pentru medicii rezidenți
Pentru anul universitar 2024-2025, cel mai mare spital din județul Ialomița, Spitalul Județean de Urgență Slobozia, nu a mai scos posturi la concurs pentru medicii rezidenți. Oficialii unității medicale își motivează decizia prin faptul că foarte puțini dintre rezidenții care ocupau respectivele posturi alegeau să profeseze în cadrul spitalului după încheierea stagiilor de pregătire. «Nici din actualii rezidenți, care încă sunt în curs de formare profesională, nu știm câți vor reveni la posturi...» declară reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Slobozia.
Spitalele de provincie, neatrăgătoare pentru medici La fel ca alte zeci de spitale din zonele urbane mici, și cel din Slobozia este considerat neatrăgător de către medicii care, inițial, aleg posturile scoase la concurs pentru rezidenți. A devenit deja o obișnuință ca, după încheierea stagiilor de pregătire, proaspeții specialiști să notifice unitățile medicale că renunță la posturi, urmând să profeseze fie în spitalele unde s-au pregătit, fie peste hotare. Instituțiile de profil avertizează cu privire la faptul că, în 2024, numărul medicilor care au făcut cereri de a pleca din țară atrași de spitalele din Vest a fost la fel de mare ca cel înregistrat înainte de pandemia de COVID-19. Revenind la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, oficialii unității medicale susțin faptul că, pentru anul universitar 2024-2025, au ales să nu mai scoată posturi la concurs pentru rezidenți, având în vedere interesul scăzut al acestora de a reveni la posturi. Mai mult, dacă ar fi dat curs unui astfel de demers, respectivele posturi ar fi fost blocate și astfel nu ar fi mai putut angaja, prin examen, medici specialiști. Este prima dată în ultimii 5 ani în care administrația Spitalului Județean de Urgență Slobozia adoptă o astfel de decizie radicală. «Este un demers care nu ne avantajează având în vedere faptul că foarte puțini medici, după ce au susținut examenul de specialitate, se întorc la Slobozia... Mai mult, ne-ar fi blocat posturile pe care am fi dorit să le scoatem la concurs pentru cei care sunt deja specialiști!» susțin reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Slobozia.
Angajarea rezidenților, în cifre O dată cu susținerea examenului de Rezidențiat, în funcție de punctajele obținute, medicii au posibilitatea de a se angaja într-un spital care scoate la concurs posturi pentru rezidenți. După ce și-au încheiat stagiile de pregătire și au obținut diploma de medici specialiști, aceștia revin la posturile pe care le-au obținut și profesează. Legea însă nu-i obligă să revină la posturi, motiv pentru care mulți dintre ei refuză, în baza unei demisii pe care o înaintează spitalelor. Din ultimii 4 rezidenți care și-au luat specializările pentru Hematologie, ATI, Radiologie și Pediatrie și pentru care Spitalul Județean de Urgență Slobozia a scos posturi la concurs în anul universitar 2019-2020, doar doi au anunțat că se vor prezenta la posturi. Ceilalți doi au notificat unitatea medicală că nu vor să profeseze la Slobozia. «În momentul de față, doar medicul specialist hematolog și cel pediatru ne-au confirmat oficial că se prezintă la posturi. Ceilalți doi au refuzat!» mai spun oficialii unității medicale. Mai mult, au fost și cazuri în care rezidenții țin posturile ocupate până în ultima clipă, blocând practic posibilitatea ca respectiva funcție să fie ocupată de altcineva, cu adevărat interesat să profeseze la Slobozia. «În cazul medicului specialist în Radiologie, ne-a dat asigurări că vine la post, apoi, pe ultimii 100 de metri, când noi îl așteptam, ne-a notificat că renunță... În condițiile actuale, cu toate derogările, scoaterea unui post la concurs este un demers destul de dificil și încărcat de birocrație. Iar asta ne cam dă peste cap activitatea...» mai spun reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Slobozia. În momentul de față, unitatea medicală așteaptă la posturi alți 10 medici rezidenți, care se află în ani diferiți ai stagiilor de pregătire profesională. Pentru toți aceștia Spitalul Slobozia plătește bani, sub forma unor venituri salariale lunare, care depășesc 200 mii de lei. Sumele sunt acordate pe toată perioada stagiului de pregătire profesională, urmând să se transforme în salarii de sine stătătoare dacă aleg să profeseze la Slobozia.
Beneficii pentru medici În ultimii ani, tocmai pentru a-i face pe rezidenți să nu mai renunțe la posturi, administrația Spitalului Județean de Urgență Slobozia a făcut numeroase eforturi pentru a le oferi condiții de ședere. Astfel, în Slobozia, există un bloc ANL dedicat medicilor care lucrează în spital și care nu dispun de locuințe, cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița le este decontată naveta celor care nu vor să locuiască în oraș și, mai mult decât atât, s-au făcut investiții semnificative în ceea ce privește dotarea cu echipamente și aparatură medicală de ultimă generație. «Considerăm că avem cu ce să-i atragem și că am făcut eforturi în sensul acesta... Chiar și cu aceste beneficii, interesul rămâne scăzut!» mai precizează oficialii celui mai mare spital din județul Ialomița.
17 Martie 2025, 12:35 (2243 vizualizări - 8 comentarii)
Contracte de muncă definitive pentru 52 de cadre medicale, la Spitalul Județean de Urgență Slobozia
Concurs cu scandal în cadrul celui mai mare spital din Ialomița
Rezultate slabe la concursurile organizate la Spitalul Județean de Urgență Slobozia
Medicii rezidenți demisionează din posturile ocupate în cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia
Medicii rezidenți se întorc la posturi
Comentariile cititorilor:
(20 Martie 2025, 06:11)
Un spital de unde se pleacă cu multe infecții nosocomiale.
(18 Martie 2025, 20:22)
Total de acord cu @dr mengele... De mai multi ani ma tratez in clinici private din Bucuresti la medici tineri, cu referinte bune. Este o diferenta in modul cum este tratat pacientul la privat in comparatie cu cei din ambulatoriul din Slobozia. La privat daca ai mai multe afectiuni primesti trimitere catre medici specializati care iti pot rezolva problema. Se lucreaza in echipa. Sunt foarte multi medici tineri competenti care au contract cu casa de sanatate, deci consultatia e gratuita si elibereaza si retete compensate daca e cazul. Recomand medicii tineri din clinicile private din Bucuresti care sunt mai atenti, mai deschisi la minte si sunt bine pregatiti. Fara sa primesca atentie... doar cu programare.
(18 Martie 2025, 19:23)
ghiceste cineva de ce medicii mai vechi nu vor sa fie alti medici tineri langa ei, atunci cand exercita activitati medicale si sunt in contact direct cu pacientii si familiile acestora ?
(18 Martie 2025, 19:20)
notele din diplome nu sunt relevante,se pot cumpara mai ales in aceste perioade de coruptie generalizata. important e exercitiul profesional si lucrul in echipa. din pacate la Slobozia e o cutuma total gresita. medicii vechi nu accepta alti colegi in jurul lor si fac tot ce pot sa fie singuri, asta e motivul no.1 pentru care medicii tineri in curs de formare si cu o anumita valoare (deschisi la noua tehnologie)nu accepta sa se ingroape la un spital bantuit de stafiile anilor '50. ar mai fi si numirea pe criterii politice a sefilor mari, ce sunt permanent in necunostinta.
(18 Martie 2025, 15:45)
”Profesorul a acceptat sa-l opereze. Au urmat ore de zbucium, de cautari, de ganduri rascolitoare. A recitit capitole intregi din carti prafuite, a rasfoit zeci de reviste medicale, a scotocit prin toate lucrarile de cazuistica a afectiunilor de esofag. N-a aflat nimic, nici o solutie. Situatia era mult prea grava.” Si este vorba despre marele Pesamosca probabil ca nu a profesat cu diploma pe perete sau sa vrea cineva sa se uite la ea
(18 Martie 2025, 12:39)
Medicii nu vin pentru ca nu au conditii optime pentru desfasurarea activitatii!
(18 Martie 2025, 10:17)
tare mult mi-as dori sa vad in cabinetele medicilor si diploma de adsolvire cu notele aferente, atunci sa vezi, ......cati s-au chinuit sa treca si cati sunt bine pregatiti
(17 Martie 2025, 14:23)
Veniti s-a vedeti cum arata salile de operatie………….